ShareThis

Sundance Film Festival 2005 : Τα Βραβεία

Το Sundance Film Festival, πνευματικό τέκνο του Robert Redford, είναι γνωστό σαν "γιορτή του καινούργιου και αναπάντεχου". Το Φεστιβάλ –ένα από τα σημαντικότερα δρώμενα του ανεξάρτητου κινηματογράφου- πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο που μας πέρασε (20 με 30/1), στο Park City της Utah (ΗΠΑ), καλωσορίζοντας μια καινούργια σοδειά ανεξάρτητου σινεμά.

Στην τελετή λήξης του Sundance Film Festival, που έγινε στις 29 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν τα Βραβεία σύμφωνα με την κρίση των Κριτικών Επιτροπών (διαφορετικών για κάθε κατηγορία):

Το Βραβείο της κατηγορίας του Αμερικάνικου Ντοκυμαντέρ (American Documentary) απέσπασε η ταινία Why we fight, σε σενάριο και σκηνοθεσία Eugene Zarecki, ενώ το αντίστοιχο Βραβείο στην κατηγορία της Αμερικάνικης Ταινίας Μυθοπλασίας (American Dramatic) κέρδισε το Forty Shades Of Blue, σε σκηνοθεσία Ira Shacks (σε σενάριο των Michael Rohatyn και Ira Shacks).

Στις αντίστοιχες κατηγορίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, νικητές είναι:
για την κατηγορία Ντοκυμαντέρ (World Cinema Documentary) το Shape Of The Moon (Ολλανδία), σε σκηνοθεσία Leonard Retel Helmrich και σενάριο των Leonard Retel Helmrich και Hetty Naaijkens-Retel Helmrich και τέλος, στην κατηγορία Ταινίας Μυθοπλασίας (World Cinema Dramatic) η ταινία The Hero (Ανγκόλα/Πορτογαλία/Γαλλία), σε σκηνοθεσία Zézé Gamboa και σενάριο της Carla Baptista.

Τα δε Βραβεία Σκηνοθεσίας (μόνο για αμερικανικές ταινίες) κέρδισαν οι:
Jeff Feuerzeig για το Ντοκυμαντέρ The Devil And Daniel Johnston και ο Noah Baumbach για την ταινία μυθοπλασίας The Squid And The Whale -που πήρε επίσης και το Βραβείο "Waldo Salt" για το σενάριο της ίδιας ταινίας.

Δόθηκαν ακόμα Βραβεία Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ερμηνείας και άλλες διακρίσεις σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ενώ έγινε και απονομή των Βραβείων Κοινού:
στις ταινίες Murderball, σε σκηνοθεσία Henry-Alex Rubin και Dana Adam Shapiro (στην κατηγορία Αμερικάνικου Ντοκυμαντέρ) και Hustle & Flow, σε σενάριο και σκηνοθεσία Craig Brewer (στην κατηγορία Αμερικάνικης Ταινίας Μυθοπλασίας). Από το Διεθνές Πρόγραμμα, αντίστοιχα Βραβεία Κοινού κέρδισαν οι ταινίες Shake Hands With The Devil: The Journey Of Roméo Dallaire, σε σκηνοθεσία Peter Raymont (από τον Καναδά, στην κατηγορία Ντοκυμαντέρ) και Brothers, σε σκηνοθεσία Susanne Bier (από τη Δανία, στην κατηγορία Μυθοπλασίας).

Δείτε την ανακοίνωση του φεστιβάλ με όλα τα βραβεία.


Παράλληλα σε ειδικό δεκαήμερο αφιέρωμα που παρακολούθησαν 30.000 άνθρωποι από 27 χώρες, (ένα ειδικό κοινό κυρίως από σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς και γενικά επαγγελματίες του σινεμά) προβλήθηκαν 200 από τις καλύτερες πρόσφατες ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως άλλωστε συνηθίζεται στα Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν ακόμα διαλέξεις και συζητήσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες (και όχι μόνο) του κινηματογράφου.



Sundance/NHK International Filmmakers Award:
Τα Βραβεία του Sundance Institute και του ΝΗΚ


Δυο μέρες νωρίτερα από την λήξη του Sundance Festival, στις 27 Ιανουαρίου στο Los Angeles, ανακοινώθηκαν τα Βραβεία του Sundance Institute (δείτε περισσότερα γι’ αυτό στο τέλος αυτής της σελίδας) και του NHK (του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου στην Ιαπωνία).
Πρόκειται για χρηματικές βραβεύσεις (και προ-αγορά δικαιωμάτων προβολής από το δίκτυο NHK) σε ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, με στόχο την ενθάρρυνση και ενίσχυση καινούργιων σχεδίων των δημιουργών τους.
Τα βραβεία δίνονται σε δημιουργούς για συγκεκριμένες ταινίες, ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική τους διαδρομή στον κινηματογράφο.

Έτσι φέτος βραβεύτηκαν οι δημιουργοί:

Catalin Mitulescu, από τη Ρουμανία (για την ταινία How I Spent The End Of The World). Δημιουργός των μικρού μήκους ταινιών Bucurestiwien και 17 Minutes Late (που επιλέχτηκαν από το Φεστιβάλ Καννών το 2001 και το 2002) και της επίσης μικρού μήκους ταινίας Trafic (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες φέτος).

Rodrigo Moreno, από την Αργεντινή (για την ταινία The Minder). Η πρώτη του μικρού μήκους πήρε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Μπιλμπάο, ενώ στη συνέχεια η ταινία του, El Descanso, κέρδισε βραβεία στα Φεστιβάλ του Κεμπέκ και του Μπουένος Αϊρες.

Richard Press
, από τις Ην. Πολιτείες (για την ταινία Virtual Love). Δημιουργός αρκετών ταινιών μικρού μήκους, ανάμεσα στις οποίες το 2÷3 (βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βερολίνου) και άλλες ταινίες που προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ.

Mipo Oh, από την Ιαπωνία (για την ταινία Yomoyama Blues). Αρκετές από τις μικρού μήκους ταινίες της, όπως το Eye και το Grandmother (μεγάλο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τόκυο) έχουν παιχτεί και βραβευτεί σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.


Τέλος, η ταινία Grizzly Man, του Werner Herzog (γνωστού και μη εξαιρετέου) κέρδισε το Βραβείο "Alfred P. Sloan" –διάκριση που συνοδεύεται από 20.000 δολλάρια και στοχεύει στην ενθάρρυνση ταινιών που έχουν να κάνουν με τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Δείτε ακόμα τη σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου.



Το Sundance Institute


Από την ίδρυση του (το 1981, από τον Robert Redford), το Sundance Institute έχει αναγνωριστεί διεθνώς σαν ένας φορέας που υποστηρίζει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, διευθύνοντας εργαστήρια για τους ανθρώπους του κινηματογράφου και του θεάτρου, ενώ το ετήσιο Sundance Film Festival που διοργανώνει, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες για την προώθηση του αμερικανικού και διεθνούς ανεξάρτητου κινηματογράφου.
Παράλληλα το Ινστιτούτο υποστηρίζει το ντοκυμαντέρ μέσα από το Sundance Documentary Fund και άλλα προγράμματα που ενθαρρύνουν το πειραματικό σινεμά, με σκοπό να προωθήσουν αυτό το υλικό στο ευρύτερο κοινό, ενώ με άλλα προγράμματα επιδιώκει να υποστηρίξει κινηματογραφιστές με προσωπική οπτική σε νέα τους σχέδια.


Πηγή για τα στοιχεία: Sundance Institute, Sundance Film Festival.

Κείμενα-επισημάνσεις-επιμέλεια: Δ.Β.



Ενημέρωση: 08-02-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος