ShareThis

Προβολή του ντοκιμαντέρ «H απελευθέρωση της Άρτας» από την ΕΡΤ2 [24/6/18]

Προβολή σε επανάληψη του ντοκιμαντέρ «H απελευθέρωση της Άρτας», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Αλέξανδρου Κακαβά, στα πλαίσια της εκπομπής της ΕΡΤ «Μνήμες Χαράς (Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε)», το βράδυ της Κυριακής, 24 Ιουνίου 2018 στις 00.30 στην ΕΡΤ2.


«Μνήμες Χαράς (Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε)»

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα. Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας, με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. 

 

«H απελευθέρωση της Άρτας» (24/6/1881)

Στις 28 Μαρτίου 1881, ανακοινώνεται έπειτα από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και λωρίδας της Ηπείρου μέχρι και της Άρτας στο ελληνικό κράτος. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1881 οι Τούρκοι αποχωρούν από την Άρτα προς την τουρκοκρατούμενη Ήπειρο.

 

Το ιστορικό γεφύρι της Άρτας καθορίζει τα σύνορα των δύο πλευρών. Η πόλη γίνεται ελληνική, όμως ο κάμπος της Άρτας παραμένει υπό τους Οθωμανούς μέχρι το 1912, οπότε απελευθερώνεται χάρη στην προέλαση του ελληνικού στρατού. Τότε, ενσωματώνεται στην Ελλάδα όλη η Ήπειρος.

 

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Γιάννης Καλπούζος (συγγραφέας), Ηλίας Σκουλίδας (ιστορικός, ΤΕΙ Ηπείρου), Αγγελική Κολιού (αντιπρόεδρος Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς»), Τάκης Κολιούλης (τ. διευθυντής μέσης εκπαίδευσης).


Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής.
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.
Μουσική: Τίμος Χατζηιωάννου.
Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης.
Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης.
Παραγωγή: ΕΡΤ

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: goo.gl/B7YfVe




Συμμετέχοντα μέλη:
Αδαμάντιος Πετρίτσης
Ενημέρωση: 22-06-2018

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος