ShareThis

EDITORIAL ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

KINHMATOΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΑ 3,5 εκ. ευρώ από την ΕΡΤ



Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τον κινηματογράφο και ενώ πλήθος από κινηματογραφικά σχέδια παραμένουν ανεκτέλεστα στο συρτάρι, λόγω έλλειψης χρημάτων, η ΕΡΤ προχωράει, μόνη αυτή, στην εφαρμογή του «1,5%». Με απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της, ανακοίνωσε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την χρηματοδότηση 35 ταινιών με το ποσόν των 3.450.000 ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2012-13, ως ένα πρώτο πακέτο εφαρμογής του «1,5%».

 

Ασφαλώς πρόκειται για μια «θαρραλέα» πράξη που θα δώσει, εν μέσω οικονομικής ασφυξίας, ανάσες στον ελληνικό κινηματογράφο. Το πρώτο αυτό βήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης αναμένουμε (και πρέπει) να ακολουθήσουν και άλλα στην κατεύθυνση μιας κινηματογραφικής πολιτικής που θα στηρίζει την ελληνική μυθοπλασία και τους Έλληνες δημιουργούς.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 3095/10, η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να διαθέτουν κάθε χρόνο το 1,5% των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων. Οι υπόχρεες εταιρίες υποχρεούνται για κάθε οικονομική χρήση να εγγράφουν σε ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό στον ετήσιο ισολογισμό τους το ποσό που οφείλουν να επενδύσουν για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων.

Ως Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, είχαμε καλωσορίσει την διατήρηση της υποχρεωτικής καταβολής και στο νέο νόμο, του 1,5% από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και την επέκτασή του στο ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αν και αμφιβάλλαμε κατά πόσο θα ανταποκριθούν τα ιδιωτικά κανάλια, επειδή μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο. Ας ελπίσουμε ότι η ΕΡΤ θα δείξει το δρόμο και στους υπόλοιπους.

Ντίνος Γιώτης





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος