ShareThis

Οι νικητές του Scripter Award 2005

Ο F.X. Toole, συγγραφέας του Ropeburns : Stories From The Corner, πάνω σε ιστορίες του οποίου βασίστηκε το φιλμ Million Dollar Baby και ο σεναριογράφος διασκευαστής του, Paul Haggis, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της 17ης διοργάνωσης του Scripter Award.



Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου από το Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, το Συμβούλιο Επιλογής για το Scripter - το μοναδικό βραβείο στις Η.Π.Α. (και ίσως σ΄ολόκληρο τον κόσμο) που τιμά τους σεναριογράφους αλλά και τους συγγραφείς για την καλύτερη κινηματογραφική διασκευή της χρονιάς. Όπως δήλωσε ο -υποψήφιος για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου το 1991- σεναριογράφος Nicholas Kazan (πρόεδρος με τη σεναριογράφο Robin Swicord του φετινού Συμβουλίου Επιλογής), στο συγκεκριμένο φιλμ ήταν τέτοια η αρμονία του σεναρίου με το βιβλίο, που το έκαναν να είναι "ακριβώς αυτό που το Scripter Award δημιουργήθηκε να τιμήσει".

Να θυμίσουμε ότι τo Million Dollar Baby που σκηνοθέτησε (και πρωταγωνιστεί) ο Κλιντ Ηστγουντ έχει ήδη συγκεντρώσει 5 υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες αλλά και πολλές διακρίσεις από τοπικές ενώσεις κριτικών κινηματογράφου σε ολόκληρη την Αμερική, με αποκορύφωμα την πρόσφατη βράβευση από την Εθνική Ένωση Κριτικών Κιν/φου των Η.Π.Α. Ενώ ο Paul Haggis, είναι υποψήφιος στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου στα 20α Golden Satellite Awards και ανάμεσα στους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους που ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου το Writers Guild of America, για το Bραβείο Kαλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου στην 57η ετήσια διοργάνωση των βραβεύσεών του (δείτε τη σχετική είδηση).

Το Million Dollar Baby σηματοδοτεί τη δεύτερη εμφάνιση του Paul Haggis ως σεναριογράφου-παραγωγού. Πολυβραβευμένος στο παρελθόν (ανάμεσα στις διακρίσεις του 2 Emmy και Golden Globe Award) και πασίγνωστος για την τηλεοπτική δουλειά του, ο Haggis είναι παραγωγός, συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης του ανεξάρτητου φιλμ Crash που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2004 και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, ήδη γράφει την επόμενη σκηνοθετική του δουλειά, ενώ έχει ήδη έτοιμο ένα σενάριο που θα σκηνοθετήσει και πάλι ο Κλιντ Ηστγουντ σε παραγωγή αυτή τη φορά του Στήβεν Σπίλμπεργκ.

Υπενθυμίζουμε πως οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι που είχαν προεπιλεγεί από το Συμβούλιο Επιλογής του φετινού Scripter Award, από τις 7 Ιανουαρίου (δείτε τη σχετική μας δημοσίευση), ήταν οι συγγραφείς και οι σεναριογράφοι που είχαν credits στη δημιουργία των ταινιών The Door In The Floor, Friday Night Lights, The Bourne Supremacy και Sideways.

Οι φετινοί νικητές του βραβείου, F.X. Toole και Paul Haggis, θα βραβευθούν σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005, στην ιστορική βιβλιοθήκη Edward L.Doheny Jr. του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας.




Πηγές για τα στοιχεία:

ABC News, Miami Herald, The Hollywood Reporter, Guardian, in.gr, Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, Toronto International Film Festival, Warner Bros..

Η φωτογραφία της Hilary Swank από το Million Dollar Baby, © της Warner Bros. Pictures.

Η επιλογή του υλικού και οι επισημάνσεις δικές μας.
Κείμενο-επιμέλεια: Νίκος Απειρανθίτης




Ενημέρωση: 20-01-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος