en

1821 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - Μέρος 2ο / ΕΡΤ2 ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΩΡΑ 20.00 (8.00)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 είναι ένα από τα ριζοσπαστικά, εθνικά και δημοκρατικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα που επηρεάστηκαν από τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.


Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε, μετά από ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές, στη σύσταση του Ελληνικού κράτους του 1832.

Η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ δεκατριών επεισοδίων που προτείνουμε, προσπαθεί να περιγράψει ευσύνοπτα και σαφώς την συναρπαστική εκείνη περίοδο του επαναστατικού Αγώνα, ως ευκαιρία για τον γενικότερο αναστοχασμό της πορείας του ελληνικού κράτους που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.
Επιθυμία μας, όμως είναι, να παρουσιάσουμε μια σειρά ντοκιμαντέρ που να παρουσιάζει Ελληνική Επανάσταση με πραγματολογική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση.

Υπό μορφή θεμάτων θα ανατρέξουμε από την περίπλοκη αρχή του κινήματος, ήτοι την οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας, τη στάση της ηγεσίας του ορθόδοξου κλήρου και τη θέση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έναντί της έως την συγκεχυμένη εξέλιξη του αγώνα και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων που καθόρισε την επιτυχή έκβασή της.

Παράλληλα με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα, θα αναδειχθούν και άλλες όψεις της ζωής στα χρόνια της επανάστασης, που αφορούν τη θεσμική οργάνωση και λειτουργία του κράτους, την οικονομία, το ρόλο του κλήρου κ.ά.

Δύο ακόμη διακριτά θέματα αφορούν την αποτύπωση της ελληνικής επανάστασης στην τέχνη και την ιστορική καταγραφή της από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν.

Η κατάτμηση σε δεκατρία θέματα, καθένα υπό την εποπτεία ενός διακεκριμένου επιστήμονα που ενεργεί ως σύμβουλος, επελέγη προκειμένου να εξετασθούν πληρέστερα και αναλυτικότερα όλες οι κατηγορίες των γεγονότων και να εξιστορηθεί με ακρίβεια η εξέλιξη των περιστατικών.

Θεωρούμε ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ο θεατής να κατανοήσει καλύτερα τις επί μέρους παραμέτρους που διαμόρφωσαν τα γεγονότα που συνέβαλαν στην επιτυχημένη έκβαση του αγώνα.

 «Ο ένοπλος αγώνας» - Μέρος 2ο
Eπεισόδιο 10

Το διάστημα 1824 - 1829 είναι κρισιμότατο για την επανάσταση του ‘21 και τούτο διότι, το 1824 η επανάσταση ζει δύο γύρους εμφυλίου πολέμου. Την ίδια χρονιά, δέχεται τα χρήματα του πρώτου δανείου, το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα συνδέεται με την Δύση, με την Αγγλία και εμμέσως αρχίζει να υποστηρίζεται ως ύπαρξη νομική, ως υπόσταση μέσω του δανείου αυτού.
Ο εμφύλιος πόλεμος διευκολύνει την επίθεση του Ιμπραήμ, το 1825 και τις σαρωτικές του νίκες στην Πελοπόννησο. Το '26 πέφτει το Μεσολόγγι. Χάνεται η μάχη των Αθηνών, του Φαλήρου τον Μάιο και Ιούνιο του 1827. Η ελληνική υπόθεση μοιάζει να χάνεται ολότελα, αλλά κρατιέται όρθια και νικηφόρα χάρη στην επέμβαση των τριών στόλων: Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίοι βυθίζουν τον στόλο του Ιμπραήμ στον κόλπο της Πύλου, στο Ναυαρίνο.

Ιδέα σειράς Αλέξανδρος Κακαβάς - Δημήτρης Δημητρόπουλος, Δ/ντής Ερευνών ΕΙΕ - Ηλίας Κολοβός, Αναπλ. Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας Παν/μίου Κρήτης

Σύμβουλος επεισοδίου Μανόλης Κούμας, επίκουρος καθηγητής ιστορίας ΕΚΠΑ

Ομιλητές: Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Νίκος Κούκης, πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Δημήτρης Μαλέσης, Ειδικός Επιστήμονας Στρατιωτικής Ιστορίας Σχολής Ευελπίδων, Νίκος Κανελλόπουλος, Ειδικός Επιστήμονας Στρατιωτικής Ιστορίας Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Λαγός, Ιστορικός - Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Μαζαράκης - Αινιάν, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου, Ναυτικής Ιστορίας, Βαγγέλης Σαράφης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας - ΕΚΠΑ

Σκηνοθεσία: Αδαμάντιος Πετρίτσης - Αλέξανδρος Κακαβάς
Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Παν/μιου Πελ/νήσου - Μανόλης Κούμας, Επίκουρος καθηγητής ιστορίας ΕΚΠΑ
Έρευνα Αρχειακού Υλικού Νατάσα Μποζίνη - Αλέξης Γιαννούλης
Διευθυντής Φωτογραφίας/Χειριστής Drone/Color: Κωνσταντίνος Κρητικός
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Κρητικός - Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μουσική Επεισοδίου: Αδάμ Παναγόπουλος
Αφήγηση: Χρήστος Σπανός - Ειρήνη Μακαρώνα
Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Βοηθός Μοντέρ: Δημήτρης Δημόπουλος
Τίτλοι Αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μουσική Τίτλων: Μάριος Τσάγκαρης
Βοηθός Παραγωγής/Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Καταμπελίση
Βοηθός Παραγωγής/Απομαγνητοφωνήσεις: Τερέζα Καζιτόρη
Βοηθός Παραγωγής: Γεώργιος Σταμάτης
Γενικών Καθηκόντων: Στέργιος Παπαδάκος - Ευγενία Μαρία Σουβατζή
Συμμετέχοντα μέλη:
Αδαμάντιος Πετρίτσης
Αλέξανδρος Κακαβάς
Νατάσα Μποζίνη
Αλέξης Γιαννούλης
Μάριος Τσάγκαρης
Ενημέρωση: 01-06-2021

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος