ShareThis

EDITORIAL ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011

ΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ



Στο editorial του περασμένου Απριλίου, εκφράζοντας συνολικά την αντίληψη του ΔΣ της ΕΣΕ, αναρωτιόμουν με ποια δικαιολογία και με ποιο σκεπτικό η δημόσια τηλεόραση, που είναι επιχορηγούμενη και μάλιστα από τους πολίτες -θεατές, επιμένει να μιμείται τα εμπορικά κανάλια και μάλιστα ανεπιτυχώς; Μήπως έφτασε ο καιρός να αλλάξει κάτι;


Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΡΤ για μια σειρά αλλαγές στην τηλεοπτική παραγωγή, μετά τη  διαβούλευση, της 16ης Δεκεμβρίου, του Διευθύνοντα Συμβούλου  Λάμπη Ταγματάρχη με τους θεσμικούς εκπροσώπους του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής (ΣΑΠΟΕ, ΣΕΠΚΤΒ, ΕΕΣ, ΕΣΠΕΚ, ΕΜΣΕ, ΕΣΕ, ΕΤΕΚΤ, ΣΕΗ και ΠΟΣΠΕΡΤ) και την υιοθέτηση συγκεκριμένων προτάσεων από τη Διοίκηση, δείχνει τουλάχιστον την πρόθεση της  να αλλάξει τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση και μας κάνει να αισιοδοξούμε.

Μεταξύ αυτών που ανακοίνωσε σημειώνουμε μερικές από τις αλλαγές που επέρχονται:

  • Η προκήρυξη για την υποβολή προτάσεων είναι ανοιχτή στη διάρκεια όλου του ημερολογιακού έτους και όχι μια φορά το χρόνο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
  • Η αξιολόγηση των προτάσεων τηλεοπτικής παραγωγής γίνεται σε δύο φάσεις (προεπιλογή-επιλογή). Κάθε πρόταση απαντάται (στην Α’ φάση της προέγκρισης) σε διάστημα ενός μηνός,  το αργότερο, από την ημερομηνία κατάθεσής της, ενώ η απόρριψη (στη Β΄ φάση επιλογής) της πρότασης αιτιολογείται.
  • Η ΕΡΤ αποδέχεται, εκτός από τις προτάσεις των παραγωγών και προτάσεις -πλην μυθοπλασίας- δημιουργών ( σκηνοθετών, σεναριογράφων).
  • Στους στόχους της ΕΡΤ είναι να δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο τα ονόματα των μελών των Επιτροπών κρίσεως (σεναρίου, κοστολογίου) καθώς και τα κοστολόγια των παραγωγών.

Ωστόσο εκτιμούμε ότι δεν αρκούν μόνο αυτά. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ΕΡΤ θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, αλλά και τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, προκειμένου να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των καιρών, αλλά και στον ειδικό της ρόλο ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε καταθέσει, ως ΕΣΕ, τις προτάσεις μας για ουσιαστική ανάδειξη των Ελλήνων δημιουργών, μέσα από την καθιέρωση μιας ζώνης σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της ΕΡΤ, κατά το πρότυπο ανάλογων ζωνών σε μεγάλα ευρωπαϊκά κανάλια (πχ. BBC). Μέσα σε αυτή τη ζώνη θα προβάλλονται σύγχρονες παραγωγές μυθοπλασίας, είτε με τη μορφή τηλεταινίας (90΄) είτε ως αυτοτελή επεισόδια (60΄) μιας τηλεοπτικής σειράς, διαφορετικών σεναριογράφων και σκηνοθετών κάθε εβδομάδα.

Εκτιμούμε ότι τέτοιου είδους προτάσεις εντάσσονται στη φιλοσοφία της νέας διοίκησης της ΕΡΤ και δε μένει παρά να γίνουν πράξη. Το διαφορετικό είναι εφικτό και αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τη δημόσια τηλεόραση.

 

 

Ντίνος Γιώτης

 



Φωτογραφία: Editorial Ιανουαρίου 2011

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος