ShareThis

Τα κλειστά βιβλία της Amazon, από τον Γ. Μαρούδα

O συνάδελφος και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσής μας, Γ. Μαρούδας έγραψε ένα εκτενές άρθρο περιγραφής του επιχειρηματικού μοντέλου της γνωστής Amazon και των κινδύνων από μια ενδεχόμενη μονοπώληση της αγοράς από τον διαδικτυακό εμπορικό κολοσσό. 


Το κείμενο, με τίτλο «Τα βιβλία της Amazon και η αυτοκρατορία του πελάτη», δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του enet, στις 3 Νοεμβρίου.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Μαρούδας, αναφερόταν στις αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού που ασκούσε η εταιρεία, την αδιαφάνεια των οικονομικών στοιχείων της και, βέβαια, τη συστηματική φοροαποφυγή μέσω Λουξεμβούργου που ασκούσε. Όπως χαρακτηριστικά έγραφε:

"Στην ευέλικτα απορρυθμισμένη Μεγάλη Βρετανία, προστάτιδα των χρηματοπιστωτικών τεχνών, ξέσπασε σάλος πρόσφατα. Η εκεί θυγατρική της Αmazon πουλώντας προϊόντα αξίας $7,1 δις το 2012 απέδωσε φόρο μόλις εφτά εκατομμύρια δολάρια. Πώς είναι δυνατόν, άρχισαν να αναρωτιούνται οι δημόσιες αρχές. Ωραία, στραγγίζεις τις αγορές μας και κλείνεις τα μαγαζιά σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κ.ο.κ., αλλά πού πάνε οι φόροι από τα έσοδά σου;...

Το μικρό Λουξεμβούργο είναι στην καρδιά της ευρωπαϊκής κοινότητας και του ευρώ. Κομψό, κοσμοπολίτικο και πολύγλωσσο, αλλά και φορολογικός παράδεισος πρώτης γραμμής. Όπως πολλές άλλες πολυεθνικές έτσι και η Amazon το επέλεξε ως έδρα των ‘πανευρωπαϊκών’ της επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει, η κεντρική Αmazon EU Sarl μαζεύει τις εισπράξεις από όλη την Ευρώπη μέσω των θυγατρικών της αλλά φορολογείται προνομιακά στην έδρα της. Τα εθνικά της παραρτήματα (‘fulfillment centers’, τα λέει) δεν πουλάνε, βέβαια, προϊόντα στους καταναλωτές, αλλά ‘services’ στη λουξεμβουργιανή μαμά.

Στην ειδική του έρευνα ο δημοσιογράφος του Reuters (Δεκ. 2012) Tom Bergin αποκαλύπτει το δαιδαλώδες δίκτυο εταιρειών του ομίλου στην Ευρώπη. Μεταφέροντας δραστηριότητες και πόρους από τη μία εταιρεία στην άλλη, κι αυτοί οι περιορισμένοι φόροι επί των λιγοστών κερδών τελικά εξατμίζονται. Όπως γράφει ο ίδιος, η Amazon EU Sarl (που απoκόμιζε τα έσοδα) πλήρωνε αδρά δικαιώματα στην επίσης εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο, Αmazon Europe Ηolding Technologies, για χρήση σημάτων, πατεντών και προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας του ομίλου. Η δεύτερη, λόγω δραστηριότητας –δες σύμπτωση- δεν υπόκειτο ουσιαστικά σε φόρο Λουξεμβούργου. Από τις εισροές της στη συνέχεια δανειοδοτούσε την πρώτη κ.λπ., κ.λπ.. Τελικά φαίνεται πως όσο εύκολο είναι να παραγγείλεις τα βιβλία σου στην εταιρεία, τόσο δύσκολο είναι να βγάλεις άκρη με τα δικά της."


Όλο το κείμενο εδώ:
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=455004 Νέο παράθυρο

Δύο μέρες αργότερα (5.11.2014) έβγαινε από το ICIJ το σκάνδαλο των "Luxembourg Leaks", και η αποκάλυψη χιλιάδων εγγράφων που επιβεβαιώνουν τις αθέμιτες πρακτικές φοροδιαφυγής εκατοντάδων πολυεθνικών μέσω PwC και Λουξεμβούργου, μεταξύ αυτών και η Amazon: http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks/leaked-documents-expose-global-companies-secret-tax-deals-luxembourg Νέο παράθυρο .

Τα ζητήματα που εγείρονται είναι βέβαια πολλά, και νομίζουμε αφορούν τους πάντες.




Συμμετέχοντα μέλη:
Γιάννης Μαρούδας
Ενημέρωση: 10-11-2014

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος