en

1821 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ /ΕΡΤ2 ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΙΟΥ 2021 ΩΡΑ 20.00 (8.00)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 είναι ένα από τα ριζοσπαστικά, εθνικά και δημοκρατικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα που επηρεάστηκαν από τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.


Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε, μετά από ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές, στη σύσταση του Ελληνικού κράτους του 1832.

Η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ δεκατριών επεισοδίων που προτείνουμε, προσπαθεί να περιγράψει ευσύνοπτα και σαφώς την συναρπαστική εκείνη περίοδο του επαναστατικού Αγώνα, ως ευκαιρία για τον γενικότερο αναστοχασμό της πορείας του ελληνικού κράτους που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.
Επιθυμία μας, όμως είναι, να παρουσιάσουμε μια σειρά ντοκιμαντέρ που να παρουσιάζει Ελληνική Επανάσταση με πραγματολογική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση.

Υπό μορφή θεμάτων θα ανατρέξουμε από την περίπλοκη αρχή του κινήματος, ήτοι την οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας, τη στάση της ηγεσίας του ορθόδοξου κλήρου και τη θέση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έναντί της έως την συγκεχυμένη εξέλιξη του αγώνα και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων που καθόρισε την επιτυχή έκβασή της.

Παράλληλα με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα, θα αναδειχθούν και άλλες όψεις της ζωής στα χρόνια της επανάστασης, που αφορούν τη θεσμική οργάνωση και λειτουργία του κράτους, την οικονομία, το ρόλο του κλήρου κ.ά.

Δύο ακόμη διακριτά θέματα αφορούν την αποτύπωση της ελληνικής επανάστασης στην τέχνη και την ιστορική καταγραφή της από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν.

Η κατάτμηση σε δεκατρία θέματα, καθένα υπό την εποπτεία ενός διακεκριμένου επιστήμονα που ενεργεί ως σύμβουλος, επελέγη προκειμένου να εξετασθούν πληρέστερα και αναλυτικότερα όλες οι κατηγορίες των γεγονότων και να εξιστορηθεί με ακρίβεια η εξέλιξη των περιστατικών.

Θεωρούμε ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ο θεατής να κατανοήσει καλύτερα τις επί μέρους παραμέτρους που διαμόρφωσαν τα γεγονότα που συνέβαλαν στην επιτυχημένη έκβαση του αγώνα.


 «Ναυτιλία»
Eπεισόδιο 7

Η ναυτιλία των Ελλήνων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επανάσταση.
Οι Έλληνες την παραμονή της επανάστασης, είχαν ένα πολύ μεγάλο στόλο, 1000 πλοία, εκ των οποίων τα 600 ήταν στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία επαναστάτησαν.
Ναυτικοί, πλοιοκτήτες, οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά τα λιμάνια της Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και γνώριζαν πολύ καλά να πολεμούν στη θάλασσα, καθώς είχαν οργώσει τις θάλασσες επί δεκαετίες, με πλοία, εξοπλισμένα με κανόνια και πληρώματα ετοιμοπόλεμα οπλισμένα με τουφέκια, γιαταγάνια, πιστόλια, μαχαίρια, τα οποία γνώριζαν πως να επιβιώνουν στις θάλασσες, με κάθε καιρό και πολλούς κινδύνους, ιδίως από τους πειρατές, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τα εμπορεύματα επιτυχώς στον προορισμό τους.
Είναι αυτοί οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην επανάσταση επανδρώνοντας, κατά τη διάρκεια της, το πολεμικό, καταδρομικό και εμπορικό ναυτικό των Ελλήνων το οποίο, χάρις σε αυτούς, κατέστη αξιόμαχο και συνέβαλε στην επιτυχία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Ιδέα σειράς Αλέξανδρος Κακαβάς - Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών ΕΙΕ - Ηλίας Κολοβός, Αναπληρωτής καθηγητής Οθωμανολογίας Παν/μίου Κρήτης

Σύμβουλος επεισοδίου Τζελίνα Χαρλαύτη Διευθύντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών - Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

Ομιλητές: Τζελίνα Χαρλαύτη, Μηνάς Αντύπας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν/μιου Κρήτης, Κατερίνα Γαλάνη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Δρ Οικονομικής Ιστορίας - University of Oxford, Φρόσω Νομικού, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος Έρευνα και επιμέλεια εκθέσεων, Ίδρυμα Ευγενίδου - Έργο ΝΑΥΣ, Κωνσταντίνος Μαζαράκης - Αινιάν, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας


Σκηνοθεσία: Αδαμάντιος Πετρίτσης - Αλέξανδρος Κακαβάς
Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Παν/μιου Πελ/νήσου - Μανόλης Κούμας, Επίκουρος καθηγητής ιστορίας ΕΚΠΑ
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νατάσα Μποζίνη - Αλέξης Γιαννούλης
Διευθυντής Φωτογραφίας/Χειριστής Drone/Color: Κωνσταντίνος Κρητικός
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Κρητικός - Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μουσική Επεισοδίου: Πέννυ Μπινιάρη
Αφήγηση: Χρήστος Σπανός - Ειρήνη Μακαρώνα
Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Βοηθός Μοντέρ: Δημήτρης Δημόπουλος
Τίτλοι Αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μουσική Τίτλων: Μάριος Τσάγκαρης
Βοηθός Παραγωγής/Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Καταμπελίση
Βοηθός Παραγωγής/Απομαγνητοφωνήσεις: Τερέζα Καζιτόρη
Βοηθός Παραγωγής: Γεώργιος Σταμάτης
Γενικών Καθηκόντων: Στέργιος Παπαδάκης
Συμμετέχοντα μέλη:
Αδαμάντιος Πετρίτσης
Αλέξανδρος Κακαβάς
Νατάσα Μποζίνη
Αλέξης Γιαννούλης
Μάριος Τσάγκαρης
Ενημέρωση: 15-05-2021

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr
Info
Χρήσιμα
Σενάρια

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος