ShareThis

EDITORIAL Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕ Αλεξάνδρου Κακαβά



Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες μετείχα καθώς θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να ευλογούμε τα γένια μας. Εν τούτοις αυτή τη φορά απεφάσισα να αναφερθώ σε αυτή τη συγκεκριμένη ημερίδα, με θέμα «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», που τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α., και φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, επειδή καίτοι οργανώθηκε, εσπευσμένα, ώστε να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, στέφθηκε με επιτυχία.

 

Γνωρίζαμε ότι δεν κομίζαμε γλαύκες στην Αθήνα εν τούτοις τρέφαμε μια μικρή ελπίδα ότι ίσως κάποιοι υποψήφιοι θα επεδείκνυαν ενδιαφέρον ή έστω περιέργεια, για κάποια από τα πολλά πολιτιστικά θέματα που εθίγησαν από τους ομιλητές της ημερίδας που ήσαν οι κάτωθι:

 

Βιργινία Ματσέλη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, Αφροδίτη Λίτη, Γλύπτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αλέξανδρος Κακαβάς, Σεναριογράφος-Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, Δρ. Μαρίκα Θωμαδάκη, Καθηγήτρια Θεωρίας & Σημειολογίας του Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Νικολαΐδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος, Πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αικατερίνη Καμηλάκη, Επίτιμη Διευθύντρια Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής Διευθυντής Εθνικού και Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ. Τσιντζιλώνη Στεριανή, Θεωρητικός & Ιστορικός Χορού, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Νίκος Ξανθούλης, Συνθέτης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Φανή Σταυρουλάκη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΥΠΠΟΑ, Κωνσταντίνος Πολίτης, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, Λυκούργος Αγγελόπουλος, διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, πρόεδρος της ΚΣΥΜΕ, Καλλιόπη Νεδέλκου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προβολής Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, μέχρι πρότινος Ειδικός Σύμβουλος Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

 

Τη συζήτηση συντόνισαν η έγκριτη δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, και άμα τη αποχωρήσει της, η φιλόλογος Αμάντα Αγγελέτου. Θερμό χαιρετισμό προς τους ομιλητές και τους προσκεκλημένους απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των ΜΜΕ, και οικοδεσπότης, Γιάννης Παναγιωτόπουλος.

 

Πόσοι όμως υποψήφιοι δήμαρχοι η περιφερειάρχες η έστω από τις εκατοντάδες των υποψηφίων συμβούλων προσήλθαν έστω από περιέργεια να ακούσουν δυο λόγια η να απευθύνουν ένα χαιρετισμό στον κόσμο; Μα φυσικά ΚΑΝΕΙΣ. Τούτο καταδεικνύει είτε την παντελή αδιαφορία ή την υπέρμετρη έπαρση που χαρακτηρίζει τις εκατοντάδες των υποψηφίων που διεκδικούν τη ψήφο του ελληνικού λαού.

 

Διερωτώμαι λοιπόν, ως εχέφρων πολίτης που θεωρώ ότι είμαι, γιατί ψήφισα ανθρώπους που αντιμετωπίζουν με πλήρη αδιαφορία έναν από τους δύο κυρίους άξονες πολιτικής που κάθε δημοτική αρχή οφείλει να ακολουθεί και να υπηρετεί. Τον πολιτισμό - ο δεύτερος είναι το περιβάλλον. Χωρίς πολιτισμό, χωρίς αποδοχή της σημασίας και τη βαρύτητας του πολιτισμού που όπως ορθώς έθεσε η κυρία Γαβρά δεν αφορά τις πολιτιστικές μόνον δράσεις αλλά επίσης τη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους, τα ζώα και το φυσικό τους χώρο που είναι το περιβάλλον. Η ευγένεια, η ευπρέπεια, η καλαισθησία, η κομψότητα, η καλλιέπεια, η καθαριότητα είναι μερικά μόνον από τα στοιχεία που συμβάλλουν στην βελτίωση της συμπεριφοράς μας. Χωρίς αυτά και πλείστα άλλα ηθικά και αισθητικά στοιχεία δεν θα επιτύχουμε ποτέ να αναδείξουμε πολιτισμό που να αποτελέσει υπόδειγμα, έστω μόνον, για τις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων.

 

Εύχομαι πάντως από τα βάθη της καρδιάς μου, και πιστεύω ότι συμφωνούν μαζί μου και οι αναγνώστες μου, όλοι οι εκλεγέντες δήμαρχοι, όχι μόνον των Αθηναίων, να βρουν κάποιο τρόπο να παράγουν αρκετό χρήμα ώστε το πλεόνασμα αυτό να το επενδύσουν σε πολιτιστικές δράσεις, του αθλητισμού περιλαμβανομένου. Ακόμα και οι δήμαρχοι που κατά την προηγούμενη θητεία τους, ουδέν έπραξαν για τον πολιτισμό ας προσπαθήσουν να επωφεληθούν υποκλέπτοντας η αντιγράφοντας τις προτάσεις άλλων συναδέλφων τους.

 

Και επειδή ο λαός ισχυρίζεται ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», και εμείς, ως αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού λαού, αισιοδοξούμε ότι εν ευθέτω χρόνω θα αποκτήσουμε δημοτικούς άρχοντες που θα δεήσουν να επιδείξουν ένα ελάχιστο, έστω, αλλά έμπρακτο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

 

Αλέξανδρος Κακαβάς
Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος