ShareThis

1ο Συνέδριο Ευρωπαϊκού Σεναρίου

125 σεναριογράφοι από 22 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Σενάριο, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.











Στο Συνέδριο συζητήθηκαν ο ρόλος του σεναριογράφου στον κινηματογράφο του 21ου αιώνα και αναπτύχθηκαν ειδικότερα τα θέματα της ανάπτυξης του σεναρίου (stories), των ηθικών δικαιωμάτων (moral rights) και των αμοιβών (money) των σεναριογράφων.

Τα συμπεράσματα του διήμερου Συνεδρίου συνοψίσθηκαν σε ένα Μανιφέστο που ψηφίσθηκε από όλους τους συνέδρους μετά το τέλος των εργασιών του Συνεδρίου.
Το άνοιγμα του Συνεδρίου έκανε ο Βιμ Βέντερς, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Ζαχόπουλος, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Χωραφάς, η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, ο Πρόεδρος της ΕΣΕ, Αλέξανδρος Κακαβάς και άλλοι.

Η Πρόεδρος του Συνεδρίου, Χριστίνα Κallas-Καλογεροπούλου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σεναριογράφων FSE, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Balkan Fund –που από κοινού διοργάνωσαν το Συνέδριο– και μέλος της ΕΣΕ, ανέφερε στην εισαγωγική της ομιλία ότι «οι σεναριογράφοι είναι εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με τη λευκή σελίδα και βρίσκουν ιστορίες που μαγεύουν τον κόσμο. ‘Όλοι οι άλλοι –παραγωγοί, σκηνοθέτες, διανομείς– ακολουθούν. Οι σεναριογράφοι, είμαστε οι πρωταρχικοί δημιουργοί του οπτικοακουστικού έργου».



Επιμέλεια κειμένου-φωτογραφίες: Ντίνος Γιώτης



Ενημέρωση: 08-12-2006

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος