ShareThis

ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ ('Οταν η Ελλάδα μεγάλωνε...) "Η Ενσωμάτωση της Θράκης' σε σενάριο Αλεξάνδρου Κακαβά και σκηνοθεσία Δημήτρη Σοφιανόπουλου

Θράκη (Δυτική). Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Ο οθωμανικός έλεγχός της διήρκεσε μέχρι και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1912, καταλήφθηκε από τις βουλγαρικές δυνάμεις. Καίτοι απελευθερώθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (10 Αυγούστου του 1913), ξαναπέρασε στα χέρια της Βουλγαρίας. 


Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπογράφτηκε η Συνθήκη του Νεϊγί, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία ως μεγάλη ηττημένη παραιτήθηκε όλων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της μεσημβρινής δυτικής Θράκης, η διοίκηση της οποίας ανατέθηκε προσωρινά σε μια Διασυμμαχική Διοίκηση, με κυβερνητικό αντιπρόσωπο τον Χαρίσιο Βαμβακά, στενό συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στις 14 Μαΐου 1920 η 9η Μεραρχία Σερρών, με διοικητή τον στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη κατέλαβε τις διαβάσεις προς τη Βουλγαρία και συγκεντρώθηκε στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή). Ακολούθησε η υποστολή της γαλλικής σημαίας και η έπαρση της ελληνικής από τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν.

Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδωσε την κυριαρχία της Θράκης στην Ελλάδα.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος (καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης), Εμμανουήλ Βαρβούνης (καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης).

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σοφιανόπουλος
Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς
Διεύθυνση φωτογραφίας- ηχοληψία: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μουσική: Πέννυ Μπινιάρη
Επιστημονικός συνεργάτης: Χρυσούλα Δαβίλλα
Αφήγηση: Ρεγγίνα Παντελίδη




Συμμετέχοντα μέλη:
Δημήτρης Σοφιανόπουλος
Αλέξανδρος Κακαβάς
Αδαμάντιος Πετρίτσης
Ενημέρωση: 13-08-2018

CLUB