ShareThis

Υποβολή σχολίων: Το ζήτημα της online πειρατείας

Ανοίγουμε το διάλογο για την πειρατεία στο Ίντερνετ


Ως κείμενο εκκίνησης αυτής της συζήτησης έχουμε αναρτήσει άρθρο του συναδέλφου και μέλους του ΔΣ της ΕΣΕ Γιάννη Μαρούδα με θέμα «Το οπτικοακουστικό προϊόν μυθοπλασίας στην εποχή των δικτύων: νέες μορφές, νέα μέσα, νέες αγορές»


Το ζήτημα της πειρατείας στο ίντερνετ (και η τύχη της οπτικοακουστικής μυθοπλασίας), Μάιος 2012, Γιάννης Μαρούδας (μορφή αρχείου .pdf).


 


Το ζήτημα της on line πειρατείας


H ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών και των ευρυζωνικών συνδέσεων έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ταχύτατη διάδοση, μέσω των δικτύων, κάθε είδους καλλιτεχνικού έργου και προϊόντος, από μουσική, ταινίες, σειρές, μέχρι παιχνίδια και λογισμικό. Ταυτόχρονα όμως αναπτύσσεται μια πρακτική που καθίσταται ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα για τις πολιτιστικές βιομηχανίες, τους δημιουργούς αλλά και τους χρήστες: η on line πειρατεία . Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει τη σχέση που αναπτύσσεται, πρωτίστως, μεταξύ δημιουργών και κοινού και εγείρει αντικρουόμενες απόψεις, με διακριτές θέσεις αλλά και συμφέροντα. Οι Έλληνες σεναριογράφοι όπως και οι άλλοι δημιουργοί που ζουν από τα έργα τους, εκτός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την καταρρέουσα εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή (σινεμά, τηλεόραση) βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι και με το θέμα της πειρατείας, που θέτει σε κίνδυνο το επαγγελματικό τους μέλλον. Πεποίθησή μας είναι ότι μελλοντικά η διαδικτυακή διανομή και η “πειρατεία” θα αφορούν τους πάντες όλο και περισσότερο. Για αυτό ως Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το θέμα της on line πειρατείας, μέσα από την ιστοσελίδα μας (www.senariografoi.gr) επιδιώκοντας όχι μόνο να ενημερώσoυμε πολύπλευρα, αλλά και να ανοίξουμε, περισσότερο, τη συζήτηση στη χώρα μας γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, ιδίως ανάμεσα στους αντικρουόμενους (;) πόλους, δημιουργών και χρηστών-κοινού. Ως κείμενο εκκίνησης αυτής της συζήτησης έχουμε αναρτήσει το άρθρο του συναδέλφου και μέλους του ΔΣ της ΕΣΕ Γιάννη Μαρούδα , το οποίο συνέταξε στα πλαίσια της υπό εξέλιξη διδακτορικής διατριβής του με θέμα «Το οπτικοακουστικό προϊόν μυθοπλασίας στην εποχή των δικτύων: νέες μορφές, νέα μέσα, νέες αγορές» Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως είναι φυσικό, δίνει έμφαση στα “περιεχόμενα” της οπτικοακουστικής μυθοπλασίας (ταινίες και τηλεοπτικές σειρές) όχι μόνο γιατί μας αφορούν αμεσότερα αλλά και γιατί, από τη φύση τους, έχουν κάποιες ριζικές διαφορές με άλλα πολιτιστικά έργα όπως τα τραγούδια και η ηχογραφημένη μουσική – την πρώτη δηλ. βιομηχανία που κλονίστηκε από την on-line πειρατεία. Περιμένουμε με χαρά και ανυπομονησία τις απόψεις και τα σχόλιά σας.


Για το Δ.Σ. της ΕΣΕ


Ντίνος Γιώτης, Πρόεδρος


Πάνος Κοκκίδης, Γεν. Γραμματέας




Βρείτε το κείμενο διαθέσιμο στην αρχή της ανακοίνωσης και στον σύνδεσμο παρακάτω:


Το ζήτημα της πειρατείας στο ίντερνετ (και η τύχη της οπτικοακουστικής μυθοπλασίας), Μάιος 2012, Γιάννης Μαρούδας (μορφή αρχείου .pdf).





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος