ShareThis

Υπόμνημα του Δ.Σ. της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος για το νομοσχέδιο "Περί Κινηματογραφικής Πολιτικής"

Το Δ.Σ. της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, κατόπιν συζήτησης με αρκετά απο τα μέλη της και διεξοδικής μελέτης του προτεινόμενου από τον υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Τατούλη, νομοσχεδίου, κατέληξε ομόφωνα σε μια σειρά θέσεων με το εξής υπόμνημα.








ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΕ

Κατόπιν διεξοδικής μελέτης του προτεινόμενου από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, κύριο Τατούλη, του σχεδίου νόμου «Περί Κινηματογραφικής Πολιτικής» διαπιστώσαμε τα εξής:


1. Διακρίνεται από εμφανή όσο και ακατανόητη προχειρότητα στην κατάρτισή του.
2. Αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο ως καθαρά εμπορικό προϊόν, διαγράφοντας το κυρίαρχο, την πνευματική και πολιτιστική του διάσταση.
3. Αγνοεί ολοκληρωτικά το καίριο ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας, που αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανάπτυξη εθνικής κινηματογραφίας, καθώς και άλλες σημαντικές παραμέτρους (Υπόλοιπα Φεστιβάλ Κιν/φου, Κιν/φικό Αρχείο, Ταινιοθήκη, ταινία μικρού μήκους κ.ά.).
4. Εγκαθιστά ασφυκτικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο ελέγχου από το κράτος στα όργανα που θεσμοθετεί, καταργώντας κάθε άσκηση κριτικής με την αντικατάσταση των αιρετών μελών στην Εθνική Επιτροπή Κινηματογράφου και στα υπόλοιπα όργανα με δημόσιους υπαλλήλους.
5. Ταυτίζει το ρόλο του ελέγχοντος με αυτόν του ελεγχόμενου στα προβλεπόμενα ΔΣ και επιτροπές, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη αδιαφανών διαδικασιών.
6. Εξαντλείται στην πριμοδότηση προσέλκυσης ξένων παραγωγών, επιφυλάσσοντας για τους Έλληνες κινηματογραφιστές το ρόλο παροχέα υπηρεσιών, χωρίς να προσφέρει κίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής.
7. Απαιτεί υψηλότατα κονδύλια για τη σύσταση και λειτουργία των προτεινόμενων Α.Ε., σε βάρος της ελληνικής παραγωγής, την ίδια στιγμή που η Πολιτεία αδυνατεί να εξασφαλίσει και τα ελάχιστα που έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει (παράδειγμα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου).
8. Θεσμοθετεί τις αποσπάσεις, ασχέτων με το αντικείμενο, δημοσίων υπαλλήλων στις τέσσερις ανώνυμες εταιρίες, όχι μόνο επιτρέποντας έτσι την μετατροπή τους σε χώρο «εξυπηρετήσεων» αλλά και υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητά τους
9. Αντί να φροντίσει να επιβληθούν κυρώσεις για τη μή μέχρι τούδε καταβολή του 1,5% μειώνει τούτο αυθαιρέτως σε 1%.


Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάση διαλόγου και επίλυσης των προβλημάτων της ελληνικής κινηματογραφίας.

Δηλώνουμε την ειλικρινή μας διάθεση να συζητήσουμε από κοινού και εξαρχής ένα νέο πλαίσιο νόμου που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τα πραγματικά προβλήματα του χώρου και θα περιλαμβάνει ουσιαστικούς όρους υγιούς ανάπτυξης και προαγωγής του ελληνικού κινηματογράφου.


Το Δ.Σ. της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος





Δείτε τις θέσεις του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε. για το σχέδιο του νόμου "Περί Κινηματογραφικής Πολιτικής" (μόνο για τα μέλη της ΕΣΕ)



Ενημέρωση: 12-01-2006

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος