Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη, μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, στην Τζένη Κοσμίδου [Elife.gr]

Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Γ. Θεοδοσιάδη, σκηνοθεσία Ε. Χατζήκου, φιλοσοφική σχολή – τμήμα θεατρολογίας. Με την τελευταία ψηφοφορία της εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εκλέχτηκε Πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής. Επίσης είναι μέλος αξιολόγησης ταινιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
1) Κυρία Τσοπανάκη είστε η ιδρύτρια του πρώτου πρωτοποριακού και πειραματικού θέατρου νέων στον Κεραμεικό. Πως γεννήθηκε μέσα σας η επιθυμία να δημιουργήσετε το Θέατρο Παραμυθίας;
Ήθελα να δημιουργήσω ένα δικό μου πολιτιστικό χώρο στο οποίο να εκφράζονται δημιουργοί με τους οποίους έχουμε κοινές καλλιτεχνικές ανησυχίες και να μην εξαρτώμαι από κυκλώματα σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τα στεγανά τα οποία δημιουργούν κλίκες γύρω από τη τέχνη
2) Πείτε μας λίγα λόγια για τη θεατρική παράσταση Φρανσις που συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη καλλιτεχνική της πορεία.
Η Φράνσις είναι επίκαιρη για τον λόγο ότι στην σημερινή περίοδο που διανύουμε, γύρω μας δυστυχώς υπάρχει όλη αυτή η θλιβερή νοοτροπία της κακοποίησης ψυχικής σωματικής και πνευματικής ο φόβος η διαφθορά των ιδεών η ανθρώπινη χειριστικότητα με αποτέλεσμα να έχουμε λοβοτομημένους ανθρώπους στην περίπτωση που δεν υπακούουν στο ενεστώτα κοινωνία.
3) Είστε ένα από τα πιο ενεργά μέλη της Έ.Σ.Ε. Τι σημαίνει για εσάς αυτό το σωματείο;
Ανταποκρίνεται στην ψυχική, ηθική και πνευματική συγγραφική δημιουργία. Ταυτόχρονα είναι ένα καταφύγιο ονείρων.
4) Μιλήστε μας για τον ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μονολόγων επί σκηνής που διοργανώνει σε συνεργασία με το Θέατρο Παραμυθίας η Ε.Σ.Ε.
Αισθάνομαι ενθουσιασμό που κάθε χρόνο εμφανίζονται διαρκώς νέοι και αξιόλογοι δημιουργοί. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι Έλληνες ανεξαρτήτως των καταστάσεων παραμένουν ρομαντικοί ποιητές και ονειροπόλοι δημιουργώντας ιστορίες εμπνεόμενοι από την φαντασία τους ή αληθινά γεγονότα. Η Ε.Σ.Ε παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο στο θέατρο που έχω ιδρύσει το Θέατρο Παραμυθίας αξιόλογους μονολόγους κυρίως από νέους ανθρώπους ενώ ο πρόεδρός της κύριος Αλέξανδρος Κακαβάς με πραγματικό ζήλο και αγάπη δίνει βήμα στους νέους αυτός δημιουργούς.
5) Από την πορεία σας ως σεναριογράφος ποια στιγμή θυμάστε έντονα μέχρι σήμερα;
Την βράβευση μου από την Ε.Σ.Ε
6) Ποιο σενάριο σας ξεχωρίζετε;
Αυτό από την τηλεταινία «Το σπίτι στο τέλος του δρόμου» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ1 σε παραγωγή Ντένη Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου
7) Έχετε γράψει πλήθος θεατρικών έργων υπάρχει κάποιο το οποίο κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας;
Αγαπημένο μου θεατρικό είναι ο θεός του Φόβου που το διασκεύασα αφού προηγουμένως το έγραψα ως μυθιστόρημα την περίοδο της καραντίνας στην Μάνη και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.
8) Τι σημαίνει για εσάς η υποκριτική;
Η απόλυτη αλήθεια γιατί ζεις το όνειρό σου. Έτσι αποδεικνύεται ότι μόνο τα όνειρα είναι αληθινά.
9) Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αλλάξει στον κινηματογράφο σήμερα;
Να ξανανοίξουν όλες οι κινηματογραφικές αίθουσας που έκλεισαν.
10) Τι θα συμβουλεύατε τους νέους καλλιτέχνες;
Να βρουν μια μόνιμη δουλειά και ένα μέρος τον εσόδων τους να το διαθέτουν για την τέχνη ως παρακαταθήκη της τροφής των ονείρων.
11) Μοιραστείτε μαζί μας μια σκέψη για τον σύγχρονο κόσμο.
Να σταματήσει ο άνθρωπος να τρέφεται με ότι προηγουμένως είχε ζωή και την στέρησε.
Συμμετέχοντα μέλη:
Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Ενημέρωση: 23-05-2025