ShareThis

Η Διόρθωση στις αίθουσες

Μετά το Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου, η βραβευμένη ταινία "διόρθωση" σε σκηνοθεσία Θάνου Αναστόπουλου και σενάριο Βασίλη Ραϊση (σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη), προβάλλεται στις αίθουσες.
Ένας άντρας βγαίνει από τη φυλακή. Στη διαδρομή του συναντά μια γυναίκα κι ένα παιδί. Είναι άραγε τα μέλη μιας διασπασμένης οικογένειας; Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει; Ένα οδοιπορικό ξεκινά στην περιθωριακή, τριτοκοσμική, άστεγη Αθήνα, ανάμεσα σε μετανάστες, κλειστές ομάδες και σύγχρονους πατριώτες, ανθρώπους με διαφορετικές ταυτότητες, ιδεολογίες και προσανατολισμούς, που όταν δεν μπορούν να συνυπάρξουν με το διαφορετικό συγκρούονται. 

Κρυφός πρωταγωνιστής της ταινίας είναι η πόλη της Αθήνας και τα αθέατα πρόσωπά της: «με άξονα το αρχικό σενάριο ακολουθήσαμε τους ήρωες σε χώρους και καταστάσεις όπου η πραγματικότητα ξεπερνούσε όσα είχαν γραφτεί. Αναπόφευκτα ακολουθήσαμε με το βλέμμα αυτά που μας χάριζε η ζωή – συναντήσεις, ανθρώπους, καταστάσεις και ρυθμούς – που έδωσαν στην ταινία έναν τόνο ντοκιμαντέρ» λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Θάνος Αναστόπουλος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, «εκεί όπου χτυπάει με τρελούς ρυθμούς η καρδιά της πόλης – μια εικόνα πλούσια στη φαινομενική συνύπαρξη διαφορετικών τάξεων και πολιτισμών, και ταυτόχρονα μια ατμόσφαιρα κρυμμένης έντασης». Πρόκειται για μια ταινία για τους Έλληνες, όχι όμως μέσα από το εξιδανικευμένο τους πρόσωπο όσο με αυτό που συχνά αποφεύγουμε. Μια ταινία που 34 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, επαναδιαπραγματεύεται τις έννοιες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας, μιλώντας για τον ρατσισμό τη ξενοφοβία και τον ολοένα αυξανόμενο εθνικισμό.

Ανεξάρτητη παραγωγή, η ταινία γυρίστηκε μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες, με την τελευταία γενιά εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας (video υψηλής ευκρίνειας απευθείας σε σκληρούς δίσκους).

Η διόρθωση συμμετείχε στο Forum του πρόσφατου Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης την επέλεξε για το Φεστιβάλ που διοργανώνει με τίτλο New Directors / New films από τις 26 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου. Μετά τη Νέα Υόρκη η ταινία θα προβληθεί επίσης στα φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα (Μεξικό), Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Λιντς (Αυστρία), Λα Ροσέλ (Γαλλία), Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Βανκούβερ, Λισαβόνα. Η ταινία έχει βραβευθεί ακόμα με το 3ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, το Βραβείο Σεναρίου, καθώς και Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, αλλά και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Από την Πέμπτη 20 Μαρτίου η διόρθωση προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.


Συμμετέχοντα μέλη:
Βασίλης Ραϊσης
Ενημέρωση: 22-03-2008

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος