ENGLISH

ENGLISH

Αναζήτηση

Είσοδος

Είσοδος


Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!


Απολλωνία Τσαντά

grapollonia@yahoo.gr

Απολλωνία Τσαντά

Η Απολλωνία Τσαντά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), όπου και εκπόνησε διπλωματική εργασία με θέμα: «Το Ελληνικό θέατρο στον Κινηματογράφο».
Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό Msc Διοίκηση Πολιτιστικών Οργανισμών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με θέμα διπλωματικής εργασίας «Τα Παιχνίδια Ρόλων και η Διαδραστική Αφήγηση στην Ελλάδα». Έχει, επίσης, παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα Κινηματογράφου καθώς και Συγγραφής Σεναρίου, ενώ σπούδασε και λογοτεχνική μετάφραση στο Εκπαιδευτικό κέντρο «Metaφραση» σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.
Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά και χειρίζεται πολλά προγράμματα στον Η/Υ, μεταξύ των οποίων: Mac OS/Windows OS - MS Office - Adobe Premiere - Adobe After effects - Adobe Photoshop - ECDL / Δακτυλογράφηση (τυφλό σύστημα) - Scrivener - Writerduet - celtx - Final Draft.
Διαθέτει, επίσης, δίπλωμα διδασκαλίας για το πρόγραμμα μοντάζ Final Cut Pro X [Apple Certified Pro Final Cut Pro X].Εργογραφία


Έγραψε, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ευλαμπίδη, το πρωτότυπο θεατρικό έργο για bar theatre «Μπλε Μπανάνα» [https://www.facebook.com/bluebanana.gr/], το οποίο ανέβηκε στο Void, Γκάζι σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Δανίκα το 2010-2011, και στο Beton 7, Γκάζι σε σκηνοθεσία Απολλωνίας Τσαντά το 2011-2012. Το 2018, έγραψαν πάλι μαζί την φιλμ νουάρ περιπέτεια μεγάλου μήκους με τίτλο «Μπλε Βασίλισσα» [Blue Queen - http://www.imdb.com/title/tt5464164/] σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σιπσίδη.

Επιπλέον, έχει γράψει το θεατρικό έργο «Φιλοκτήτης P.O.V.» που αποτελεί ένα υπερκείμενο βασισμένο στο Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, ιδωμένο από την οπτική γωνία όχι του Φιλοκτήτη-ήρωα, αλλά του Φιλοκτήτη-ανθρώπου, και πιο συγκεκριμένα ενός ανάπηρου ανθρώπου, που βιώνει την ξενιτιά, την εγκατάλειψη, και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μια performance, που με όχημα το συμβολισμό, αγγίζει το θέμα της αποδοχής απέναντι σε ό,τι ξένο, η οποία ανέβηκε από τη Θεατρική Ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) το 2015.

Έχει, επίσης, γράψει σενάρια για τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ταινίες μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και την ταινία «Αν ήταν νόμιμος ο βιασμός» εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Ίρβιν Ντ. Γιάλομ, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Αλέξανδρο Σιπσίδη [http://www.imdb.com/title/tt3545786/].

Το 2015 κέρδισε Βραβείο σεναρίου (2η θέση) στο Διαγωνισμό Σεναρίου Μικρού Μήκους 2015 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου (IFFP) για το σενάριο με τίτλο: «Ξαναγνώρισέ με» που έγραψε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ευλαμπίδη.

Έχει διδάξει σενάριο στο κινηματογραφικό εργαστήριο «Κάνουμε ταινία στα Βριλήσσια» που προσφερόταν από τον Δήμο Βριλησσίων, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε το δικό της blog και κανάλι στο YouTube με τίτλο Scriptwriting Tips, όπου ανεβάζει κείμενα και βίντεο αναφορικά με τη δομή των ιστοριών και με διάφορες συμβουλές σεναριογραφίας για αρχάριους. [https://scriptwritingtips.com/]

Λατρεύει τον κόσμο του παραμυθιού και γι’ αυτό έχει γράψει αρκετά εξατομικευμένα παραμύθια για μικρά παιδιά αλλά και για μεγάλους, ενώ συχνά σπεύδει να βοηθήσει νέους σεναριογράφους, με ανάλυση του σεναρίου τους και υποδείξεις για πιθανές μετατροπές/διορθώσεις στα σενάριά τους, πάντα σεβόμενη το προσωπικό τους όραμα.
Έχει μεταφράσει 5 βιβλία τσέπης για τη ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ καθώς και το βιβλίο λογοτεχνίας «Φονικό Χαμόγελο» της Lisa Scottoline για τις εκδόσεις Πλατύπους.

Τέλος, ασχολείται με τον ακτιβισμό και είναι ανάπηρο μέλος της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών [https://www.facebook.com/DisArtMove/] και της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή [https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/], μέσα από τις οποίες αγωνίζεται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αναπήρων και την ανάδειξη του έργου των ανάπηρων καλλιτεχνών, ενώ το 2004 εκπροσώπησε την Ελλάδα ως ομιλήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο σε ανοιχτή ακρόαση με θέμα: "Οι διακρίσεις που υφίστανται στα κράτη μέλη της Ε.Ε. οι γυναίκες με αναπηρία" [https://goo.gl/oGhYK0].