ShareThis

EDITORIAL ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Οι σεναριογράφοι στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης



Σήμερα, η εικονική πραγματικότητα καλύπτει σαν ιστός τον πλανήτη. Μπαινοβγαίνουμε σε αυτήν με την ίδια ευκολία που παλιότερα γράφαμε με το μολύβι. Ζούμε στην εποχή της εικόνας, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, του ΄Ιντερνετ. Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει, με απόλυτη ακρίβεια, τις αλλαγές που θα επιφέρει η ψηφιακή επανάσταση στην συγγραφή, στην παραγωγή και στη διανομή των κινηματογραφικών του οπτικοακουστικού έργου.

Και όμως σε αυτό το διαρκώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον επανέρχεται με γοητευτικό τρόπο μια πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου: να του αφηγούνται ιστορίες, επειδή ακριβώς οι ιστορίες, από την εποχή του Ομήρου, βρίσκονται στην καρδιά της ανθρώπινης φύσης. Και οι παραμυθάδες της εποχής μας είναι οι σεναριογράφοι. Στην εποχή της εικόνας, συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμο είναι το σενάριο στη δημιουργία μιας ταινίας.

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου σεναριογράφοι από όλον τον κόσμο συναντώνται στην Αθήνα, στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σεναριογραφίας που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σεναριογράφων (FSE) και η Διεθνής Ένωση Σεναριογράφων Αμερικής (IAWG).

Θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν θέσεις και ει δυνατόν να προσδιορίσουν τις συντελούμενες και να προβλέψουν τις επικείμενες αλλαγές στον οπτικοακουστικό χώρο, ως συνέπεια της ψηφιακής επανάστασης. Η ανταλλαγή απόψων μεταξύ τους μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές στη σεναριογραφία. Για το λόγο αυτό αποτελεί πολύ σπουδαίο γεγονός η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνέδριου Σεναριογραφίας.

Οι σεναριογράφοι οφείλουν να βρουν την χαμένη αυτοπεποίθηση και την ταυτότητά τους και να κατακτήσουν την ανεξαρτησία που τους ανήκει. Οι κυβερνήσεις και τα ταμεία χρηματοδότησης οφείλουν να υποστηρίξουν τους σεναριογράφους, στηρίζοντας ηθικά και οικονομικά, δίνοντας έμφαση και πόρους στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ταινιών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων, μέσω επιδοτήσεων, χορηγιών, φορολογικών ελαφρύνσεων ή επενδυτικών σχημάτων, και χρηματοδοτώντας απευθείας τους σεναριογράφους.

Αν οι σεναριογράφοι αναζητούν πρωτότυπες ιστορίες αλλά και διαχρονικές ιστορίες που σχετίζονται με την ανθρώπινη φύση, τότε, με την αφορμή αυτού του Συνεδρίου, βρίσκονται στο σωστό μέρος: στη χώρα των ανθρώπινων παθών και των αμέτρητων μύθων. Τους καλωσορίζουμε!

 

Ντίνος Γιώτης



Φωτογραφία: Η ψηφιακή επανάσταση στη σύγχρονη εποχή

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος