ShareThis

Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας 2007

Τη λήξη του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ακολούθησε η απονομή των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας 2007, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.





Ακολουθώντας -για μια ακόμα φορά- την παράδοση των τελευταίων χρόνων, που θέλει μια-δύο ταινίες να μοιράζονται τις περισσότερες διακρίσεις, η ταινία El Greco του Γιάννη Σμαραγδή, αναγορεύτηκε σε θριαμβευτή, συγκεντρώνοντας οκτώ Κρατικά Βραβεία (μαζί με το συνολικό ποσό των 126.270 ευρώ), για τη μεταφορά της ιστορίας του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην οθόνη.

Αναλυτικά, η ταινία τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας, Μουσικής (εξ ημισείας στους Βαγγέλη Παπαθανασίου για το El Greco και Παναγιώτη Καλαντζόπουλο για την ταινία Uranya), Ήχου και Μακιγιάζ. Την προηγούμενη μέρα, η ταινία έλαβε επίσης το Βραβείο Κοινού Ελληνικού Προγράμματος στο πλαίσιο του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ.
Στο ίδιο κλίμα, πέντε συνολικά βραβεία απέσπασε η ταινία Uranya του Κώστα Καπάκα. Αναλυτικά η ταινία τιμήθηκε με το 2ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Σεναρίου (εξ ημισείας στον Κώστα Καπάκα για την ταινία Uranya και τους Θάνο Αναστόπουλο και Βασίλη Ραϊση για την ταινία Διόρθωση), Μουσικής, 2ου ανδρικού ρόλου και Ενδυματολογίας.

Αξίζει να επισημάνουμε πως το Κρατικό Βραβείο Σεναρίου με το οποίο τιμήθηκαν –εξ ημισείας με τον Κώστα Καπάκα για την Uranya– οι Θάνος Αναστόπουλος και ο συνάδελφος και μέλος της ΕΣΕ, Βασίλης Ραϊσης, αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά διάκριση του σεναρίου της ταινίας Διόρθωση, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Θάνου Αναστόπουλου, καθώς προηγήθηκε την Κυριακή, το Βραβείο Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Διόρθωση τιμήθηκε επίσης με το 3ο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους και το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου.


Όλα τα βραβεία αναλυτικά:

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (58.700 ευρώ) απονέμεται στην ταινία: El Greco
Παραγωγή: Ελ. Σμαραγδή, Αλέξανδρος Φιλμ ΕΠΕ, ΕΚΚ, ΕΡΤ, Τάλως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, LESPOT, MULTICHΟICEHELLASAE, GRAALDIGITAL, MAXPRODUCTIONSAE
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής

2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (44.025 ευρώ) απονέμεται στην ταινία: Uranya
Παραγωγή: CINEGRAM, ΕΚΚ, ΕΡΤΑΕ, NOVA, ODEON, KAPA FILMS, FINOS FILMS, CL PRODUCTIONS, ΔΙΟΝ. ΣΑΜΙΩΤΗΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Καπάκας

3ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (29.350 ευρώ) απονέμεται στην ταινία: Διόρθωση
Παραγωγή: Θάνος Αναστόπουλος
Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους (17.610 ευρώ) απονέμεται στην ταινία τεκμηρίωσης: Μυστικά και ψέματα
Παραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ ΑΕ, CINEGRAM ΑΕ, J. SUGHAND ΕΠΕ, ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΑΕ, Σταύρος Στάγκος
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος

2ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους (11.740 ευρώ) απονέμεται στην ταινία τεκμηρίωσης: Πολύ μιλάς... Πολύ κλαις
Παραγωγή: Νίκος Βεργέτης – Δημήτρης Κιτσικούδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κιτσικούδης


ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους (8.805 ευρώ) απονέμεται στην ταινία μυθοπλασίας: Καλή χρονιά μαμά
Παραγωγή: ΕΚΚ, ΕΤ1, EN – ORASIS, Ιρίνα Μπόικο
Σκηνοθεσία: Ιρίνα Μπόικο

2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους (6.603,75 ευρώ) απονέμεται στην ταινία μυθοπλασίας: Πέρασμα
Παραγωγή: Βλάσσης Σταθούλιας, ΕΡΤ ΑΕ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κατσάμπουλας

3ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους (4.402,50 ευρώ) απονέμεται στην ταινία μυθοπλασίας: Η έκταση που αναλογεί
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ, BLONDE ΑΕ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Χριστόπουλος

Τα δέκα (10) Ισότιμα Ειδικά βραβεία ταινιών Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων, ύψους 2.348 ευρώ το καθένα, απονέμονται στις παρακάτω ταινίες:
-Τζίνα Ντοστογιέφσκι, σκηνοθεσία Β. Ζουγανέλη
-Τι είναι αυτό;, σκηνοθεσία Κ. Πιλάβιου
-Transit, σκηνοθεσία Γ. Γαϊτανίδης
-Εν θερμώ, σκηνοθεσία Α. Νταουντάκη
-Μ’ ακούει κανείς, σκηνοθεσία Αν. Γερακίνης
-Τριαντάφυλλο για μια μέρα, σκηνοθεσία Β. ΚαζήςΕπ. Τριανταφυλλίδης
-Ώμος προς ενοικίαση, σκηνοθεσία Δ. Εμμανουηλίδης
-Εισβολή (Invasion), σκηνοθεσία Μ. Δέλλου
-Spinalonga, σκηνοθεσία Κ. Αθουσάκης
-Εσωτερικό, Νύχτα, σκηνοθεσία Αχ. Κυριακίδης


ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Βραβείο Σκηνοθεσίας (29.350 ευρώ) απονέμεται στον Γιάννη Σμαραγδή για τη σκηνοθεσία της ταινίας El Greco.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (14.675 ευρώ), απονέμεται στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη για τη σκηνοθεσία της ταινίας Valse Sentimentale.

Βραβείο Σεναρίου (14.675 ευρώ), απονέμεται ισομερώς στους Θάνο Αναστόπουλο και Βασίλη Ραΐση για το σενάριο της ταινίας Διόρθωση και Κώστα Καπάκα για το σενάριο της ταινίας Uranya, αντίστοιχα.

Βραβείο Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου (11.740 ευρώ) απονέμεται στον Γιώργο Συμεωνίδη για την ερμηνεία του στην ταινία Διόρθωση.

Βραβείο Ερμηνείας 1ου Γυναικείου Ρόλου (11.740 ευρώ) απονέμεται στη Λουκία Μιχαλοπούλου για την ερμηνεία της στην ταινία Valse Sentimentale.

Βραβείο Ερμηνείας 2ου Ανδρικού Ρόλου (5.870 ευρώ) απονέμεται στον Μανώλη Μαυροματάκη για την ερμηνεία του στην ταινία Uranya.

Βραβείο Ερμηνείας 2ου Γυναικείου Ρόλου (5.870 ευρώ) απονέμεται στη Μένη Κωνσταντινίδου για την ερμηνεία της στην ταινία Straight Story.

Βραβείο Φωτογραφίας (8.805 ευρώ) απονέμεται από κοινού στους Άρη Σταύρου και Νίκο Σμαραγδή για τη φωτογραφία της ταινίας El Greco.

Βραβείο Σκηνογραφίας (5.870 ευρώ) απονέμεται στον Δαμιανό Ζαρίφη για τα σκηνικά της ταινίας El Greco.

Βραβείο Μουσικής (5.870 ευρώ) απονέμεται ισομερώς στους Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και Βαγγέλη Παπαθανασίου για τη μουσική στις ταινίες Uranya και El Greco, αντιστοίχως.

Βραβείο Ήχου (5.870 ευρώ) απονέμεται στον Μαρίνο Αθανασόπουλο για τον ήχο της ταινίας El Greco.

Βραβείο Μοντάζ (5.870 ευρώ) απονέμεται στον Γιάννη Τσιτσόπουλο για το μοντάζ της ταινίας El Greco.

Βραβείο Ενδυματολογίας (5.870 ευρώ) απονέμεται στην Εύα Νάθενα για τα κοστούμια της ταινίας Uranya.

Βραβείο Μακιγιάζ (2.935 ευρώ) απονέμεται στην Αργυρώ Κουρουπού για το μακιγιάζ στην ταινία El Greco.


Το 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας απένειμε στον Γιάννη Σμαραγδή ο Υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος εν συνεχεία τόνισε πως «ο ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σημείο. Καλείται να διευρύνει το ζωτικό του χώρο, να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δυναμικό το οποίο έχει, αλλά και τη δίψα του κοινού για ελληνικές παραγωγές» και σημείωσε πως «η πολιτεία στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο και θεσμικά και οικονομικά». Ακόμα ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2008 και κατέληξε πως «για πρώτη φορά υπάρχει σαφής πλέον πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο, μέσα από σταθερή επιδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από τον τακτικό προϋπολογισμό», ενώ αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση ιδιωτών - επενδυτών στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Την τελετή απονομής παρουσίασε ο Σταμάτης Κραουνάκης, συνοδεία πιάνου, αυτοσχέδιων στίχων, καθώς και της ομάδας Σπείρα-Σπείρα.




Πηγές για τα στοιχεία:
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σχετικά άρθρα του in.gr
Επιμέλεια-επισημάνσεις: Δ.Β.


Ενημέρωση: 29-11-2007

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος