ShareThis

Πέφτουν οι Σφαίρες (οι Χρυσές) σαν το χαλάζι...

Ανακοινώθηκαν στις 16 Ιανουαρίου από την Hollywood Foreign Press Association (HFPA) οι νικητές για τις Χρυσές Σφαίρες (Golden Globes) 2005. Οι σφαίρες, πηγαίνοντας φέτος προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις –τραυμάτισαν όνειρα αλλά και μοίρασαν ελπίδες. Δημιουργώντας ότι συνήθως κάνουν πολλές σφαίρες μαζί: Σύγχυση.
Έτσι, σε αντίθεση με ότι οι περισσότεροι περίμεναν, τα Βραβεία από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλλυγουντ που θεωρούνται παραδοσιακά ως οι προάγγελοι των Όσκαρ, αντί να ξεκαθαρίσουν κάπως την κατάσταση άφησαν πίσω τους όταν έσβησαν τα πολύχρωμα φώτα το τοπίο περισσότερο θολό. Κι αυτό γιατί, ναι μεν τα αποτελέσματα ήταν "δικαίωση του Σκορτσέζε" (όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το BBC) που είδε την τελευταία του ταινία The Aviator (από 21/1 και στις ελληνικές αίθουσες) να επικρατεί στην κατηγορία Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και ναι μεν (όπως προσθέτει το Associated Press) η δικαίωση να "ήταν διπλή" καθώς ο πρωταγωνιστής του, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Δραματικού Ηθοποιού, αλλά...

...η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας πήγε για να "γεμίσει" το όπλο ενός βετεράνου πιστολά, που έχει πραγματικά εντυπωσιάσει τα τελευταία χρόνια με τα σκηνοθετικά του επιτεύγματα: του Κλιντ Ηστγουντ, που μπορεί να μην είδε το Million Dollar Baby του (στην Ελλάδα από 4/2) να καταλαμβάνει την κορυφή στην κατηγορία του, αλλά εκτός από την διάκρισή του στην σκηνοθεσία, είχε κι αυτός τη "διπλή χαρά" να δει την πρωταγωνίστρια (και συμπρωταγωνίστριά του), Hilary Swank, να παίρνει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ηθοποιού. Ενώ...

...αν και αστόχησε στη Χρυσή Σφαίρα της Σκηνοθεσίας, "μάλλον" ευχαριστημένος πρέπει να είναι κι ο "δικός μας", Alexander Payne. Μπορεί –αν και ανεξάρτητος– να ήταν το μεγάλο φαβορί με 7 (!) υποψηφιότητες (δείτε παλαιότερη δημοσίευση μας) και να κέρδισε μόνο σε δύο κατηγορίες, αλλά αυτές ήταν πάρα πολύ σημαντικές: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας για το Sideways και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου με τον συν-σεναριογράφο του, Jim Taylor. Μια διάκριση η τελευταία που, προστιθέμενη με όλες τις προηγούμενες (από το σύνολο σχεδόν των ενώσεων κριτικών κιν/φου στην Αμερική, κι από τις υποψηφιότητες της στην κατηγορία αυτή, στα βραβεία όλων των επαγγελματικών σωματείων) μάλλον δείχνει πως ο ταλαντούχος ελληνοαμερικανός έχει ήδη εξασφαλίσει ..."πλαγίως" (που είναι κι ο τίτλος της ταινίας του όπως ήδη προβάλλεται στην Ελλάδα) όχι μόνο μια σίγουρη υποψηφιότητα αλλά κι ένα πολύ πιθανό Όσκαρ για το σενάριό του.

Κι ενώ αυτό που απασχολεί τώρα τους αμερικανούς σχολιαστές και κριτικούς αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα CriticSociety.com που σημειώνει πως "οι Χρυσές Σφαίρες δεν έκαναν τίποτα για να αποσαφηνίσουν τι θα μπορούσε να συμβεί με τα Όσκαρ, από τη στιγμή που μοίρασαν ισόποσα τα βραβεία στα τρία φαβορί", εμείς να ξεχωρίσουμε από τις υπόλοιπες βραβεύσεις τη σφαίρα που διέσχισε τον Ατλαντικό και είναι...

...η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας που πήγε στο εξαιρετικό ισπανικό φιλμ Η Θάλασσα Μέσα Μου (ταινία έναρξης του πρόσφατου 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας), του βραβευμένου φέτος για τη σκηνοθεσία του και από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (δείτε παλαιότερο δημοσίευμα), Alejandro Amenabar.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στη φετινή, 62η απονομή των Χρυσών Σφαιρών τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο με το Βραβείο Cecil B. De Mille, ο χρονίως ...πυροβολημένος (με 5 Χρυσές Σφαίρες και 6 ακόμα υποψηφιότητες στο παρελθόν) εξαιτίας του καταπληκτικού του ταλέντου, ηθοποιός Robin Williams.

Δείτε τη λίστα με όλους τους νικητές στις Χρυσές Σφαίρες 2005.
Δείτε ακόμα φωτογραφίες από τη βραδιά.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.thegoldenglobes.com


Πηγές για τα στοιχεία:

Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλλυγουντ (HFPA), BBC, Associated Press, CriticSociety.com, Εφημερίδα Guardian.

Η κριτική του Παναγιώτη Παναγόπουλου για το "Πλαγίως" είναι από την εφημερίδα Καθημερινή της 14ης Ιανουαρίου 2005. Από το φύλλο της 6ης Ιανουαρίου 2005 της ίδιας εφημερίδας και η κριτική του Δημήτρη Μπούρα για το "Η Θάλασσα Μέσα Μου".

Ο τίτλος "Πέφτουν οι Σφαίρες Σαν το Χαλάζι..." είναι από ταινία του σκηνοθέτη Νίκου Αλευρά.

Η επιλογή του υλικού και οι επισημάνσεις δικές μας.
Κείμενο-επιμέλεια: Νίκος Απειρανθίτης

Ενημέρωση: 21-01-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος