en


Γεράσιμος Θεοδόσης

famosos@otenet.gr

Γεράσιμος Θεοδόσης

Γεννήθηκα το 1962 στην Πάτρα. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Το 1996 ανακηρύχθηκα Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (magna cum laude). Η διδακτορική διατριβή μου Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (γερμανικά) δημοσιεύτηκε στον γνωστό εκδοτικό οίκο Duncker & Humblot του Βερολίνου και έχει χαρακτηρισθεί «ως σημαίνουσα συμβολή στο ευρωπαϊκό κοινοβουλευτικό δίκαιο». Ήδη το 1992, με τη μελέτη μου, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ(εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), έθεσα τα δικονομικά θεμέλια για την ίδρυση και λειτουργία ενός συνταγματικού δικαστηρίου στην Ελλάδα, ενός δικαιοκρατικού θεσμού που συζητείται έντονα τα τελευταία τριάντα χρόνια στη χώρα μας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μετά τη στρατιωτική μου θητεία, συμμετείχα (1998-2001) στις εργασίες των ευρωπαϊκών Άτυπων Συμβουλίων Πολιτισμού και ΜΜΕ, καθώς και στα Συμβούλια Κορυφής (Βρυξέλες, Λουξεμβούργο). Ήμουν μέλος της Επιτροπής Επαφών του άρθρου 23α της Οδηγίας 97/36 «Τηλεόραση χωρίς σύνορα», που αναθεωρούσε τη σχετική κοινοτική οδηγία. 

Είμαι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (ΔΣΑ) και στο εκπαιδευτικό έτος 1999-2000 διορίσθηκα τακτικός καθηγητής στο μάθημα «Δικαιώματα του ανθρώπου» στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. 

Το 2000, ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, υπό τον καθηγητή Γεώργιο Παπαδημητρίου, συνέταξα τη ΝΕΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ (εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα). 

Εργαζόμενος στη Βουλή των Ελλήνων (2004-2015) ήμουν επιστημονικός συνεργάτης του Βουλευτή Αρκαδίας, Δημήτρη Ρέππα, και του Βουλευτή Επικρατείας και Ολυμπιονίκη, Πύρρου Δήμα.

Υπήρξα τακτικός αρθρογράφος των περιοδικών ΑΝΤΙ και ΔΙΑΒΑΖΩ. Άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Η Αυγή, Capital κ.α. Εργογραφία


Το 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ από τις εκδόσεις Καστανιώτη• ακολούθησαν άλλα ένδεκα μυθιστορήματα (εκδόσεις Καστανιώτης, Εμπειρία Εκδοτική, Λιβάνης, Κλειδάριθμος). 

Το 2000 κυκλοφόρησε η μονογραφία μου Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, πρωτοπόρα νομική μελέτη για τη σχέση δικαίου και τέχνης. Έκτοτε έχω συμμετάσχει ως πραγματογνώμων σε πολύκροτες υποθέσεις λογοκρισίας: μ εις την ν, outlook, art athina. 

Τον Μάρτιο του 2005 συμμετείχα στην ημερίδα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με θέμα: «Ελευθερίες/ Λογοκρισίες» με τη μονογραφία μου ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ: ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ; (εκδόθηκε από τις εκδόσεις Νεφέλη).  

Από το Νοέμβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011 ήμουν επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων για την «έγκαιρη ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών και κανονισμών και την αποτροπή καταδίκης της Ελλάδας σε παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου». 

Τον Ιούνιο του 2011 ορίστηκα για έναν χρόνο εκπρόσωπος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην «Επιτροπή Προετοιμασίας των Υπουργικών Συμβουλίων» και ήμουν βασικός συντάκτης και ενίοτε πρόεδρος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών σημαντικών νομοσχεδίων για τη δημόσια διοίκηση. 

Το 2008 διετέλεσα μέλος της Κριτικής Επιτροπής στο 31ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Είμαι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (ΕΣΕ).

Το 2012 παρουσιάστηκε στο «Φεστιβάλ της Δράμας» και στις «Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας» η ταινία μικρού μήκους ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ σε σενάριο μου. 

Είμαι μέλος της επιστημονικής ένωσης «Όμιλος Αριστόβουλος Μάνεσης» και στο πλαίσιο της ερευνητικής μου δραστηριότητας έχω δημοσιεύσει, σε επιστημονικά περιοδικά, σειρά μελετών δημοσίου δικαίου και φιλοσοφίας του δικαίου. Με άρθρα μου, από το 2016, συμμετείχα στη δημόσια συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ μονογραφίες μου συνέβαλαν αποφασιστικά στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση(2019).

Από τον Οκτώβριο του 2015 είμαι καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διδάσκω δίκαιο στο τμήμα «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών» και στο τμήμα «Δημόσια Διοίκηση». 

Τον Νοέμβριο του 2018, στο επιστημονικό συνέδριο του Παντείου Πανεπιστημίου «Βλασφημία & Πολυπολιτισμικότητα», με την εισήγησή μου ΤΕΧΝΗ, ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ανέδειξα τη μέθοδο της πρακτικής εναρμόνισης σε περίπτωση σύγκρουσης ισότιμων συνταγματικών αγαθών, όπως  της ελευθερίας της τέχνης και της θρησκευτικής ελευθερίας (εκδίδεται από τις εκδόσεις Παπαζήση).  

Τον Απρίλιο του 2019, το έργο μου ΕΡΩΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΟΥΣ ανέβηκε στο «Θέατρο στο πατάρι του Ιανού», με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και τον Ένκε Φεζολλάρι, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη• επίσης διατέλεσα μέλος της κριτικής επιτροπής απονομής των βραβείων στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίων για Ταινίες Μεγάλου και Μικρού Μήκους, με εξειδίκευση τη διασκευή λογοτεχνίας σε σενάριο. Στη διασκευή/συγγραφή σεναρίων έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κινηματογραφικό παραγωγό Κώστα Λαμπρόπουλο και τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη. 

Το έργο μου ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ (κυκλοφόρησε και ως ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ-ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ) είναι μια καινοτόμα παρουσίαση του εμπορικού δικαίου, που προάγει την απλοποίηση των εμπορικών συναλλαγών, την ισοκυρία και την προστασία του επιχειρηματία-εμπόρου και του καταναλωτή-πολίτη. 

Το 2018, κυκλοφόρησε επίσης το σύγγραμμά μου ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, για την ουσία του δικαίου ως κοινωνικής ύλης• δυνάμει των συνιστωσών της κοινωνικής συνένωσης αποδεικνύεται η ύψιστη χρηστικότητα του θεμελιώδους ερμηνευτικού κανόνα: «ό,τι δεν απαγορεύεται και ό,τι επιτρέπεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωτικό»• με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, επεξεργαζόμαστε την πρωτοπόρα μεταφορά του νομικού αυτού έργου σε θεατρικό δρώμενο. 

Τα έργα μου ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ήταν το 2019 υποψήφια για τα βραβεία PUBLIC (μυθιστόρημα-δοκίμιο) και για το ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (μυθιστόρημα). 

Το 2019 εκδόθηκε η πρώτη μου ποιητική συλλογή ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ- ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ, η νουβέλα ΕΡΩΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΟΥΣ και το μυθιστόρημα Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΙΝΓΚΕΡ• και τα τρία ήταν υποψήφια για τα βραβεία PUBLIC (ποίηση- διήγημα- μυθιστόρημα). 

Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΙΝΓΚΕΡ αποτελεί τη λογοτεχνική εκδοχή του κβαντικού παράδοξου, όπου το προγενέστερο ακολουθεί το μεταγενέστερο και όπου το αίτιο χωρίζεται από το αποτέλεσμα και καθίσταται αυθύπαρκτο. Κείμενα και άρθρα μέλους στη σελίδα ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρουσίαση νέου βιβλίου του Γεράσιμου Θεοδόση, μέλους της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος