ShareThis

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2004 στον Αχιλλέα Κυριακίδη

Με ένα από τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2004 τιμήθηκε ο συνάδελφος και μέλος της ΕΣΕ, Αχιλλέας Κυριακίδης.
Πρόκειται για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος που με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ., του απονέμεται από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το έργο του "Τεχνητές Αναπνοές" (Εκδόσεις Πόλις).

Όπως ο ίδιος μας δήλωσε "…πέρα από την έκπληξη, τη μεγάλη τιμή και τη μεγάλη συγκίνηση, αισθάνομαι και ότι αυτή η διάκριση επιβραβεύει την πολύχρονη διακονία μου αυτού του συναρπαστικού λογοτεχνικού είδους, του διηγήματος. Τριάντα τόσα χρόνια παλεύω μ’ αυτό το θηρίο που λέγεται 'μικρή φόρμα', και μ’ αυτό το βραβείο δικαιούμαι, νομίζω, να αισθάνομαι πως, σ’ αυτή την πάλη, αν μη τι άλλο, μου κατακυρώνονται κάποια... σημεία.
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής και να συγχαρώ όλους τους συν-βραβευθέντες, αλλά και τους άξιους συνυποψηφίους. Είναι μεγάλη τιμή, ακόμα και το να είσαι συνυποψήφιος μ’ έναν μεγάλο πεζογράφο όπως ο Θανάσης Βαλτινός."

Σημειώνουμε πως ο Αχιλλέας Κυριακίδης δεν ήταν το μόνο μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, με υποψηφιότητα για τα φετινά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Ο συνάδελφος Νίκος Παναγιωτόπουλος, με την "Αγιογραφία" του (Εκδόσεις Πόλις) διεκδίκησε το Βραβείο Μυθιστορήματος από τους Πέτρο Μάρκαρη ("Ο Τσε αυτοκτόνησε"), Τάσο Χατζητάτση ("Σα σπασμένα φτερά"), Δημήτρη Νόλλα ("Από τη μια εικόνα στην άλλη") -που με επιστολή του ζήτησε ευγενικά να εξαιρεθεί λόγω της ιδιότητάς του ως προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)- και Βασίλη Αλεξάκη, που με τις "Ξένες Λέξεις" του (Εκδόσεις Εξάντας) απέσπασε τελικά το βραβείο της κατηγορίας.

Η αρμόδια επιτροπή, εκτός από τον Καθηγητή Γλωσσολογίας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Μπαμπινιώτη ως πρόεδρο και την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού ως αντιπρόεδρο, είχε μέλη τους Ζάχο Σιαφλέκη, Κώστα Βούλγαρη, Ελισάβετ Κοτζιά, Νίκο Μπακουνάκη, Τηλέμαχο Αλαβέρα, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και Τάκη Θεοδωρόπουλο, ενώ συμμετείχε χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ., Αθανάσιος Μαράντος.
Η Απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου.


Δείτε όλες τις υποψηφιότητες για τα Βραβεία και το Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ.
με όλα τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2004.




Πηγές για όλα τα στοιχεία:

Υπουργείο Πολιτισμού / Γραφείο Τύπου και Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.

Η κριτική της Τιτίκας Δημητρούλια για τις "Τεχνητές αναπνοές", του Αχιλλέα Κυριακίδη, είναι από την εφημερίδα Καθημερινή, της 22ας Φεβρουρίου 2004.

Η επιλογή του υλικού και οι επισημάνσεις δικές μας.
Κείμενα-επιμέλεια: Νίκος Απειρανθίτης


Συμμετέχοντα μέλη:
Αχιλλέας Κυριακίδης
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ενημέρωση: 21-12-2004

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος