ShareThis

EDITORIAL Εγκώμιον προς όλους



Ευχαριστώ, εκ καρδίας, όλους όσοι συμμετέσχον στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου Μικρού και Μεγάλου μήκους, συγχαίρω τους βραβευθέντες και ειλικρινά λυπούμαι που η απόσταση στέρησε σε κάποιους εξ εκείνων την χαρά και την ικανοποίηση να τιμηθούν από σεναριογράφους και άλλους επαγγελματίες του χώρου απολαμβάνοντας μια σπάνια στιγμή στην σταδιοδρομία ενός δημιουργού. Την αναγνώριση, έστω χωρίς αντίτιμο, της ιδιαιτερότητας του δημιουργήματός τους.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του (τότε) Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε. (αντιπρόεδρος κ. Θ. Σκρουμπέλος, γ.γ. κ. Πάνος Κοκκίδης, ταμίας κ. Κ. Καπώνης και μέλη κ. Ντ. Γιώτης, κ. Ι. Μαρούδας, κα. Α. Χατζησοφιά) που αποδέχτηκαν την πρότασή μου να θεσπίσουμε τον διαγωνισμό σεναρίου και ιδίως τον πάντα πρόθυμο Θανάση Σκρουμπέλο, χάρις στις συμβουλές του οποίου απεφεύχθησαν ατοπίες,  τους συναδέλφους και φίλους που τίμησαν την τελετή απονομής των βραβείων με την παρουσία τους, όσους μετέσχον στις κριτικές επιτροπές (κ. Ν. Αναγνωστόπουλος, κ. Στ. Βαλούκος, κα. Α. Δαρλάση,  κ. Δ. Ζαννίδης, κ. Π. Ιωσηφέλης, κ. Π. Καποδίστριας, κ. Κ. Καπώνης,κ.  Β. Κεσίσογλου, κ. Δ. Κολιοδήμος, κ. Τ. Λυκουρέσης, κ. Ι. Μαρούδας, κ. Β. Μπούτος, κ. Β. Νεμέας, κ. Ι. Ξανθόπουλος,κ. Π. Παπαχατζής, κ. Ν. Πουλάκος, κ. Ρ. Ρίγγα, κ. Ι. Σακαρίδης, κ. Δ. Σοφιανόπουλος, κ. Β. Σπηλιόπουλος, κ. Ν. Τριανταφυλλίδης, κ. Θ. Τσάμπρας, κ. Ν. Φαρούπος, κ. Τ. Ψαρράς) και εκείνους, ιδίως μάλιστα εκείνους που δεν είχαν ενημερωθεί, που επέδωσαν τα βραβεία στους διακριθέντες (παραγωγός κ. Δ. Γεωργιάδης, σκηνοθέτης κ. Μ. Δελιοτζάκης, Πρόεδρος ΟΚΛΕ κ. Δ. Καλαντίδης, σκηνοθέτης κ. Κ. Καρύδας,  κριτικός κιν/φου κ. Δ. Κολιοδήμος, σεναριογράφος/σκηνοθέτης κ. Μ. Μανουσάκης, σεναριογράφος/καθηγητής σεναρίου Τ.Κ.Α.Σ.Κ.Τ.Θ. κ. Ι. Μαρούδας, συνθέτης κ. Α. Παναγόπουλος (εκπρόσωπος της «ΑΚΑΚΙΑ»), σκηνοθέτης/καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ Δράμας κ. Α. Παπαδόπουλος, σεναριογράφος κ. Κ. Παπαπέτρος, σεναριογράφος/σκηνοθέτης/ συγγραφέας κ. Θ. Σκρουμπέλος, σεναριογράφος/ηθοποιός κ. Χ. Ρώμας, σκηνοθέτης/Γενικός Διευθυντής Δ.Τ. κ. Δ. Σοφιανόπουλος, Πρόεδρος ΕΤΕΚΤ κ. Ι. Σιοροβίγγας).

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Π. Γρηγορίου, συνιδιοκτήτη μετά της συζύγου του κας. Κωστοπούλου του εκδοτικού οίκου ΑΚΑΚΙΑ,  για το έπαθλο «ΑΚΑΚΙΑ» το οποίο θα δίδεται στο 1ο βραβείο πρωτότυπου σεναρίου μεγάλου μήκους και αφορά στην χαρτόδετη έκδοση του σεναρίου στην αγγλική γλώσσα και την ηλεκτρονική στο Amazon.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Ξένια Καλδάρα διευθύντρια του ιδρύματος Μ. Κακογιάννης που μας παρεχώρησε την αίθουσα καθώς και την κόρη της κα. Μ. Καλδάρα και την ομάδα των προθύμων συνεργατών τους που βοήθησαν να λάβει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

 

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην ΥΠ.ΠΟ.Α. κ. Π. Παναγιωτόπουλο για την παραχώρηση της αιγίδας και τόσο εκείνον όσο και τον νυν ΥΠ.ΠΟ.Α. κ. Κ. Τασούλα για την αρωγή προς την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος που επέτρεψε την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

 

Η αποχώρηση του παρουσιαστή δεν προβλεπόταν στο σενάριο της βραδιάς εξ ου και χρειάστηκε, εκών άκων, να τον αναπληρώσω, οπότε παρακαλώ, όσους παρευρέθησαν,  να με κρίνουν με επιείκεια.

 

Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου Μικρού και Μεγάλου Μήκους προκηρύχθηκε και ανακοινώθηκε ότι αρχίζει με το Νέον Έτος. Όσοι λάτρεις του σεναρίου προσέλθετε. Ευελπιστώ ότι θα γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία καθώς θα φροντίσουμε να μην επαναληφθούν λάθη και αβλεψίες του πρώτου, π.χ. θα φροντίσουμε να καλύψουμε τα έξοδα προσέλευσης των νικητών που κατοικούν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

 

Ο διαγωνισμός θα διανθισθεί επίσης με επιμέρους προκλήσεις για όλους τους διαγωνιζόμενους και φυσικά λόγω της επίσημης σύστασης, τον Ιανουάριο του 2015, των Εκδόσεων των Σεναριογράφων, όπου θα εκδοθούν, πάραυτα, οι πρώτοι νικητές πρωτότυπων σεναρίων, οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και θα αφορούν πέραν των εκδόσεων σεναρίων και κάθε είδος δημιουργικής γραφής, από μυθιστορήματα έως θεατρικά και ποιήματα.

 

Εν κατακλείδι επιτρέψτε μου να εκφράσω την ενδόμυχη επιθυμία μου ότι, λόγω των 280 σεναρίων που κατατέθηκαν στον 1ο διαγωνισμό αλλά και το πλήθος των τηλεφωνημάτων που έχω λάβει μετά την τελετή από διαγωνισθέντες, όχι απαραίτητα διακριθέντες, αισθάνομαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι ο 2ος  Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου Μικρού και Μεγάλου Μήκους θα στεφθεί με μεγαλύτερη επιτυχία.

 

Άλλωστε κάθε αρχή και δύσκολη και μάλιστα κατά μία περίοδο όπου εξ αιτίας των σύγχρονων Ελλήνων Επιμηθέων, που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας και σκόρπισαν στη χώρα όλα τα δεινά του κόσμου ο λαός υποφέρει, βυθισμένος στην απελπισία.  Ίσως επειδή δεν έχουμε, ακόμα, δει ότι η Ελπίδα, όπως και στον μύθο, βρίσκεται ακόμα μέσα στο κουτί της Πανδώρας.

 

Περιμένοντας να ανακαλυφθεί.

 

Αλέξανδρος Κακαβάς

Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.

 

Υ.Γ. Επειδή ου γαρ έρχεται μόνον όποιος δεν έχει αναφερθεί στο εγκώμιο τον παρακαλώ να μου το επισημάνει και θα το φροντίσω πάραυτα.





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος