ShareThis

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΑΣΤΡΟΝ

Tην άμεση λήψη απόφασης από το Υπουργείο Πολιτισμού για την κήρυξη του κινηματογράφου «Άστρον» ως διατηρητέου και ως προστατευόμενου «νεώτερου πολιτιστικού αγαθού» σύμφωνα με τον Ν. 3028/2002 ζητάει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων.








Για τους ίδιους λόγους -αναφέρει ο σύλλογος- είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την επαναλειτουργία του με τα χαρακτηριστικά που ιστορικά έχει, δηλαδή ως δημοτική κινηματογραφική αίθουσα και ως χώρος πολιτισμού και κοινωνικών εκδηλώσεων. Με τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου στον οποίο, εκτός από το «Άστρον», θα περιλαμβάνεται και ο θερινός κινηματογράφος «Ελληνίς» που έχει ήδη προ ετών χαρακτηριστεί διατηρητέος και, με τη μετατροπή των μεταξύ των δυο κινηματογράφων αδόμητων χώρων σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, θα συνδεθούν λειτουργικά οι δυο κινηματογράφοι και θα αναδειχθούν τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά τους.

Το «Άστρον» έκλεισε τον Μάιο του 2008, μετά από μισό αιώνα ιστορίας και τώρα κινδυνεύει να κατεδαφιστεί -μια ακόμα παράπλευρη απώλεια της οικονομικής ύφεσης, της έλλειψης σχεδιασμού αλλά και πραγματικού ενδιαφέροντος για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας.
Πρόκειται για τον πρώτο χειμερινό κινηματογράφο των Αμπελοκήπων, ο οποίος δεν υπήρξε απλά ένας εμπορικός κινηματογράφος, αλλά ο χώρος που στέγασε παράλληλα πολλές θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο κινηματογράφος «Άστρον» άναψε τα φώτα του στις 3 Ιανουαρίου του 1957. Ανήκει στη νέα γενιά κινηματογράφων της μεταπολεμικής Αθήνας και είναι από τους πρώτους που καθιέρωσαν την αποκέντρωση της πρώτης προβολής προς τις συνοικίες. Τολμηρός και νεωτεριστικός από κάθε άποψη, αποτελεί έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη. Είναι επίσης, ο πρώτος κινηματογράφος που ανατρέπει τα κατεστημένα και, σε αντίθεση με τους άλλους κινηματογράφους, καθορίζει ακριβότερο εισιτήριο για τον εξώστη και φθηνότερο για την πλατεία. Δικαιολογημένα, γιατί η αρχιτεκτονική του διαμόρφωση ανατρέπει την μέχρι τότε θεώρηση του εξώστη ως «λαϊκού». Μετά την ανακαίνισή του το 1996, το «Άστρον» διατήρησε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του (ευρύχωρη και περίτεχνη αίθουσα προβολής, μεγάλους χώρους υποδοχής, υπερυψωμένη οθόνη 70 τμ, μεγαλοπρεπή μαρμάρινη σκάλα, ξεχωριστή πρόσοψη κλπ.).

Για περισσότερα δείτε εδώ
Μπορείτε να υπογράψετε το σχετικό ψήφισμα εδώ.


Ενημέρωση: 13-07-2009

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος