ShareThis

Επιτυχημένα Ζητήματα Σεναρίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της ΕΣΕ για το σενάριο, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυσή της, την Τετάρτη, 6 Μαίου 2009, στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Η μεγάλη προσέλευση, ιδιαίτερα του νεανικού κοινού και το επίπεδο των εισηγήσεων ήταν τα δύο χαρακτηριστικά που διέκριναν την ημερίδα, σύμφωνα με τη γνώμη όλων των συμμετεχόντων.










Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργος Παπαλιός και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σοφιανόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), Ροδόλφος Μορώνης, η διευθύντρια του Media Desk Hellas, Τίνα Παναγοπούλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στο Eurimages, Αλέξανδρος Κακαβάς, ο σύμβουλος προγράμματος της ΕΡΤ, Μιχάλης Λυκούδης, η πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σεναριογράφων (FSE), Χριστίνα Κάλλας-Καλογεροπούλου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων "Αθηνά", Γιώργος Μυλωνάς, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος, η αντιπρόεδρος της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ, Ολυμπία Μυτιληναίου. Χαιρετισμό απέστειλε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη και ο παλαίμαχος σεναριογράφος Λάκης Μιχαηλίδης.
Την ημερίδα που περιελάμβανε είκοσι δύο εισηγήσεις, κατανεμημένες σε τρείς θεματικές ενότητες (Το σενάριο στον κινηματογράφο, Το σενάριο στην τηλεόραση και Ειδικά Θέματα) συντόνισαν οι δημοσιογράφοι-κριτικοί Κώστας Καϊμάκης, Έμυ Ντούρου (περιοδικό Exodos) και Χρήστος Μήτσης (περιοδικό Αθηνόραμα). Στο τέλος κάθε ενότητας ακολουθούσε συζήτηση με το κοινό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, Στάθης Βαλούκος αναφέρθηκε στην εικοσάχρονη ιστορία της ΕΣΕ. Οι εικοσιδύο εισηγητές -ανάμεσα τους οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Θανάσης Σκρουμπέλος, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιάννης Ξανθόπουλος, Διονύσης Σαμιώτης, Στέλλα Βασιλαντωνάκη, Ρένα Ρίγγα- προσδιόρισαν και ανέπτυξαν σε βάθος τα "ζητήματα σεναρίου" που απασχολούν σήμερα την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σημαντικά στοιχεία των εισηγήσεων αναδείχθηκαν ο ρόλος του σεναριογράφου ως συνδημιουργού του οπτικοακουστικού έργου, η στρεβλότητα της ελληνικής νομοθεσίας για τον κινηματογράφο, τα πνευματικά δικαιώματα και η καταστρατήγησή τους, οι σχέσεις του σεναριογράφου με τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό, η πολιτική χρηματοδότησης των κινηματογραφικών ταινιών από το ΕΚΚ, η πολιτική των ιδιωτικών καναλιών για τις τηλεοπτικές σειρές, η κινηματογραφική εκπαίδευση σήμερα στην Ελλάδα κ.ά.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η στιγμή της απονομής τιμητικής πλακέτας στους σεναριογράφους Κική Σεγδίτσα, Τάκη Χατζηαναγνώστου και (την εκλιπούσα) Σούλα Πιερράκου, για τη διαχρονική προσφορά τους στη σεναριογραφία.



Ενημέρωση: 07-05-2009

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος