ShareThis

5 λεπτά ακόμα, του Γιάννη Ξανθόπουλου, στις αίθουσες

Από τις 19 Οκτωβρίου ξεκίνησε τη διαδρομή της στις αίθουσες η ταινία 5 λεπτά ακόμα, σε σενάριο και σκηνοθεσία του συναδέλφου και μέλους της ΕΣΕ, Γιάννη Ξανθόπουλου. Μια διαδρομή που, όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς η ταινία ξεπέρασε ήδη τα 100.000 εισιτήρια!


Όπου…


…ο Τάσος (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) αποδεικνύεται… μέχρι θανάτου ερωτευμένος με την Αλίκη (Παναγιώτα Βλαντή). Μια ακόμα σκηνή ζήλιας του θα τον φέρει φαρδύ-πλατύ στο δρόμο, κάτω από τη μοτοσικλέτα του. Το φάντασμά του όμως έχει άλλα σχέδια, κι έτσι επιστρέφει στη γη, αόρατος, όπως σύντομα θ' ανακαλύψει, για να προλάβει την αγαπημένη του πριν τον… αντικαταστήσει! Έχει μόλις 5' για να κάνει αισθητή την παρουσία του στους ζωντανούς και κυρίως, για να αποτρέψει τη σχέση που "μαγειρεύεται" μεταξύ Αλίκης και του φίλου του...


Το πράσινο τέρας αποκαλύπτεται: λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη

Το "Πέντε λεπτά ακόμα" είναι μια ιστορία για την ερωτική ζήλια. Αυτή που όταν θεριεύει, κυριεύει κάθε μόριο του νου μας και τυφλώνει κάθε άλλο μας συναίσθημα. Η ιστορία μιλά ακόμα, για την απόλυτη μοναξιά, για την κόλαση της απομόνωσης από το περιβάλλον και τον υπόλοιπο κόσμο. "Κόλαση είναι η απουσία των άλλων", λέει κάπου προς το τέλος ο ένας από τους δύο αγγέλους "οδηγούς" του ήρωα στο μεταθανάτιο ταξίδι του.
Στόχος της ταινίας είναι να καταστούν με έναν ευχάριστο τρόπο κατανοητά αυτά τα δύο θέματα, το θέμα της ζήλιας και κείνο της μοναξιάς που αναπόφευκτα προκύπτει από την ακραία μορφή της ερωτικής ζήλιας.
Το ύφος αφήγησης είναι εκείνο της οριακής μαύρης κωμωδίας –ισορροπούμε δηλαδή πάνω στην λεπτή γραμμή που χωρίζει την κωμωδία από τον σκληρό ρεαλισμό, από την τραγωδία. Γιατί, στην βάση της η ιστορία είναι τραγική. Ο τρόπος αφήγησής της όμως είναι ανάλαφρος και εξ αυτού προκύπτουν και πολλά κωμικά στοιχεία.


...γιατί πρώτα βγαίνει η ψυχή!

Μεταφυσική, λοιπόν, κωμωδία για τον παραλογισμό της ζήλιας, η ταινία του Γιάννη Ξανθόπουλου, χαρακτηρίζεται από πολύ χιούμορ, ανατροπές αλλά και συναίσθημα. Χάρη στα ειδικά εφέ, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος χάνει μεν την υλική του υπόσταση, αλλά δεν το ‘χει σε τίποτα να περνάει μέσα από κλειστές πόρτες, κάνοντας πράξη το ρηθέν «η ψυχή σου πρώτα βγαίνει, μα το χούι παραμένει» -σύμφωνα και με τους στίχους των τραγουδιών του Γιώργου Δημητριάδη που ακούγονται στην ταινία.

Παίζουν ακόμα, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Χρήστος Βαλαβανίδης (στο απίστευτο δίδυμο των αρχαγγέλων Μιχαήλου και Γαβρήλου), ο Φάνης Μουρατίδης (στο ρόλο του άσπονδου φίλου), η Μέλπω Ζαρόκωστα και η Ισαβέλλα Βλασιάδου, ενώ συμμετέχουν η Μαρία Σολωμού και ο Γιώργος Καραμίχος.

Σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Γιάννης Ξανθόπουλος, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Δημήτρης Κατσαϊτης, το μοντάζ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, τα σκηνικά και κοστούμια η Ιωάννα Κατσιάβου και τα πολύτιμα ειδικά εφέ, η εταιρεία Big Shot.

Τέλος, να σημειωθεί πως πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή της εταιρείας Αργοναύτες, του Πάνου Παπαχατζή (που στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 24 ταινίες, μεταξύ των οποίων το Τέλος Εποχής του Αντώνη Κόκκινου, Ο Οργασμός της Αγελάδας, της Όλγας Μαλέα, Απόντες του Νίκου Γραμματικού και άλλες).

Στον Γιάννη Ξανθόπουλο, στην ταινία του και όλους τους συντελεστές της, ευχόμαστε καλή συνέχεια και μια πολύ επιτυχημένη διαδρομή!


Δείτε ακόμα τον δικτυακό τόπο της ταινίας.




Συμμετέχοντα μέλη:
Γιάννης Ξανθόπουλος
Ενημέρωση: 24-10-2006

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος