ShareThis

EDITORIAL ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

Το σινεμά στον αέρα



To κλείσιμο της ΕΡΤ, πέραν όλων των άλλων, δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα στους δημιουργούς των οπτικοακουστικών έργων, καθώς μια σειρά παραγωγές που χρηματοδοτεί η κρατική τηλεόραση και έχουν ήδη ξεκινήσει η πρόκειται να ξεκινήσουν βρίσκονται πλέον στον αέρα ή μάλλον στο «μαύρο». Και αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό κανάλι (μαζί και η NOVA) που αιμοδοτούσε τις ταινίες, μέσα από το «1,5%», συνειδητοποιεί αμέσως τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κινηματογράφο.


Όμως επειδή τα οπτικοακουστικά έργα -και μεταξύ αυτών σε εξέχουσα θέση τα κινηματογραφικά έργα- ως πολιτιστικά και οικονομικά αγαθά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας, αποκτά ζωτική σημασία να συνεχίσουμε να έχουμε οπτικοακουστική παραγωγή και ιδιαίτερα κινηματογραφική. Η χρηματοδότηση του κινηματογράφου είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον παραπάνω λόγο, αλλά και επειδή οι προϋπολογισμοί των κινηματογραφικών ταινιών είναι σημαντικά υψηλότεροι από εκείνους των έργων άλλου οπτικοακουστικού περιεχομένου. Επιπλέον δε τα κινηματογραφικά έργα αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από χώρες εκτός Ευρώπη και η κυκλοφορία τους, εκτός της χώρας προέλευσής τους, είναι περιορισμένη.
Έτσι η κοινή διαπίστωση στην Ευρώπη ότι οι ενισχύσεις για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής παραγωγής έχουν μεγάλη σημασία, για τη χώρα μας αποτελεί επιτακτικό καθήκον για την Πολιτεία και συμμόρφωση με τις επιταγές του ενωσιακού δικαίου (την Οδηγία 2010/13 ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, την από 27.10.2009 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και το Πρωτόκολλο στη Συνθήκη του Άμστερνταμ για το σύστημα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα κράτη μέλη).

 

Δεν γνωρίζουμε εάν η κρατική τηλεόραση καταφέρει να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες του κυβερνητικού ελέγχου από τη μια και του Συντάγματος που ορίζει, στο άρθρο 15, πως «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους» από την άλλη, και να μεταμορφωθεί σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, επιμένουμε όμως ότι στον οποιοδήποτε νέο νόμο που θα διέπει τη λειτουργία της , πρέπει να υπάρχει απαραίτητα, πρόνοια για ποσοστό επί του προϋπολογισμού του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδίου, με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, στα πλαίσια και της εφαρμογής του "1,5%" που προβλέπει ο νόμος 3905/2010.

ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος