Ποιοί είμαστε
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, το μοναδικό σωματείο σεναριογράφων στη χώρα μας, συμπλήρωσε τριάντα χρόνια δράσης και ευδόκιμης λειτουργίας. Πέρασαν πολλά χρόνια από εκείνο το καλοκαίρι του 1989, που δεκαοχτώ σεναριογράφοι (για να υπενθυμίσουμε τα ιδρυτικά μέλη παραθέτουμε τα ονόματά τους Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Γκανάς, Βαγγέλης Γκούφας, Γιώργος Ζερβουλάκος, Ανδρέας Θωμόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Νεμέας, Δημήτρης Νόλλας, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Γιώργος Σκούρτης (πρώτος πρόεδρός της), Θανάσης Σκρουμπέλος, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιάννης Τζιώτης (διεδέχθη στην προεδρία τον Γ. Σκούρτη), Μπάμπης Τσικληρόπουλος, και Γιάννης Χρυσούλης έχοντας ως στόχο την καλύτερη δυνατή νομική και επαγγελματική προστασία του έργου τους συμμετείχαν στην ιδρυτική συνέλευση και συνυπέγραψαν την αίτηση στο Πρωτοδικείο για τη δημιουργία του σωματείου.
Πολύ σύντομα στους εν λόγω επαγγελματίες δημιουργούς προστέθηκαν πολλοί από τους παλαιότερους (Αλέκος Σακελλάριος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ναπολέων Ελευθερίου, Κώστας Μουρσελάς, Στρατής Καρράς, Κ. Παπαπέτρος κ. ά., όσο και αρκετοί νεότεροι όπως ο Β. Σπηλιόπουλος, η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, ο Στ. Βαλούκος, ο Αλ. Κακαβάς, ο Χ. Ρώμας, η Άννα Χατζησοφιά, ο Στ. Αβδούλος και η Ειρ. Ριτσώνη, η Ρένα Ρίγγα, ο Β. Ρίσβας και η Δ. Σακαλή, η Έ. Σολωμού, ο Ν. Φαρούπος, ο Κ. Καπώνης, ο Ι. Μαρούδας, ο Π. Κοκκίδης, ο Θ. Τσάμπρας, ο Π. Ιωσηφέλλης κ.ά.)
Ήταν το καλοκαίρι της τηλεοπτικής έκρηξης και της ίδρυσης των πρώτων ιδιωτικών καναλιών. Η ανάγκη που υπήρχε για σενάρια τριπλασιάστηκε. Και όχι μόνον αυτό. Η νέα «αγορά» κατάλαβε πως η τηλεόραση γίνεται πρωτίστως με κείμενα και όχι με εικαστικές αναζητήσεις. Τα ιδιωτικά έκαναν ένα μεγάλο πρωτόγνωρο άνοιγμα. Στράφηκαν στους συγγραφείς/σεναριογράφους. Μια νέα εποχή ανέτειλε.
Τριάντα χρόνια, λοιπόν. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι δραστηριότητες του σωματείου ήταν πολλές και ποικίλες. Κάποιες από αυτές δε υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές.
Πρώτη ανάμεσα τους η δημιουργία, το 1994, (μαζί με την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών) του συνεταιρισμού ΑΘΗΝΑ, δηλαδή του Φορέα είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών Οπτικοακουστικών Έργων στη χώρα μας. Ο ΑΘΗΝΑ, στη διοίκηση του οποίου έχουν μετάσχει με την ιδιότητα του εταίρου πολλά διακεκριμένα μέλη της Ε.Σ.Ε., εξ ων ο επί εικοσαετίας πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Γεώργιος Μυλωνάς, παρουσιάζει μέχρι σήμερα σημαντικό έργο στον τομέα προστασίας και είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.
Δεύτερο σημαντικό επίτευγμα ήταν η με πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ε., επί προεδρίας Κατερίνας Μαρινάκη και γενικής γραμματείας Αλεξάνδρου Κακαβά – ο οποίος είναι σήμερα εκπρόσωπος της Ε.Σ.Ε. στην FSE - δημιουργία της FSΕ, δηλαδή της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Σεναριογράφων, η ιδρυτική συνέλευση της οποίας πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα το 2001 παρουσία του τότε ΥΠΠΟΑ Ευαγγέλου Βενιζέλου και Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη. Το έργο της FSΕ, και η ώθηση που έδωσε, με τη συμπαράσταση της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, στην ανάδειξη των σεναριογράφων ως ισότιμων δημιουργών του Οπτικοακουστικού είναι πολύ σημαντική (βλ. διακήρυξη της Θεσσαλονίκης 2006 Χάρτα Ευρωπαίων Σεναριογράφων, Πρώτο παγκόσμιο συνέδριο σεναριογράφων, κ.ά.).
Η Ε.Σ.Ε. επί προεδρίας Ντίνου Γιώτη συνέστησε νομικό τμήμα με στόχο την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, όχι μόνον των σεναριογράφων, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα, χάρη και στη συμβολή των επί εικοσαετία συνεργατών της Ε.Σ.Ε. καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Γιαννακουλόπουλου και της νομικής επιστήμονος Κλαίρης Παπανδρέου, το πλέον εύχρηστο, ευέλικτο και φτηνό νομικό σύστημα κατοχύρωσης στη χώρα.
Η Ένωση, από το 2012 έως σήμερα, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ώστε να προσφέρει στο ευρύτερο κοινό ευκαιρίες να ακολουθήσουν σταδιοδρομία σεναριογράφου θέσπισε διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικούς διαγωνισμούς σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και συγγραφής στίχου σε συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή και τον εκδότη του περιοδικού «Μετρονόμος» Θανάση Συλιβό. Οργανώνει εργαστήρια συγγραφής κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σεναρίων έως σεμινάρια/εργαστήρια σε δήμους της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας π.χ. Ξυλόκαστρο, Λεβαδειά, Βόλο σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. και την περιφέρεια Αττικής αλλά και σχολές όπως η ΔΟΜΗ, η ΑΚΜΗ κ.ά..
Προβαίνει σε εκδόσεις βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα βραβεία των διαγωνισμών της, τους συγγραφείς των οποίων παρουσιάζει σε ειδικές εκδηλώσεις στον ΙΑΝΟ αλλά και σε παρουσιάσεις σεναριογράφων/μελών της όπως η Ρένα Ρίγγα, η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, οι Σταύρος Αβδούλος και Ειρήνη Ριτσώνη, σκηνοθετών-σεναριογράφων όπως ο Μανούσος Μανουσάκης αλλά και εκλιπόντων όπως ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Λευτέρης Καπώνης, ο Πάνος Κοντέλλης, ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Λάκης Μιχαηλίδης, ο Κώστας Μουρσελάς, η Σούλα Πιερράκου κ.ά.
Η Ε.Σ.Ε. οργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις για τους ανθρώπους που επί σειρά ετών συμβάλουν στην διεξαγωγή των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων όπως η Ξένια Καλδάρα πρόεδρος και διευθύντρια του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης – στο ίδρυμα λαμβάνουν χώρα επί δεκαετία οι απονομές των βραβείων των διαγωνισμών αλλά και άλλες εκδηλώσεις –, ο ιδιοκτήτης του ΙΑΝΟΥ, Νίκος Καρατζάς, οι σκηνοθέτες/σεναριογράφοι Θανάσης Σκρουμπέλος, Δημήτρης Ζαννίδης και Ελένη Μαβίλη οι συγγραφείς/σεναριογράφοι Πέτρος Μάρκαρης και Αντώνης Σιμιτζής, ο σεναριογράφος Κ. Παπαπέτρος, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Αλτής, ο εκδότης του περιοδικού «Μετρονόμος» Θανάσης Συλιβός, ο Αλέξανδρος Καραμαλίκης, ο Σπύρος Καρδακάρης και άλλοι Από το 2017 έως το 2019 υλοποίησε 45 επεισόδια βιογραφικών ντοκιμαντέρ εκλιπόντων δημιουργών και συγκεκριμένα 15 σεναριογράφων, 15 γελοιογράφων/σκιτσογράφων και 15 στιχουργών που έχουν ήδη προβληθεί από το κανάλι της Βουλής με δημιουργούς (σεναριογράφους-σκηνοθέτες) μέλη της.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μια ελάχιστη καταγραφή των επιτευγμάτων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος καθώς τα καλύτερα έπονται η έτσι, τουλάχιστον, θέλουμε να πιστεύουμε καθώς η νέα γενιά σεναριογράφων/μελών (Μποζίνη, Κολλάρου, Μπελεγράτη, Σαπρίκη, Πετρίτσης, Γιαννούλης, Μπακοπούλου, Μαυρόγιαννης, Πετρίδης, Αθήνη, Παπαδόπουλος, Φλωράκης, Κωστόπουλος, Παναγόπουλος κ.ά) καλούνται να αποδείξουν πως θα καταφέρουν να συνεχίσουν επάξια το έργο των προκατόχων τους.