ShareThis

17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Οι Νύχτες Πρεμιέρας βγάζουν γλώσσα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει καθιερωθεί ως το πιο in φεστιβάλ της πόλης των Αθηνών. Γι’ αυτό άλλωστε, αν και φεστιβάλ ιδιωτικών συμφερόντων (της εκδοτικής εταιρείας Πήγασος), το στηρίζουν ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ (μέσω της υπηρεσίας Conn-X). Όλους αυτούς τους υποστηρικτές, δεν παρέλειψε να τους αναφέρει και να τους ευχαριστήσει εξαρχής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, και κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης. Βλέπεις, σε εποχές σαν κι αυτή, δεν χωράνε λεονταρισμοί και ακροβασίες, χωρίς υποστήριξη.


 


* Του Νέστορα Πουλάκου


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει καθιερωθεί ως το πιο in φεστιβάλ της πόλης των Αθηνών. Γι’ αυτό άλλωστε, αν και φεστιβάλ ιδιωτικών συμφερόντων (της εκδοτικής εταιρείας Πήγασος), το στηρίζουν ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ (μέσω της υπηρεσίας Conn-X). Όλους αυτούς τους υποστηρικτές, δεν παρέλειψε να τους αναφέρει και να τους ευχαριστήσει εξαρχής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, και κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης. Βλέπεις, σε εποχές σαν κι αυτή, δεν χωράνε λεονταρισμοί και ακροβασίες, χωρίς υποστήριξη.


 


Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ Νέο παράθυρο


 



Όπως σου είχα αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο Νέο παράθυρο μου για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, ο κύριος χαρακτήρας της διοργάνωσης του περιοδικού «Σινεμά» δεν είναι πια οι πανελλήνιες πρεμιέρες γνωστών ταινιών της επικείμενης χρονιάς, μα η ανεξάρτητη, χειροποίητη, κι εναλλακτική κινηματογραφική νότα που προσφέρει στη χώρα σου, και πλέον ο ελληνικός χαρακτήρας με τον οποίο έχει διανθίσει το πρόγραμμα του Νέο παράθυρο.


 


Από τις 14 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στους κινηματογράφους Αττικόν, Απόλλων, Δαναός 1 & 2, Άστορ (νέα προσθήκη), θα προβληθούν 175 ταινίες, πολλές από αυτές σε πανελλήνια πρεμιέρα, εκ των οποίων οι 50 από αυτές είναι μικρού μήκους. Πριν σου αναφέρω το πλήρες πρόγραμμα της φετινής, 17ης στη σειρά, διοργάνωσης, να σου ξαναθυμίσω ότι το SevenArt με πέντε δημοσιογράφους του θα καλύψει για σένα τις φετινές προβολές, τα events, και τις λοιπές εκδηλώσεις, ενώ δεκάδες προσκλήσεις θα σε περιμένουν για να τις κερδίσεις (με την αξία σου).


 


Πριν σου αναφέρω το πλήρες πρόγραμμα της φετινής, 17ης στη σειρά, διοργάνωσης, να σου ξαναθυμίσω ότι το SevenArt με πέντε δημοσιογράφους του θα καλύψει για σένα τις φετινές προβολές, τα events, και τις λοιπές εκδηλώσεις, ενώ δεκάδες προσκλήσεις θα σε περιμένουν για να τις κερδίσεις (με την αξία σου).


 


Διαγωνιστικά τμήματα


 



 


Όπως κάθε χρόνο, δυο είναι τα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, στο καθένα από τα οποία δίνεται η Χρυσή Αθηνά (δια χειρός Οίκου Ζολώτα), και 10 χιλιάδες ευρώ ως χρηματικό έπαθλο. Το διεθνές διαγωνιστικό περιλαμβάνει 14 ταινίες από Η.Π.Α., Ισλανδία (παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ντεμπούτο του Ρούναρ Ρούναρσον, "Ηφαίστειο", μια και οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν κερδίσει τα περισσότερα βραβεία από την οποιαδήποτε φιλμογραφία άλλου σκηνοθέτη διαχρονικά, στο παγκόσμιο σινεμά), Ινδία, Καναδά, Ιρλανδία, Αργεντινή, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, Αγγλία. Η κριτική επιτροπή, που επιπλέον θα δώσει τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου (χορηγία Dewar’s), αποτελείται από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών απ’ όλη την Ευρώπη. Για τις ταινίες αναλυτικά, δες εδώ Νέο παράθυρο.


 



Στο διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική και Φιλμ» περιλαμβάνονται 9 ντοκιμαντέρ. Ξεχωρίζουν, το "Michel Petrucciani" του Μάικλ Ράντφορντ Νέο παράθυρο ("Il Postino", "Ο έμπορος της Βενετίας", " 1984 Νέο παράθυρο"), ο οποίος θα δώσει και το παρών στο φεστιβάλ, το "Mama Africa" του Μίκα Καουρισμάκι, και το "Ανοιχτά μικρόφωνα" του Νίκου Σκαρέντζου (για το ελληνικό χιπ-χοπ). Για τις ταινίες αναλυτικά, δες εδώ Νέο παράθυρο. Ακόμη, θα προβληθούν και έξι ντοκιμαντέρ εκτός συναγωνισμού, με το "George Harrison: Living in the Material World" του Μάρτιν Σκορσέζε Νέο παράθυρο (συνολικής διάρκειας 210 λεπτών) να ξεχωρίζει. Για τις ταινίες αναλυτικά δες εδώ Νέο παράθυρο. Την κριτική επιτροπή του τμήματος απαρτίζουν δημοσιογράφοι μουσικής από την Ευρώπη. Για τα παραπάνω τμήματα δίνεται και το Βραβείο Κοινού, που αντιστοιχεί σε διάθεση διαφημιστικού χρόνου αξίας 6 χιλιάδων ευρώ.


 


Ελληνικές πρεμιέρες


 



Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες ελληνικές ταινίες επιλέγουν τις Νύχτες Πρεμιέρας για την επίσημη πρώτη προβολή τους. Βέβαια, στη φετινή χρονιά έχει προκύψει και ένα γεγονός δυσάρεστο: με καινούριο κανονισμό του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το εθνικό και κρατικό φεστιβάλ δηλαδή, δεν δέχεται πλέον ελληνικές παραγωγές που έχουν πραγματοποιήσει πανελληνία πρεμιέρα πριν τη διοργάνωση του, όχι μόνο για τα διαγωνιστικά τμήματα του αλλά ούτε και για το Πανόραμα του. Έτσι, οι 14 ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στις Νύχτες Πρεμιέρας θα έχουν θέση μόνο στην Αγορά του Φ.Κ.Θ., στην προσεχή διοργάνωση του Νοεμβρίου (4 με 14 του μήνα). Στην περίπτωση που επιλέξεις να δεις ελληνικό σινεμά σε αυτή τη διοργάνωση, το μενού περιλαμβάνει: "4ever" του Γιώργου Πυρπασόπουλου Νέο παράθυρο (σκηνοθετικό ντεμπούτο του γνωστού ηθοποιού), "Τρεις μέρες ευτυχίας" Νέο παράθυρο του Δημήτρη Αθανίτη Νέο παράθυρο ("Αντίο Βερολίνο"), "Ο Αννίβας προ των πυλών" της Ελισσάβετ Χρονοπούλου ("Ένα τραγούδι δεν φτάνει",), "Το γάλα" Νέο παράθυρο του Γιώργου Σιούγα Νέο παράθυρο (ντεμπούτο), "Κωλόπαιδα" του Στέλιου Καμμίτση (ντεμπούτο), "Δεμένη κόκκινη κλωστή" του Κώστα Χαραλάμπους ("Αγάπη στα 16"), "Fish n’ Chips" του Ηλία Δημητρίου (ντεμπούτο), "Αμνηστία" Νέο παράθυρο του Μπουγιάρ Αλιμάνι Νέο παράθυρο (ντεμπούτο), και τα ντοκιμαντέρ "Πρώτη ύλη" Νέο παράθυρο του Χρήστου Καρακέπελη Νέο παράθυρο, "Το σενάριο και η σκιά του" του Δημήτρη Γιατζουζάκη, "Γιώργος Τζιώτζιος: See you in Freedonia" του Αντώνη Κιούκα, "Directing Hell" του Χρήστου Χουλιάρα, "Ανοιχτά μικρόφωνα" του Νίκου Σκαρέντζου, "Βουνοριλά" του Χρήστου Μπάρμπα.


 



Τέλος, και για τρίτη χρονιά, θα δοθούν τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, και άνδρα και γυναίκας ηθοποιού, από το σύνολο της ελληνικής παραγωγής 2010-11 που έχει προβληθεί σε αίθουσα, από επιτροπή ανθρώπων του κινηματογράφου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι, για φέτος, ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Τάσος Μπουλμέτης (τα μέλη της είναι οι: Πέγκυ Τρικαλιώτη Νέο παράθυρο, Ορφέας Αυγουστίδης Νέο παράθυρο, Γιάννης Φώτου, Βαρδής Μαρινάκης Νέο παράθυρο).


 


Υπόλοιπα τμήματα & αφιερώματα


 


Από κει και ύστερα, η 17η διοργάνωση του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει ακόμη: το τμήμα "Πανόραμα" με 15 ταινίες (ξεχωρίζουν, "Η Νεράιδα" των σκηνοθετών της πετυχημένης "Rumba" Νέο παράθυρο, "Ομορφιά" που ήταν ο φετινός queer Χρυσός Φοίνικας, "Ένοχοι ηδονής" του Ιάπωνα Σίον Σόνο Νέο παράθυρο - για αναλυτικά δες εδώ Νέο παράθυρο), το τμήμα «Ντοκιμαντέρ» με 11 ταινίες (ξεχωρίζει το "Senna" που οδεύει κατευθείαν για τα Όσκαρ - για αναλυτικά δες εδώ Νέο παράθυρο), το τμήμα «Μετά τα μεσάνυχτα» με 9 προβολές, εκ των οποίων τις πέντε έχει επιλέξει ο σκηνοθέτης του "Κακού" Νέο παράθυρο Γιώργος Νούσιας Νέο παράθυρο (για αναλυτικά δες εδώ Νέο παράθυρο), κι ακόμη τρεις ειδικές προβολές, και δυο ταινίες «Σινεμά στα όρια».


 



Όσον αφορά τα αφιερώματα του φεστιβάλ, έχουμε και λέμε: στον Ολλανδό σκηνοθέτη Γιόχαν Βαν Ντερ Κέεκεν, στο σινεμά της Νορβηγίας, στον Ιάπωνα Γιασούζο Μασουμούρα, καθώς και τα θεματικά «Kafka Zone» (με παράλληλη εικαστική έκθεση στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ) και «Deja-Vu». Πρεμιέρες Για τις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες της διοργάνωσης, καταρχάς μάθε ότι το "The Artist" Νέο παράθυρο του Μισέλ Χαζαναβίσιους Νέο παράθυρο (βραβείο ανδρικής ερμηνείας στις Κάννες Νέο παράθυρο) θα ανοίξει τις Νύχτες Πρεμιέρας, και το "Ένας Χωρισμός" Νέο παράθυρο του Ασκχάρ Φαρχαντί Νέο παράθυρο (Χρυσή Αρκούδα στην πρόσφατη Μπερλινάλε Νέο παράθυρο) θα κλείσει το φεστιβάλ.


 



Εν συνεχεία, μπορείς να δεις από το "Drive" Νέο παράθυρο του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν Νέο παράθυρο, το "Win Win" του Τομ ΜακΚάρθι, το "Machine Gun Preacher" του Μαρκ Φόρστερ Νέο παράθυρο, το "Polisse" της Μαϊουέν Λε Μπεσκό, μέχρι την "Ύποπτη συνομωσίας" του Ρόμπερτ Ρέντφορντ Νέο παράθυρο, το "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" Νέο παράθυρο της Λιν Ράμσεϊ Νέο παράθυρο και το "Αι ειδοί του Μαρτίου" Νέο παράθυρο του Τζωρτζ Κλούνεϊ Νέο παράθυρο. Υπάρχουν ακόμη οι «Μικρές Πρεμιέρες», που περιλαμβάνουν μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, ένα αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες του Ρούναρ Ρούναρσον, καθώς και τις βραβευμένες ταινίες του 2ου Φεστιβάλ Shoot it (για πιο αναλυτικά δες εδώ Νέο παράθυρο).


 


Εκδηλώσεις


- Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, και ώρα 12 στον Ιανό, θα υπάρξει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα , όπου οι επικεφαλείς όλων των πολιτιστικών φορέων της Αθήνας, θα συζητήσουν για την… επιβίωση τους, εν καιρώ κρίσης.


- Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, και ώρα 22.15 στον Δαναό 2, θα προβληθεί η κλασική ταινία "Η Νύχτα του κυνηγού" του Τζακ Λόντον, στη μνήμη του ιδρυτή του φεστιβάλ, Γιώργου Τζιώτζιου.


- Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, και ώρα 12.00 στο Black Duck, η casting director ταινιών όπως "Casino Royale", "Ocean’s eleven", Μπεατρίτσε Κρούγκερ, θα παραδώσει masterclass σε ηθοποιούς κι όχι μόνο.


- Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, και ώρα 20.00 στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, θα ανοίξει η έκθεση «Investigations of a dog».


- Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, και ώρα 23.00 στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Monsieur Minimal και η Μαριέττα Φαφούτη θα δώσουν συναυλία από κοινού.


- Από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν έξι πάρτι σε χώρους όπως «42», «Six d.o.g.s.», «Toy» κ.ά. Συντονίσου.


 


Επιπλέον πληροφορίες


 


Στις πρωινές προβολές, που είναι για τους δημοσιογράφους, μπορείς να μπαίνεις με μόλις 4 ευρώ. Περαιτέρω πληροφορίες για τα εισιτήρια και τις κάρτες διαρκείας δες εδώ.


Με τη συμβολή της Conn-X, κι αν διαθέτεις smartphone, μπορείς να βλέπεις τις μικρού μήκους ταινίες του φεστιβάλ, σε όλα τα κεντρικά σημεία της Αθήνας. Στους 19 φτάνουν οι διεθνείς καλεσμένοι της 17ης διοργάνωσης, από τους οποίους σαφώς ξεχωρίζει λόγω φιλμογραφίας ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Ράντφορντ ("Il Postino", "1984").




Πηγή άρθρου: http://www.sevenart.gr/news-detail.php?catid=5&id=985 Νέο παράθυρο


 


* Του Νέστορα Πουλάκου





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος