ShareThis

Οι υποψηφιότητες για τα ετήσια βραβεία των σεναριογράφων του WGA

Ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα σε Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες, στις 13 Ιανουαρίου, οι φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία του Writers Guild of America (της Ενωσης Συγγραφέων των Ηνωμένων Πολιτειών).





Η φετινή διοργάνωση είναι η 57η για το Writers Guild of America, ένα σωματείο που υπάρχει με τη σημερινή του μορφή από το 1954, αλλά η ιστορία του χάνεται πίσω στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τα δε βραβεία του αφορούν σε επιτεύγματα των σεναριογράφων μελών του στον κινηματογράφο, την τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο για τη χρονιά που μας πέρασε.

Οι υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία του Writers Guild of America είναι:


Για το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας

The Aviator (Miramax Films), σε σενάριο του John Logan, που έχει κερδίσει για τις τηλεοπτικές του δουλειές ένα βραβείο από το Writers Guild το 2001 ενώ έχει επίσης προταθεί και για Βραβείο Emmy. Στα credits του Logan σε ταινίες μεγάλου μήκους εκτός από το Aviator (για το οποίο έχει κερδίσει και υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες, όπως μπορείτε να δείτε σε παλαιότερη σχετική μας δημοσίευση) περιλαμβάνονται τα σενάρια των The Last Samurai (2003, γραμμένο με τους Ed Zwick και Marshall Herskovitz), Star Trek: Nemesis (2002), The Time Machine (2002), Any Given Sunday (1999, σε συνεργασία με τον Oliver Stone), και το Gladiator (2000), για το οποίο ο Logan μοιράστηκε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου με τους David Franzoni και William Nicholson.

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (Focus Features), σε σενάριο του Charlie Kaufman πάνω σε story δικό του και των Michel Gondry & Pierre Bismuth. Ο Kaufman έχει ξαναπροταθεί στο παρελθόν 2 φορές για τα βραβεία του WGA: το 2003 στην κατηγορία Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου με το Adaptation και το 2000 στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου με το Being John Malkovich – ταινίες που του έδωσαν υποψηφιότητες στα αντίστοιχα Όσκαρ αλλά και τις Χρυσές Σφαίρες (όπου είναι υποψήφιος και με αυτό το σενάριο). Παρά τις υποψηφιότητες όμως, το μόνο που κατάφερε να αποσπάσει ο Kaufman ήταν το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Πρωτοεμφανιζόμενου στα Independent Spirit Awards του 2000 με το Being John Malkovich. Βέβαια, πριν η καριέρα του στραφεί στο σινεμά είχε ήδη γράψει σενάρια για πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των The Dana Carvey Show, Ned and Stacey, The Trouble With Larry και Get A Life. Ενώ τα credits του σε μεγάλου μήκους ταινίες περιλαμβάνουν πια το Confessions of A Dangerous Mind του 2002 αλλά και το Human Nature που του σκηνοθέτησε το 2001 (όπως και τη φετινή του δουλειά) ο συνεργάτης του, Michel Gondry (ονομαστός πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο για τις πρωτοποριακές δημιουργίες του σε μουσικά βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των MTV clips της Bjork, των Chemical Brothers, των White Stripes και των Massive Attack).

Garden State (Fox Searchlight Pictures), σε σενάριο του Zach Braff, που είναι πρώτη φορά υποψήφιος για βραβείο από το Writers Guild. Ο ανερχόμενος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός διανύει εφέτος τη χρονιά του. Έτσι, εκτός από τη διάκρισή του στον τομέα του σεναρίου, έχει μια υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες για την ερμηνεία του στο πετυχημένο sitcom του NBC, Scrubs (του οποίου σκηνοθέτησε και πολλά επεισόδια) αλλά τιμήθηκε από το National Board of Review και ως ο Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης για την ταινία του, τη στιγμή που διεκδικεί και το Independent Spirit Award της ίδιας κατηγορίας.

Hotel Rwanda (United Artists), σε σενάριο του Keir Pearson που είναι πρώτη φορά υποψήφιος και του (και σκηνοθέτη) Terry George που ήταν το 1994 υποψήφιος με τον Jim Sheridan για το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου του WGA με το In the Name of the Father (σενάριο που είχε προταθεί επίσης για Όσκαρ, BAFTA και Humanitas Prize). Αντίθετα με τον Pearson που γράφει πρώτη φορά, τα credits του George (ως σεναριογράφου ή συν-σεναριογράφου) περιλαμβάνουν τις ταινίες Hart’s War (2002), The Boxer (1997) και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο Some Mother’s Son για το οποίο ανακηρύχθηκε Νέος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης Της Χρονιάς για το 1996. Πέρα από τις κινηματογραφικές του αναζητήσεις, έχει γράψει για τη μικρή οθόνη μερικές δεκάδες επεισόδια για την τηλεοπτική σειρά The District series (2000) αλλά και την τηλεταινία A Bright Shining Lie (1998) την οποία επίσης σκηνοθέτησε.

Kinsey (Fox Searchlight Pictures), σε σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου και σκηνοθέτη Bill Condon που ξαναήταν υποψήφιος στα βραβεία του WGA το 1998 με το σενάριο του Gods and Monsters και με την κινηματογραφική διασκευή του στο φημισμένο μιούζικαλ Chicago (2002). Τα credits του Condon ως σεναριογράφου ή συν-σεναριογράφου περιλαμβάνουν ακόμα το The Devil and Daniel Webster (2002), το F/X2 (1990) και το Sister, Sister (1987). Μετά το Gods and Monsters που του χάρισε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου ο Condon βρέθηκε ξανά υποψήφιος για τα βραβεία της Ακαδημίας με το διασκευασμένο σενάριο του Chicago που του χάρισε μια ακόμα υποψηφιότητα για τις Χρυσές Σφαίρες.


Για το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας

Before Sunset (Warner Independent Pictures), σε σενάριο των Richard Linklater, Julie Delpy και Ethan Hawke πάνω σε μια ιστορία και χαρακτήρες που δημιούργησαν ο Linklater με τον Kim Krizan. Ο τρεις φορές υποψήφιος στα Independent Spirit Award σεναριογράφος και σκηνοθέτης Linklater «πρωτοχτύπησε» με τα πολύ πετυχημένα ανεξάρτητα φιλμ Slacker (1991), Dazed and Confused (1993) και SubUrbia (1996) προτού στραφεί σε πιο mainstream φιλμς των studio όπως την πρόσφατη πετυχημένη κωμωδία του The School of Rock (2003). Τα credits του ως σεναριογράφου-σκηνοθέτη περιλαμβάνουν τις ταινίες The Newton Boys (γραμμένο με τους Claude Stanush και Clark Lee Walker), το Before Sunrise (γραμμένο με τον Kim Krizan) που του απέφερε για την σκηνοθεσία του μια Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το low budget φιλμ Tape, το μικρού μήκους Live From Shiva’s Dance Floor και το φιλμ κινουμένων σχεδίων Waking Life (2001). Για τον –υποψήφιο για Όσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου το 2001- Ethan Hawke και τη γαλλίδα συνάδελφό του Julie Delpy που εκτός από πρωταγωνιστές είναι και συν-σεναριογράφοι του Before Sunset μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται με τον Linklater καθώς ήταν το «κεντρικό δίδυμο» και στο Before Sunrise του 1995 - το “prequel” της τωρινής ταινίας - είναι όμως βέβαια η πρώτη φορά που είναι υποψήφιοι για τα βραβεία του WGA.

Mean Girls (Paramount Pictures), σε σενάριο της Tina Fay βασισμένο στο βιβλίο Queen Bees and Wannabes: Helping Your Daughter Survive Cliques, Gossip, Boyfriends & Other Realities of Adolescence της Rosalind Wiseman. Πέντε φορές υποψήφια για τα βραβεία του WGA και μια φορά βραβευμένη το 2001, η σεναριογράφος και ηθοποιός Tina Fay ήταν επίσης 3 φορές υποψήφια με τις τηλεοπτικές της δουλειές για το Βραβείο Emmy το οποίο και απέσπασε τελικά το 2002.

Million Dollar Baby (Warner Bros.), σε σενάριο του Paul Haggis βασισμένο σε ιστορίες από το βιβλίο του F.X.Toole Rope Burns: Stories From the Corner. Ο Haggis ήταν ξανά υποψήφιος το 1989 στα τηλεοπτικά βραβεία του WGA για το Τριάντα και Κάτι, ενώ έχει βραβευτεί από το σωματείο του και το 2001 γιατί "με την παρουσία του προσδίδει αξιοπρέπεια και τιμή στους συγγραφείς". Βραβευμένος δύο φορές με Emmy και μία με Χρυσή Σφαίρα το 1988 για τη σειρά Τριάντα και Κάτι, έχει γράψει για την τηλεόραση δεκάδες σενάρια και τηλεοπτικές σειρές ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν το EZ Streets και το L.A. Law, ενώ με αυτήν εδώ την κινηματογραφική διασκευή του, φιγουράρει εκτός απ΄τη λίστα των υποψηφίων του WGA και στους επικρατέστερους για τα 20α Golden Satellite Awards και το Scripter Award 2005 (δείτε τη σχετική μας δημοσίευση).

The Motorcycle Diaries (Focus Features), σε σενάριο του Jose Rivera βασισμένο στα βιβλία Notas De Viaje του μυθικού Ernesto (Τσε) Guevara και Con El Che Por America Latina του Alberto Granado. Αυτή είναι για τον Rivera η πρώτη υποψηφιότητα για βράβευση από το WGA καθώς τα Ημερολόγια Μοτοσικλέτας είναι το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο που γυρίζεται, παρ΄όλο που ως θεατρικός συγγραφέας είναι ήδη μεταφρασμένος σε 7 γλώσσες κι έχει βραβευτεί για τα έργα του Marisol και References to Salvador Dali Make Me Hot.

Sideways (Fox Searchlight Pictures), σε σενάριο των Alexander Payne και Jim Taylor, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Rex Pickett. Ο ελληνικής καταγωγής σεναριογράφος και σκηνοθέτης μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του έχουν ήδη κερδίσει μια φορά το βραβείο του Writers Guild το 2000 με το (υποψήφιο και για Όσκαρ) σενάριο του Election, ενώ ήταν άλλη μια φορά υποψήφιοι το 2003 με το About Schmidt που πήρε τελικά τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου. Εκτός από τη φετινή τους υποψηφιότητα στα WGA Awards οι Payne και Taylor είναι ακόμα υποψήφιοι στις Χρυσές Σφαίρες της χρονιάς αλλά και το 17ο Scripter (δείτε τη σχετική μας δημοσίευση) και έχουν γράψει μαζί άλλη μια ταινία, το Citizen Ruth. Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (όπως είναι το πραγματικό όνομα του Payne) εκτός του ότι έχει σκηνοθετήσει όλα τα σενάρια της συνεργασίας του με τον Taylor έχει ακόμα κάνει (για ευνόητους λόγους) το σενάριο του Jurassic Park III (2001) και το final draft στο Γαμπρός της Συμφοράς (χωρίς – επίσης για ευνόητους λόγους – να αναφέρεται στους τίτλους). Ενώ ο Jim Taylor έχει ακόμα σκηνοθετήσει αρκετές μικρού μήκους που έχουν διακριθεί, όπως το The Lost Cause (2004), Living Will (1999) και Memory Lane (1995).


Για τα βραβεία σεναρίου της τηλεόρασης

Στην κατηγορία των δραματικών σειρών αυτοτελών επεισοδίων ξεχωρίζει με την υποψηφιότητά του για τη σειρά του NBC, The West Wing, ο (2 φορές νικητής των WGA Awards στο παρελθόν και 3 ακόμη φορές υποψήφιος) John Sacret Young, 6 φορές υποψήφιος για Emmy και νικητής 2 βραβείων Humanitas για τις τηλεταινίες του, Special Olympics (1978) και Thanks of a Grateful Nation (1999). Υποψήφιοι με την ίδια τηλεοπτική σειρά είναι κι οι Josh Singer & Debora Cahn, ενώ οι αντίπαλοί τους στην ίδια κατηγορία είναι, ο (παλαιότερα υποψήφιος για Πούλιτζερ) Craig Wright για τη σειρά Six Feet Under (του έχει στο παρελθόν δώσει υποψηφιότητα και για Emmy) κι ο Terence Winter για το The Sopranos. Ο τελευταίος, έχει ξαναβρεθεί με το Sopranos άλλες δύο φορές υποψήφιος στα WGA Awards για να κερδίσει τη μία (πάνω σε story του Timothy Van Patten) το έτος 2002, ενώ υπήρξε επίσης 2 φορές υποψήφιος στα Emmy για να τα κερδίσει τελικά πέρυσι.

Στην αντίστοιχη κατηγορία κωμωδίας υποψήφιοι είναι, με σειρές της Fox, οι (2 φορές υποψήφιος και μια φορά βραβευμένος με Emmy) Mitchell Hurwitz και Jim Vallely για το Arrested Development, ο Bryan Fuller για τη συγγραφή (πάνω σε story του τριπλά βραβευμένου με Emmy σεναριογράφου/σκηνοθέτη Todd Holland) του «πιλότου» της σειράς Wonderfalls και ο (επίσης υποψήφιος για Emmy) Neil Thompson για το Malcolm in the Middle, ενώ με τη σειρά Sex and the City (HBO) υποψήφια είναι μεταξύ άλλων και η Jenny Bicks. Η Bricks με αυτό το σήριαλ ήταν 2 φορές υποψήφια και στα προηγούμενα WGA Awards και 3 φορές υποψήφια για Emmy - κατάφερε να το μοιραστεί μια φορά (το 2001) με την συνυποψήφιά της και φέτος, Cindy Chupack (άλλες 5 φορές υποψήφια για Emmy και 4 φορές υποψήφια των WGA Awards με αυτή τη σειρά). Για τη δουλειά της στο Sex And The City η Chupack έχει επίσης μοιραστεί δύο φορές στο παρελθόν το βραβείο για τον Παραγωγό της Χρονιάς που δίνεται από το Producers Guild of America ενώ με την ίδια σειρά συνυποψήφιες είναι και οι Julie Rottenberg και Elisa Zuritsky που ως συν-σεναριογράφοι έχουν μοιραστεί στο παρελθόν 2 υποψηφιότητες για τα WGA Awards και 3 υποψηφιότητες για Emmy.

Από τα φαβορί για βραβείο σε άλλες κατηγορίες (τηλεταινίες, σενάρια για παιδιά, δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ κ.ά.) ξεχωρίζουν ο Tony Kushner (βραβευμένος μια φορά με Pulitzer και πολλαπλώς με Emmy, με 4 Χρυσές Σφαίρες το 2003 και το Humanitas Prize, ανάμεσα σε βραβεία πολλών επαγγελματικών ενώσεων), ο Robert Caswel (υποψήφιος πέρσι για Emmy, βραβευμένος το 1989 με Χρυσή Σφαίρα Σεναρίου για την ταινία A Cry In The Dark), ο George Stevens Jr.,(υποψήφιος για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ το 1964, βραβευμένος πολλές φορές με Emmy, Τιμητικό Βραβείο Paul Selvin από το WGA το 1991, Βραβείο Ντοκιμαντέρ το 1989, άλλα και πολλά ακόμα βραβεία της Ένωσης απ΄το 2000 έως το 2004), ο σεναριογράφος και ηθοποιός William H. Macy (υποψήφιος για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου το 1997 με το Fargo, διπλά υποψήφιος ως σεναριογράφος για Emmy), η Anne Meredith (2 φορές βραβευμένη απ΄το WGA) η Sara Lukinson (που έχει προταθεί πάρα πολλές φορές για βραβείο απ΄το WGA και το κερδίζει απ΄το 2000 ως σήμερα 4 φορές στη σειρά), ο υποψήφιος και πέρσι Dave Boone, ο σεναριογράφος/ηθοποιός Bruce Vilanch (5 φορές υποψήφιος για Emmy κι άλλη μια φορά στα WGA Awards), ο John Ridley (βραβευμένος από το WGA ως συν-σεναριογράφος της ταινίας Τhe Three Kings, Βραβείο Σκηνοθεσίας για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο Cold Around The Heart, στο Urbanworld Film Festival το 1997), ο Jonathan W. Kaplan και οι σεναριογράφοι της τηλεοπτικής σειράς The Simpsons της Fox και της καθημερινής σειράς του CBS, Guiding Light.

Για τα βραβεία του ραδιοφώνου, υποψήφιοι μεταξύ άλλων είναι
οι Bill Spadaro (από το Infinity Radio Network), Robert Mank, Gail Lee (CBS Radio), Marianne J. Pryor και Stuart H. Chamberlain (ABC News Radio), James Benes (CBS) κ.ά.


Δείτε την ανακοίνωση με όλες τις υποψηφιότητες για τη μεγάλη οθόνη

Δείτε την ανακοίνωση με όλες τις υποψηφιότητες τηλεόρασης και ραδιοφώνου


Να σημειώσουμε ότι τα υποψήφια για βράβευση φιλμ μεγάλου μήκους έχουν απαραιτήτως κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2004 κι έχουν παραχθεί με σεβασμό στους όρους και τις συλλογικές συμβάσεις που έχει υπογράψει το Writers Guild of America και τα συνεργαζόμενα μαζί του σωματεία σε Αυστραλία, Καναδά, Μ.Βρεττανία, Ιρλανδία και Νέα Ζηλανδία. Τα φιλμ που πληρούσαν αυτές τις προδιαγραφές ήταν για τις φετινές βραβεύσεις 193, τα 109 από αυτά στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου και Διασκευασμένου Σεναρίου τα 84. Για την τηλεόραση τα υποψήφια σενάρια έχουν κάνει πρεμιέρα στη μικρή οθόνη μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου του 2003 και της 30ης Νοεμβρίου του 2004 και - όπως και όλα τα ραδιοφωνικά σενάρια - διαβάστηκαν από πολλά panel κριτών.

Τις ανακοινώσεις όπως ήταν φυσικό ακολούθησαν πλήθος δημοσιευμάτων και σχολίων καθώς το Writers Guild of America διαμορφώνει με τις επιλογές του και την πορεία προς τα Όσκαρ. Έτσι, κατά την εκτίμηση του ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters από το Λος Αντζελες μετά την ανακοίνωση αυτών των υποψηφιοτήτων είναι κυρίως το Sideways που έκανε ένα σοβαρό βήμα στο δρόμο για τα Βραβεία της Ακαδημίας. Υπενθυμίζεται πως τα low budget καλλιτεχνικά φιλμ συνήθως τραβούν την προσοχή των επαγγελματικών ενώσεων τέτοια εποχή – εν όψει των Όσκαρ - αλλά σημειώνεται και το μεγάλο φάσμα που καλύπτουν οι επιλογές του WGA. Όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα FilmStew.com ο αρθρογράφος Mark Umbach οι επιλογές περιλαμβάνουν "μερικά από τα φαβορί για βράβευση αλλά και μερικά πολύ μικρότερου βεληνεκούς ανεξάρτητα projects" (δείτε σχετικό άρθρο) σημειώνοντας το ντεμπούτο στις υποψηφιότητες σεναρίου του νεαρού τηλεοπτικού αστέρα και πρωτοεμφανιζόμενου ως σκηνοθέτη Zach Braff. Ο ανταποκριτής του Reuters αντιλαμβάνεται ως «μια σπάνια επίδειξη εκτίμησης για ισπανόφωνο φιλμ» την υποψηφιότητα του Motorcycle Diaries και του Jose Rivera, ενώ για το BBC News, η μεγάλη έκπληξη είναι η υποψηφιότητα του σεναρίου της Tina Fay επειδή "οι νεανικές ταινίες σπάνια λαμβάνουν τέτοιας μορφής αναγνώριση κατά τη διάρκεια μίας περιόδου βραβεύσεων όπως αυτή που διανύουμε" (δείτε το άρθρο).

Σημειώνουμε ότι στις φετινές βραβεύσεις θα παρευρεθούν και θα λάβουν τιμητικά βραβεία από το Writers Guild, ο διακεκριμένος σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας David Mamet (Screen Laurel Award) και η τηλεοπτική σεναριογράφος και παραγωγός Susan Harris (Paddy Chayefsky Laurel Award).

Η φετινή 57η διοργάνωση απονομής των βραβείων του Writers Guild of America θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2005, ταυτόχρονα στο Hollywood Palladium του Λ. Αντζελες (για το WGA της Δυτ.Ακτής) και στο Pierre Hotel της Ν. Υόρκης (για όσους ανήκουν στο WGA της Αν. Ακτής).




Πηγές για όλα τα στοιχεία:

Writers Guild of America East (WGAe) και West (WGAw), National Board of Review, Πρακτορείο Reuters, FilmStew.com, BBC, IMDb.

Η επιλογή του υλικού και οι επισημάνσεις δικές μας.
Κείμενο-επιμέλεια: Νίκος Απειρανθίτης




Ενημέρωση: 19-01-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος