Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς, φιλοξενούμενος του Βασίλη Ταλαμάγκα
ΒΑΣΊΛΗΣ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς, φίλος, τον έχω εδώ από τα μεγάλα ονόματα του πολιτισμού. Καλησπέρα πρόεδρε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ: Καλησπέρα κύριε Ταλαμάγκα.
ΒΤ: Λοιπόν θα κάνουμε μια κουβέντα, μια συζήτηση θα ξεκινήσουμε από την Ένωση και μετά δεν θα αποφύγετε να κάνετε αυτό που σε αυτό το παρατηρητήριο κάνουμε συχνά μια αποτίμηση στον πολιτισμό στην Ελλάδα σήμερα. Να τα πάρουμε με τη σειρά. Κατ’ αρχάς έχουμε τα 35 χρόνια της Ένωσης.
ΑΚ: Από το 89.
ΒΤ: 35 χρόνια από το 89. Κάντε μια αποτίμηση αυτής της πορείας.
ΑΚ: Δεν γίνεται. Έχουν αλλάξει ριζικά οι καταστάσεις. Πρώτα από όλα η Ένωση ξεκίνησε ως ένα συνδικαλιστικό σωματείο όπως και πολλά άλλα σωματεία και αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό σωματείο, δεν ασχολείται καθόλου με τον συνδικαλισμό, δεν το αφορά ο συνδικαλισμός. Ως σωματείο ενδιαφέρεται πάρα πολύ για όλη την Ελλάδα.
ΒΤ: Το λέτε λίγο αιχμηρά.
ΑΚ: Όχι! Κυριολεκτώ. Έχουμε μια ομάδα ανθρώπων ποικίλων ιδεολογιών, άλλωστε δεν μας ενδιαφέρει η ιδεολογία τους, που προσπαθούν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σε ολόκληρη την Ελλάδα το οποίο θα προάγει τον πολιτισμό της επικράτειας γιατί εκεί έχουμε το πρόβλημα. Όλα είναι στην Αθήνα, όλα γίνονται στην Αθήνα. Σαν να μην υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα.
ΒΤ: Άρα αυτό που λένε και μας κατηγορούν κάποιοι από την Ελληνική περιφέρεια για το Αθηνοκεντρικό κράτος έχουν κάποιο δίκιο.
ΑΚ: Βεβαίως έχουν δίκιο. Για αυτό συστήσαμε τη Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Και εκτιμώ που όλα τα μέλη της Ένωσης δέχτηκαν να εγγράψουμε δόκιμα μέλη που δεν έχουν ασχοληθεί με το σενάριο.
ΒΤ: Άρα ερασιτεχνικά.
ΑΚ: Μπορεί να έχουν ασχοληθεί με το θεατρικό έργο. Ακόμα και με τη διαφήμιση. Μπορώ να πω σήμερα, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό των διαφημιστών, δεν θυμάμαι τώρα τον τίτλο, το κείμενο το οποίο συντάχθηκε από τους διαφημιστές και το κείμενο το δικό μας, που είναι απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, ότι αποδεχόμαστε ως δόκιμα μέλη τους copywriters, κειμενογράφους της διαφήμισης.
ΒΤ: Μάλιστα, μετράται ως σενάριο.
ΑΚ: Φυσικά γιατί η διαφήμιση έχει σενάριο και πολλάκις δεν είναι ένα σενάριο το οποίο στοχεύει αποκλειστικά και μόνον στην πώληση του προϊόντος.
ΒΤ: Άρα απλά καταγράφουμε αυτή τη σημαντική πορεία επειδή είναι τα 35 χρόνια, τριάμισι δεκαετίες.
ΑΚ: Έχουμε κάνει πολλά. Πρώτα από όλα έχουμε συστήσει μια εξαιρετική υπηρεσία κατοχύρωσης για όλον τον κόσμο, για όλη την Ελλάδα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατοχυρώσει το έργο του με πολύ χαμηλό κόστος.
ΒΤ: Έρχεται σε επικοινωνία με την Ένωση δηλαδή και τον καθοδηγείτε;
ΑΚ: Όχι γίνεται αυτόματα. Έχουμε μια εξαίρετη νομικό την Κλαίρη Παπανδρέου η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος, που είχε γίνει επί διοικήσεως Ντίνου Γιώτη, εδώ και είκοσι χρόνια. Εγώ συνεχίζω μια κατάσταση. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε συνέχεια μιας κατάστασης σεβόμενοι όμως και αυτό που πρεσβεύει ο καθένας εξ ημών. Να μην παραποιούμε. Να μην διαστρεβλώνουμε όπως πολλάκις συμβαίνει. Αυτό λοιπόν το οποίο πετύχαμε επί προεδρίας μου αυτά τα δέκα χρόνια, συναπτά δέκα χρόνια, διότι υπήρξα και πρόεδρος στο παρελθόν ήταν ότι καταφέραμε να βάλουμε τάξη στην Ένωση η οποία αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τούτο επιτεύχθηκε με την υποστήριξη συγκεκριμένων ανθρώπων, πολιτικών, όπως της κυρίας Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη έχει υποστηρίξει την Ένωση, και θέλω να πιστεύω ότι και ο κύριος Δήμας θα υποστηρίξει την Ένωση.
ΒΤ: Ο κύριος Δήμας τι αρμοδιότητα έχει;
ΑΚ: Είναι υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού. Αν δεν υπήρχαν λοιπόν η κυρία Μενδώνη ή ο κύριος Δήμας να αποφασίσουν ότι θα υποστηρίξουν εμάς, τους ηθοποιούς και πολλούς άλλους δημιουργούς, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Δεν λέω ότι δεν θα υπήρχαμε. Δεν λέω ότι δεν θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε. Όμως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ή να προσφέρουμε αυτά τα οποία προσφέρουμε. Ας πούμε τους διαγωνισμούς για όλον τον κόσμο, από όλη την επικράτεια. Όπως ας πούμε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπων Μονολόγων Επί Σκηνής που είναι ένας εξαιρετικός διαγωνισμός.
ΒΤ: Θα τα δούμε στους διαγωνισμούς. Πριν τους διαγωνισμούς να βάλουμε ένα σποτάκι γιατί κυκλοφορείτε σποτάκια και εμείς τα έχουμε υιοθετήσει εξάλλου συνεργαζόμαστε και στη προβολή των συγκεκριμένων πάμε λοιπόν να δούμε το πρώτο.
ΑΚ: Πάμε να δούμε το πρώτο.
https://www.youtube.com/watch?v=b5GBTthVwH0
ΒΤ: Τόσο απλό.
ΑΚ: Τόσο απλό.
ΒΤ: Να δούμε και το άλλο σποτάκι. Βάλτε και το άλλο σποτάκι.
https://www.youtube.com/watch?v=p18NcSs67tY
ΒΤ: Τόσο απλό κύριε πρόεδρε.
ΑΚ: Το πιστεύω πραγματικά ότι είναι απλό. Ο καθένας που θέλει να γράψει και ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτό το ιδιαίτερο είδος που είναι ο μονόλογος έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις όποιες απόψεις, τα όποια συναισθήματα, γραπτώς μέσα σε 4-5 σελίδες τις οποίες θα κληθεί είτε να ερμηνεύσει ο ίδιος είτε καλώντας έναν ηθοποιό να το ερμηνεύσει επί σκηνής.
ΒΤ: Είναι δύσκολο πάντως για την ηθοποιία δεν είναι δύσκολο;
ΑΚ: Οι 4 σελίδες όχι.
ΒΤ: Όχι; Λέμε τώρα…
ΑΚ: Ναι ένας μονόλογος Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι δύσκολος.
ΒΤ: Θυμάμαι ένα έργο, διορθώστε με, με την Λαμπέτη και πιο σύγχρονα τη Νένα Μεντή να κάνει την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
ΑΚ: Εξαιρετική δουλειά πράγματι. Θεωρώ και πιστεύω ότι ο μονόλογος προσφέρεται για οιονδήποτε γράφει καθώς έχει τη δυνατότητα σε 3-4 σελίδες να αποτυπώσει αυτό το οποίο αισθάνεται ή σκέφτεται και να το παρουσιάσει ενώπιον μιας κριτικής επιτροπής η οποία δεν είναι ιδιαιτέρως αυστηρή. Αντιλαμβάνονται το τρακ του ερασιτέχνη διαγωνιζόμενου. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτός ο σεβασμός απέναντι στον άνθρωπο ο οποίος δεν είναι επαγγελματίας η είναι νέος επαγγελματίας.
ΒΤ: Αν συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό τι κερδίζει από αυτόν;
ΑΚ: Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, γιατί υπάρχουν χρηματικά έπαθλα στον διαγωνισμό μονολόγων επωφελείται από την παρουσίαση των μονολόγων επί σκηνής, δηλαδή δίνεται παράσταση, σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, σε συνεργασία με το θέατρο Παραμυθίας της Αλμπέρτας Τσοπανάκη.
ΒΤ: Είναι σημαντικό γιατί έχουν το κύρος της Ε.Σ.Ε τα βραβεία.
ΑΚ: και επειδή έρχεται και τους βλέπει κόσμος. Γίνονται γνωστοί. Μεγάλη υπόθεση. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι δημιουργοί στην Ελλάδα είναι ότι πάρα πολύ όμορφο να σε βλέπουν, να σε παρακολουθούν να σε ακούν, να ακούν τη θέση και την άποψη σου. Ας μην συμφωνούν με όσα πρεσβεύεις, ας βγουν έξω και ας πουν ότι δεν τους άρεσε αυτό που είδαν και άκουσαν, όμως το παρακολούθησαν, το είδαν.
ΒΤ: Μάλιστα.
ΑΚ: Πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο που έχει γράψει ή που ερμηνεύει κάτι.
ΒΤ: Τι άλλο έχουμε; Κατ’ αρχάς πότε ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός;
ΑΚ: 27 Μαρτίου.
ΒΤ: Φέτος το φέρατε πολύ νωρίς.
ΑΚ: Όχι 30 ήταν πέρυσι. Κάθε χρόνο είναι το ίδιο γιατί έχουμε και τους προκριματικούς τον Απρίλιο που διεξάγονται στις διάφορες πόλεις.
ΒΤ: Μάλιστα, μάλλον αυτό θυμάμαι εγώ και μετά έχουμε τον τελικό.
ΑΚ: Όχι, Μάιο τον ημιτελικό και Ιούνιο τον τελικό.
ΒΤ: Τι άλλο έχετε;
ΑΚ: Τους σταθερούς διαγωνισμούς μας. Σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικού σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μονόπρακτο και κανονικό θεατρικό και στίχου με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή και τον εκδότη του Μετρονόμου Θανάση Συλιβό. Έχουν προστεθεί και δύο μουσικοσυνθέτες, ο Φώτης Αποστολάρας ένας εξαιρετικός συνεργάτης ο οποίος είναι γενικός γραμματέας της ΠΟΘΑ και η Πέννυ Μπινιάρη επίσης εξαιρετική η οποία έχει συνεργαστεί μαζί μας στο παρελθόν επειδή χρειαζόμασταν μια γυναικεία αντίληψη προσέγγισης όσον αφορά τη μελοποίησης των διακριθέντων στίχων. Και ακόμα η Φλωρεντία Ρήγα και ο Σπύρος Πανταζής. Εφέτος θα συνεργασθούμε και με τον Μαρίνο Τόκα.
ΒΤ: Πείτε μας για τις προβολές για τους εκλιπόντες. Μιλάμε για σημαντικά πρόσωπα, σημαντικές μορφές.
ΑΚ: Κατά πρώτον είχαμε εκδώσει ένα βιβλίο σε δική μου επιμέλεια. Το βιβλίο τιτλοφορείται «Ήταν κάποτε μαζί μας» και αναφέρεται στους εκλιπόντες. Ευσύνοπτα ζωή και έργο. Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε εφέτος με την προβολή τριών ντοκιμαντέρ. Για τον Καμπανέλλη, τον Κακουλίδη και τον Κοντέλη τα οποία θα προβληθούν 2 Μαρτίου, 30 Μαρτίου και 27 Απριλίου, αντίστοιχα. Πιστεύω πως η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, θα προλογίσει το ντοκιμαντέρ του πατέρα της. Ο Μάριος ο γιός του, του Κοντέλη και του Κακουλίδη θα γυρέψω να βρω τις κόρες του αλλά πιστεύω ότι για τον Κακουλίδη θα προσέλθει ο Γιάννης Ευσταθιάδης της Ogilvy, ίσως να έρθει και ο Γιάννης Σμαραγδής επειδή υπήρξαν συνεργάτες. Πιστεύω ότι και οι τρεις αυτές εκδηλώσεις, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Θα γίνουν στον κινηματογράφο Ανδόρα, στις 3 το μεσημέρι και είσθε ευπρόσδεκτος εσείς και όλοι οι συνεργάτες σας αν θέλετε να έρθετε. Θα γίνουν και άλλες προβολές, αργότερα. Ντοκιμαντέρ για τον Σακελλάριο, τον Δαλιανίδη, τον Γκούφα καθώς και άλλων σεναριογράφων. Είναι παραγωγή της Ένωσης και τιτλοφορείται «Από το μικρό στο μεγάλο». Προβάλλονταν μέχρι το 2021 στο κανάλι της Βουλής και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ενδιαφέρεται να τα προβάλει η δημόσια τηλεόραση. Αυτό το λέω και ως παράπονο γιατί δεν είναι δικά μου ντοκιμαντέρ είναι της Ένωσης και θα μπορούσαν κάλλιστα να προβληθούν, γιατί είναι μια ενδιαφέρουσα δουλειά. Παρεμπιπτόντως το βιβλίο «Ήταν κάποτε μαζί μας» διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο λόγω της 35ετιας. Όποιος μπει στο site μας μπορεί να το κατεβάσει.
ΒΤ: Που μπορεί κανείς να δει τα πάντα σχετικά με την Ένωση και όλα αυτά που αναφέρατε στο site της Ένωσης;
AK: senariografoi.gr ή στο bookstream.eu που είναι τα βιβλία μας η στο club.senariografoi.gr που είναι το site της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε.
ΒΤ: Μιλήστε μας και για τα σεμινάρια. Βλέπω κάνετε σεμινάρια.
ΑΚ: Τα σεμινάρια ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί από την κυρία Δούρου όταν ήταν Περιφερειάρχης και εν συνεχεία από τον κύριο Πατούλη. Ο κύριος Πατούλης απεδέχθη και συνέχισε το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Άλλωστε ομιλούμε περί κόστους 12.000 ετησίως. Ας μη σχολιάσουμε το κόστος. Λόγω της πανδημίας δεν επανελήφθη. Θέλω να πιστεύω ότι ο κύριος Χαρδαλιάς δεν θα έχει πρόβλημα να συνεχίσει τη χρηματοδότηση αυτών των σεμιναρίων που άλλωστε αφορούν δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Είναι ένα διήμερο κατά το οποίο καταξιωμένοι επαγγελματίες σεναριογράφοι διδάσκουν, μυούν στην τέχνη και τεχνική του σεναρίου τους ενδιαφερόμενους δημότες. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Μέχρι τότε όμως επειδή εορτάζουμε τα 35 χρόνια κάποιοι εξ ημών μεταξύ αυτών ο Βασίλης Σπηλιόπουλος ένας από τους καλύτερους σεναριογράφους που έχουμε στην τηλεόραση, η Ρένα Ρίγγα επίσης σπουδαία σεναριογράφος μαζί με τον Ηλία Φλωράκη που είναι ένας εξαίρετος νέος δάσκαλος σεναρίου και στο φινάλε εμένα παραδίδουμε ευσύνοπτα σεμινάρια για την τεχνική του σεναρίου εκ διασκευής.
ΒΤ: Να πω κάτι γιατί μας είχε ρωτήσει την προηγούμενη φορά και το θυμήθηκα τώρα. Το είχε ρωτήσει μια τηλεθεάτρια . Σε σειρές μυθοπλασίας, κάποιες φορές, συμβαίνουν εξωγενείς αιτίες και σταματάει η σειρά. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο κοινό που περιμένει τη συνέχεια; Ας πούμε αν σταματούσε μια σειρά της τηλεόρασης δεν θέλω να ονοματίσω ή ξεκινάει εξ’ αρχής για να βγάλει δύο σεζόν τρεις σεζόν, υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός; Ως αδαής το ρωτώ.
ΑΚ: Αυτός που ορίζει το τι ακριβώς θα γίνει είναι πάντοτε το κανάλι. Το κανάλι υπολογίζει κατά πόσον μια σειρά θα συνεχισθεί ανάλογα με το κόστος της και την απαιτούμενη τηλεθέαση. Εξ ου και δίνει εντολή να προετοιμαστούν τα επεισόδια προκειμένου να συνεχιστεί και το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος. Θεωρώ, ότι είναι δικαίωμά τους καθώς τα κανάλια είναι ιδιωτικές εταιρείες.
ΒΤ: Για να γυρίσουμε πίσω σε αυτό που είπαμε.
ΑΚ: Στην Ένωση.
ΒΤ: Όχι στην Ένωση. Πως σταματάει μια σειρά. Δηλαδή ποιος παραγγέλνει τη σειρά;
ΑΚ: Είπαμε το κανάλι.
ΒΤ: Το κανάλι. Αυτό λέει ότι τη θέλω για δύο σεζόν ώστε να υπολογίσει ο σεναριογράφος τι πρέπει να γράψει.
ΑΚ: Ακριβώς. Υπήρχαν σειρές στο παρελθόν δεν θα πω ονόματα όπου ο σεναριογράφος ήταν τόσο ισχυρός που αποφάσιζε εκείνος…
ΒΤ: Που έκανε ότι ήθελε.
ΑΚ: Σχεδόν. Και έλεγε: τέλος.
ΒΤ: Ενώ τώρα λέει το κανάλι κατά πόσον θα τελειώσει η όχι.
ΑΚ: Εξαρτάται πάρα πολύ από την απήχηση της σειράς, τα ποσοστά τηλεθέασης και τις κατηγορίες του κοινού που την παρακολουθούν καθώς οι διαφημιστές κρίνουν βάσει του κοινού που παρακολουθεί τη σειρά. Εκεί έγκειται το παιχνίδι.
ΒΤ: Για αυτό έχει και την πρωτοβουλία το κανάλι.
ΑΚ: Για αυτό έχει την πρωτοβουλία το κανάλι. Βεβαίως η αλήθεια είναι και αυτό το είχα πει και σε άλλη εκπομπή ότι δόθηκαν κρατικά χρήματα. Λόγω αυτού η άνθιση της Ελληνικής σειράς είναι επίπλαστη. Δόθηκαν χρήματα του φορέα ΕΚΟΜΕ σε όλες τις σειρές ανεξαιρέτως και καθώς μείωσαν το ανώτατο όριο έγκρισης, πάρα πολλές παραγωγές μπόρεσαν να εισπράξουν αυτά τα χρήματα, τις επιλέξιμες δαπάνες τις λεγόμενες, πράγμα το οποίο δεν είναι σωστό καθώς άλλωστε όταν συνεστήθη αυτός ο φορέας, συνεστήθη προκειμένου να προσελκύσουμε ξένες παραγωγές στην Ελλάδα και επωφεληθούμε οικονομικά ως κράτος. Δεν έχω αντίρρηση να υποστηρίζεται η παραγωγή Ελληνικής μυθοπλασίας, άλλωστε είναι ο τομέας μου, θα χαιρόμουν πάρα πολύ να συνεχίσουν να γίνονται όλες αυτές οι σειρές. Το θέμα ότι αδικούμε άλλους δημιουργούς. Διότι δεν προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες στους μουσικούς, τους εικαστικούς, τους συγγραφείς Δεν τους χρηματοδοτούμε επαρκώς έως καθόλου. Το θεωρώ άδικο.
ΒΤ: Ποίηση;
ΑΚ: Οι ποιητές γνωρίζουμε ότι έχουν ανάγκη να υποστηριχθούν. Γιατί δεν υποστηρίζονται; Και κάποιος θα μου πει μα πως δεν υποστηρίζονται; Εκδίδεται ένα βιβλίο. Τώρα σοβαρολογούμε; Όταν ένα επεισόδιο όταν μια σειρά επεισοδίων μπορεί να έχει το κάθε επεισόδιο κόστος 100.000 που σημαίνει μπορεί να φτάνει η σειρά να έχει δύο και τρία εκατομμύρια κόστος μπορεί να συγκριθεί με τις εκδόσεις βιβλίων ποιητών ή συγγραφέων που παίρνουν κάποια ψιχία από κρατικές επιχορηγήσεις, εαν παίρνουν;
ΒΤ: Μάλιστα να κρατήσουμε λοιπόν όσα μας είπατε αγαπητέ πρόεδρε Αλέξανδρε Κακαβά και εις το επανιδείν. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας για μια ακόμη φορά.
ΑΚ: Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Ταλαμάγκα καλό βράδυ εύχομαι.
Συμμετέχοντα μέλη:
Αλέξανδρος Κακαβάς
Ενημέρωση: 26-02-2024