ENGLISH

ENGLISH

Αναζήτηση

Είσοδος

Είσοδος


Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Επιστολή του Γιώργου Μακρή προς το ΔΣ της ΕΣΕ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή του Γιώργου Μακρή, η οποία αφορά στην ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΕ σχετικά με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στον κινηματογράφο.


 (εδώ η ανακοίνωση της ΕΣΕ:http://senariografoi.gr/gr/news/announcements/i543).


Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μακρή και η απάντηση του ΔΣ της ΕΣΕ.


 


Προς το ΔΣ της ΕΣΕ


Αθήνα, 7 Ιουνίου 2012.


 


Μόλις προχθές διάβασα ανακοίνωσή σας με αντικείμενο τις επιχορηγήσεις του ΥΠΟΤ 2012 δημοσιοποιημένη στο site της ένωσης μας,  όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:


 


(…) Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης (Δημόπουλος - Παπαηλιού - Τσεμπερόπουλος ) που αποτίμησε το έργο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - όπως για παράδειγμα την ψηφιακή κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, μιας καινοτόμας υπηρεσίας, στα πρότυπα της Writers Guild of America, West, προς τους δημιουργούς-  με το ίδιο ποσόν που ενέκρινε για κάποιο εργαστήριο κινηματογράφου που έκανε κάποια "Πολιτιστική Εταιρία Ζαγορίου" στα Κάτω Πεδινά. Άραγε θα τύχουμε και εμείς καλύτερης τύχης εάν τον επόμενο χρόνο διοργανώσουμε κάτι ανάλογο στα Άνω Πεδινά; (…) –[υπογραμμίσεις δικές μου].

Σας ενημερώνω, ως  εμπνευστής, συνιδρυτής και διευθύνων του προαναφερθέντος Εργαστηρίου Κινηματογράφου, ότι  ξεκινήσαμε το 2010 στα βουνά της Ηπείρου, χωρίς κρατικούς πόρους, στηριγμένοι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην εθελοντική προσφορά και εργασία επαγγελματιών του κινηματογράφου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις χορηγίες και τη βοήθεια τοπικών επιχειρηματιών και κατοίκων αλλά και (σε δεύτερο χρόνο)με τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας. Στη δραστηριότητα αυτή  εμπλέκονται ενεργά κάθε χρόνο περί τους 40-50 ανθρώπους (μαθητές, δάσκαλοι εργαστηρίων, επισκέπτες διδάσκοντες κινηματογραφιστές, τεχνικοί και οργανωτές), και επιπλέον ολόκληρο το χωριό και η ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια, τη συμμετοχή, την ποικιλότροπη στήριξή τους.  Φέτος, για πρώτη φορά, ζητήσαμε και πήραμε, βάσει τεκμηριωμένης πρότασης (κάτι που υποθέτω έκανε και η ΕΣΕ) μια μικρή οικονομική βοήθεια από το ΥΠΟΤ.
Οι αναφορές σας στο συγκεκριμένο τόπο αλλά και τη δραστηριότητά μας εκεί, πλήρεις ειρωνείας, απαξίωσης και υπαινιγμών είναι προσβλητικές, σαφώς απαράδεκτες και πιθανόν κακόβουλες. Γιατί;  Σχολιάζω μερικά μόνο ζητήματα από τα πολλά που προκύπτουν: 


1)       προκύπτει από την αναφορά σας ότι προφανώς πιστεύετε  πώς κάποιος που ζει στα όποια Κάτω Πεδινά (και εν γένει μακριά από το Κολωνάκι) δε δικαιούται να ασχολείται με τον κινηματογράφο -μάλλον γιατί δε θα διαθέτει τις υπερφυσικές ικανότητες  που απαιτούνται για κάποια σοβαρή σχετική δράση και άρα σκανδαλωδώς τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με την ΕΣΕ.
2)  υπονοείται εντέχνως από τα συμφραζόμενα (αλλά μάλλον «κακοτέχνως») ότι υπάρχει κάποιος  άλλος λόγος που οδήγησε στη χρηματοδότηση αυτού του «κάποιου εργαστηρίου» των Κάτω Πεδινών. Ποιός άραγε; Μήπως κάποια αθέατη και σκοτεινή συναλλαγή όπως συνέβαινε παλαιότερα επί Ζαχόπουλου π.χ  (τότε, στην περίοδο του μεγάλου φαγοποτιού, που η ΕΣΕ χρηματοδοτούνταν με 20.000 ευρώ το χρόνο και όχι μόνο με 5.000) ; Αν υπάρχει παρακαλώ να το διατυπώσετε με θάρρος.
3)  στη δημοσιοποιημένη λίστα του ΥΠΟΤ αναφέρονται μόνον η «Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου»  και το σχέδιό της για «Εργαστήριο Κινηματογράφου». Αυτό σημαίνει ότι ο/οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΕΣΕ έψαξαν και βρήκαν τις πληροφορίες περί Ανω-Κάτω Πεδινών. Άρα γνώριζαν τι και από ποιους συμβαίνει στο Ζαγόρι, πληροφορήθηκαν για τη δουλειά που γίνεται στο Εργαστήριο (ολοκλήρωση 6 ταινιών πέρυσι), για τους επαγγελματίες του σινεμά οι οποίοι έρχονται και συμμετέχουν (Θάνος Αναστόπουλος και Πέτρος Σεβαστίκογλου το 2011, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Περάκης και Στέλλα Θεοδωράκη φέτος) αλλά και για την απήχηση που έχει η προσπάθεια αυτή. Η επιλογή λοιπόν να γίνει αναφορά -και με αυτό τον τρόπο!,  στη δραστηριότητά μας μόνο ηθελημένη και (κατά συνέπεια) κακόβουλη μπορεί να χαρακτηρισθεί.


Το Εργαστήριο Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά είναι μία (μικρή αλλά συνειδητή) προσπάθεια ανθρώπων για μια νέα, υγιή, συνθήκη σε αυτή τη χώρα, μακριά από τις συνήθειες κάποιων να κολυμπούν χρόνια τώρα στα γνώριμά τους σάπια και μολυσμένα νερά. Θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε αναπνέοντας τον καθαρό αέρα του Ζαγορίου. Γεννά μόνο θλίψη και θυμό το να χρησιμοποιείται για λόγους (που μόνο εσείς γνωρίζετε) αυτό που προσπαθούμε να χτίσουμε και το οποίο οι παλαιότεροι και νεώτεροι έλληνες κινηματογραφιστές εκτιμούν και αγκαλιάζουν.


Τελειώνοντας: για τους παραπάνω λόγους (και ως μέλος –ακόμα-  της ΕΣΕ αλλά και πρώην πρόεδρός της και μέλος του ΔΣ ), ζητώ


-να μου εξηγηθεί το πώς και το γιατί αυτής της απρόκλητης επίθεσης/αθλιότητας


-τοποθέτηση όλων των μελών του ΔΣ για το αν γνώριζαν και εγκρίνουν την αναφορά


-ανάρτηση της επιστολής μου στο site μας ακριβώς μαζί με την ανακοίνωση της ΕΣΕ (και όχι στις επιστολές ή στο βήμα μελών) και με τον τίτλο «Απάντηση σε μια απαράδεκτη ανακοίνωση της ΕΣΕ»


Εννοείται, για κάθε περίπτωση, ότι επιφυλάσσομαι...


 


στη διάθεσή σας


Γιώργος Μακρής


ΥΓ: Αν η ΕΣΕ θέλει να διεκδικεί και να υπολογίζεται, ας δοκιμάσει να «ζήσει» έξω από το site της (το οποίο έφτιαξαν με τα χεράκια τους 3 άνθρωποι [Ν. Απειρανθίτης, Α. Βάκης, Γ.Μακρής] που –τυχαίο; δε νομίζω!- βρίσκονται τώρα «μακριά» της!


 


 


Και η απάντηση της ΕΣΕ:


 


Αγαπητέ Γιώργο,
Σε ευχαριστούμε για τη διαφωτιστική επιστολή σου. Ο καθένας τώρα μπορεί να κρίνει τις υπουργικές χρηματοδοτήσεις.
 Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα επαγγελματικά σου σχέδια στο Ζαγόρι. 


Το ΔΣ της ΕΣΕ