ShareThis

Ενίσχυση για τηλεοπτική διανομή των ευρωπαϊκών ταινιών

Νέα προγράμματα για την ενίσχυση της διανομής ευρωπαϊκών ταινιών σε video / DVD και την υποστήριξη της τηλεοπτικής μετάδοσης ευρωπαϊκών oπτικοακουστικών έργων, από το Media. 
Ακόμα, σχετικά με το μηχανισμό ανάπτυξης "Νέα Tαλέντα / Media New Talent".



1. Ενίσχυση της διανομής ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων σε video (Προκήρυξη 88/04)


Δημοσιεύθηκε η νέα προκήρυξη 88/04 του προγράμματος MEDIA μέσω της οποίας ενισχύεται σε ποσοστό 50% του συνολικού της προϋπολογισμού η έκδοση ευρωπαϊκών μη εγχώριων οπτικοακουστικών έργων σε βίντεο και σε DVD.

Η προκήρυξη εντάσσεται στον τομέα της διανομής και αποσκοπεί στο να ενισχύσει τη διανομή των ευρωπαϊκών έργων που προορίζονται για ιδιωτική χρήση. Απευθύνεται σε ευρωπαίους εκδότες βίντεο και DVD και η δυνατή χρηματοδότηση καθορίζεται από τις επιδόσεις τους στην αγορά κατά το έτος 2003. Το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί κυμαίνεται από 1.000 έως 150.000 ευρώ.
Τα οπτικοακουστικά έργα που μπορούν να υποβληθούν για χρηματοδότηση είναι ταινίες μυθοπλασίας με ελάχιστη διάρκεια 60 λεπτά, δημιουργικά ντοκιμαντέρ με ελάχιστη διάρκεια 50 λεπτά και κινούμενα σχέδια με ελάχιστη διάρκεια επίσης 50 λεπτά. Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να έχουν παραχθεί κατά πλειοψηφία από ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής που λειτουργούν σε κάποια από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MEDIA.

Η μορφή της ενίσχυσης του MEDIA είναι επιδότηση και αποδίδεται σε δύο φάσεις:

Αρχικό στάδιο: Το ποσό αποδίδεται στις αιτούσες εταιρείες με βάση τα καθαρά τους κέρδη από την εκμετάλλευση βίντεο και DVD ευρωπαϊκών μη εθνικών ταινιών κατά τη διάρκεια του έτος 2003.

Στάδιο επανεπένδυσης: Το ποσό που αποδόθηκε μπορεί να επανεπενδυθεί στην παραγωγή DVD μη εθνικών ευρωπαϊκών ταινιών ή/και στην κάλυψη εξόδων προώθησης και διαφήμισης για την έκδοση βίντεο και DVD ευρωπαϊκών μη εθνικών ταινιών.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο MEDIA λήγει στις 25 Φεβρουαρίου 2005. Τα αποτελέσματα του αρχικού σταδίου θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο του 2005.

Δείτε τα πλήρη κείμενα των αιτήσεων και περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο του MEDIA Desk Hellas (Προκηρύξεις/Διανομή).



2. Νέα Προκήρυξη 87/04 "TV Broadcasting" για την υποστήριξη της τηλεοπτικής μετάδοσης ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων


Ενισχύεται η παραγωγή έργων με αξασφαλισμένη τηλεοπτική διανομή.

Στόχος της προκήρυξης, για την οποία διατίθενται 12 εκατ. ευρώ, είναι η προώθηση της κυκλοφορίας ευρωπαϊκών τηλεοπτικών προγραμμάτων (τηλεταινίες διάρκειας τουλάχιστον 50 λεπτών, δημιουργικά ντοκιμαντέρ διάρκειας τουλάχιστον 25 λεπτών, κινούμενα σχέδια διάρκειας τουλάχιστον 25 λεπτών) ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής μέσα από την ενθάρρυνση συνεργασιών ανάμεσα σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ανεξάρτητους ευρωπαίους διανομείς και παραγωγούς.

Η προκήρυξη απευθύνεται σε ανεξάρτητες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής που έχουν καλύψει τουλάχιστον το 50% του χρηματοδοτικού τους πλάνου και που μπορούν να εξασφαλίσουν τις παραπάνω προϋποθέσεις σχετικά με τα έργα, καθώς και συνεργασία με τουλάχιστον δύο τηλεοπτικούς σταθμούς από δύο διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. (από διαφορετικές γλωσσικές ζώνες). Για χώρες ωστόσο με περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, η εθνική κινηματογραφική διανομή πληροί την προϋπόθεση, με τον όρο να έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία τηλεοπτική μετάδοση.

Η χρηματοδότηση έχει τη μορφή επιδότησης και μπορεί να φτάσει έως 500.000 ευρώ ανά έργο χωρίς όμως να ξεπεράσει το 12,5% του συνολικού προϋπολογισμού παραγωγής για έργα μυθοπλασίας και για κινούμενα σχέδια και το 20% για δημιουργικά ντοκιμαντέρ.

Η αίτηση για χρηματοδότηση πρέπει να υποβληθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων και το αργότερο την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων.

Καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής: 09.09.05
Ενδιάμεσες ημερομηνίες υποβολής: 04.02.05, 04.05.05

Η προκήρυξη είναι ανοιχτή έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2005 με τις εξής ενδιάμεσες ημερομηνίες υποβολής: 04.02.05 και 04.05.05. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα 3-4 μήνες μετά την κάθε προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Δείτε τα πλήρη κείμενα των αιτήσεων και περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο του MEDIA Desk Hellas (Προκηρύξεις/Διανομή).



3. Τα σεμινάρια του MEDIA που είναι επιλέξιμα για υποβολή πρότασης στον μηχανισμό ανάπτυξης "Νέα Ταλέντα / Media New Talent", για την Προκήρυξη 66/04

Ανακοινώθηκε η τελική λίστα των σεμιναρίων του MEDIA που χρειάζεται να έχουν παρακολουθήσει οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν αίτηση σε ένα από τους τρεις μηχανισμούς για την οικονομική ενίσχυση της ανάπτυξης ταινιών μεγάλου μήκους, δημιουργικών ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και πολυμεσικών έργων, τον μηχανισμό MEDIA NEW TALENT.

Τα ακόλουθα σεμινάρια του MEDIA είναι επιλέξιμα:

- ACE
- Archidoc (La Femis)
- Discovery Campus
- East of Eden (North by Northwest)
- EAVE
- EDEN - European Development Network (Draft Zero)
- EKRAN (Andrzej Wajda Master School of Film Directing)
- Equinoxe Germany
- ESODOC - European Social Documentary (ZeLIG School for Documentary, TV and New Media)
- Eurodoc Production
- Eurodoc Script
- European Animation Masterclass
- Ex Orient Film (Documentary Film Institute)
- Intercative Media for children - CAID
- MEDIscript (Consortium Européen d’Ecriture pour l’Image)
- New Media Authoring and Production: iTV and Mobile Technologies (COFAC)
- Moonstone Filmmaker’s Lab
- Moonstone Screenwriter’s Lab
- NIPKOW
- North by Northwest Classics
- North by Northwest Kids Stories
- Pygmalion
- Sagas net
- Script Development Workshop (Mediterranean Film Institute)
- Sources
- Step by Step (Master School Drehbuch)
- To be continued
- Sagas Writing Interactive Fiction: μόνο τα δύο εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν το 2003 με τίτλο "Developing Interactive Entertainment Part 1+2 Modules".

Υπενθυμίζουμε ότι η προκήρυξη MEDIA New Talent / MEDIA Νέα Ταλέντα απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες με περιορισμένη εμπειρία, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια του 2003 ή του 2004 εκπαιδευτικό πρόγραμμα του MEDIA με το συγκεκριμένο έργο για το οποίο υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι:

· ταινία μυθοπλασίας: έως 50.000 €
· κινούμενα σχέδια: έως 80.000 €
· ντοκιμαντέρ: έως 30.000 €
· πολυμεσικά έργα: έως 50.000 €

Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο του MEDIA Desk Hellas.




Πηγή για τα στοιχεία: MEDIA Desk Hellas



Ενημέρωση: 14-01-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος