ShareThis

Το φτωχό ελληνικό σίριαλ

Μόλις οκτώ νέα ελληνικά σίριαλ προγραμματίζονται για φέτος, ενώ η ημερομηνία της πρεμιέρας αναζητείται ακόμα.


Του Μιχάλη Χριστοδούλου


Ακόμα πιο συγκρατημένη, με ακόμα περισσότερες περικοπές εμφανίζεται τη νέα σεζόν η ελληνική τηλεόραση. Η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την τηλεοπτική βιομηχανία, η οποία εισέρχεται φέτος σε μια από τις πιο δύσκολές χρονιές της.


Οι προϋπολογισμοί και τα κόστη συρρικνώνονται, πολλές εκπομπές κόβονται, άλλες συγχωνεύονται, οι παχυλοί μισθοί των τηλεαστέρων περικόπτονται, ενώ η παραγωγή ελληνικών σίριαλ είναι πιο μειωμένη από ποτέ. Τα πλούσια πολυπρόσωπα σίριαλ και οι σωρηδόν παραγωγές προηγούμενων ετών γίνονται απλά μια παλιά ανάμνηση μιας άλλης εποχής της ελληνικής τηλεόραση.


Κάθε πέρσι και καλύτερα λοιπόν για την ελληνική τηλεόραση, όπου έσκασε η φούσκα, ενώ στην Κύπρο εξακολουθούμε ακόμα να προβαίνουμε σε περισσότερες παραγωγές απ’ όσες μπορεί το τηλεοπτικό πεδίο να σηκώσει, με αποτέλεσμα να έχουμε παραγωγές και σειρές του ποδαριού. Οσονούπω όμως η φούσκα θα σκάσει και εδώ. Κάθε πέρσι και καλύτερα λοιπόν για την ελληνική τηλεόραση, η οποία την προηγούμενη σεζόν μας έδωσε το αριστουργηματικό «Νησί», που κάλυψε το κενό από την όλο και πιο μειωμένη παραγωγή ελληνικών σίριαλ, ένεκα βέβαια της κρίσης. Πρώτη η ελληνική δημόσια τηλεόραση μείωσε τον προϋπολογισμό της, μετά από πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αναδιάρθρωσή της. Έτσι, φέτος η ΕΡΤ προγραμματίζει ένα ή δύο σίριαλ με τη διαδικασία αναζήτησης τηλεοπτικού προγράμματος να έχει παγώσει. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται και στην ιδιωτική ελληνική τηλεόραση, γι’ αυτό και οι νέες σειρές είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Πρόκειται για μόλις οκτώ σίριαλ, πιο φθηνά, που αποτελούν κυρίως διασκευές ξένων σειρών, ενώ η ημερομηνία που θα κάνουν πρεμιέρα ακόμα αναζητείται.


Το Mega Ελλάδος έχει προγραμματίσει φέτος έξι νέα σίριαλ, από τα οποία τα δύο είναι καθημερινά. Πρόκειται για την αγγλική σειρά του BBC «Κλινική περίπτωση» (Dr. Martin), με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο, ο οποίος θα υποδύεται ένα μεγαλοχειρουργό, ο οποίος εγκαταλείπει την καριέρα του στο εξωτερικό και εγκαθίσταται ως τοπικός γιατρός σε μια επαρχιακή πόλη. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με απίθανες καταστάσεις και θα ερωτευτεί την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θα πρωταγωνιστεί σε ακόμα ένα εισαγόμενο, αμερικανικό αυτή τη φορά, σίριαλ. Η σειρά λέγεται «My name is Earl» και η παραγωγή το προσάρμοσε στα ελληνικά τιτλοφορώντας το «Με λένε Βαγγέλη». Ο ήρωας, ο Βαγγέλης, είναι ένας τύπος που δεν έχει κανένα σκοπό στη ζωή του και την «ξοδεύει» από εδώ και από εκεί. Άλλο ένα ηχηρό όνομα, αυτό της Μαρίας Καβογιάννη θα ηγείται ενός ακόμα σίριαλ του Mega. Η κωμική ηθοποιός θα συμπρωταγωνιστεί με τον Θοδωρή Αθερίδη στη σειρά που υπογράφει η Ρένα Ρίγγα, «Το πίσω σπίτι». Η σειρά θα περιγράφει τις περιπέτειες ενός ζευγαριού του οποίου η ζωή αναστατώνεται, όταν τα τρία του παιδιά με τις οικογένειές τους λόγω κρίσης επιστρέφουν στο πατρικό σπίτι.


Το κωμικό μενού συμπληρώνει η σειρά «Είναι ακόμη μακριά Μπαρμπαστρούμφ;» με ήρωες μία παρέα πέντε κολλητών φίλων που, παρότι άγγιξαν τα 35 δεν λένε να ωριμάσουν. «Οι Βασιλιάδες» είναι ένα από δύο καθημερινά σίριαλ του Mega το οποίο μας είναι πολύ γνωστό στην Κύπρο, αφού πριν από δύο σεζόν μεταφέρθηκε στην κυπριακή τηλεόραση από τον ΑΝΤ1 με τον τίτλο «Η ζωή είναι ωραία». Πρόκειται για μια ισπανικής προέλευσης σειρά που τιτλοφορείται «Los Roldan» και στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ένα έμπορος ψαριών που γίνεται πρόεδρος μιας μεγάλης εταιρείας εν μιά νυκτί. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Κόκλας, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασιλική Ανδρίτσου, Ζέτα Δούκα και Μάρθα Καραγιάννη. Την, επίσης, καθημερινή σειρά «Πρωτοβάθμια εξίσωση» προσπαθούν να επιλύσουν σε ένα ιδιωτικό κολέγιο νέοι φοιτητές, ξεπερνώντας τις μεταξύ τους προσωπικές και ερωτικές αντιθέσεις.


Τέλος, ο ΑΝΤ1, έχει εξασφαλίσει τη νέα σειρά του Αλέξανδρου Ρήγα «Το αμάρτημα της μητρός μου», μια ερωτική κομεντί δεκατριών επεισοδίων, με ένα δυναμικό καστ ηθοποιών που κατά το κανάλι θα κάνει την έκπληξη. Ο Στ. Μαρκίδης και ο Γ. Βασιλειάδης υπογράφουν την ατιτλοφόρητη προς το παρόν καθημερινή σειρά του καναλιού σε σενάριο Άντας Γκουρμπαλή. Στο επίκεντρο βρίσκονται τέσσερεις γυναίκες σε διαφορετικές ηλικίες τις οποίες η μοίρα θα φέρει αντιμέτωπες με δραματικό τρόπο.  Σε μια δύσκολη χρονιά, τα λιγοστά ελληνικά σίριαλ επικεντρώνουν τη θεματική τους στην κρίση προσαρμόζοντας κυρίως ξένα κόνσεπτ στην ελληνική πραγματικότητα με σκοπό την τηλεθέαση.


 




 


Πηγή: www.kathimerini.com.cy


27/10/2011





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος