ShareThis

EDITORIAL ΙΟΥΛΙΟΣ 2011

Tα μπλοκάκια



Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Μεσοπρόθεσμου οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος (με βασικές εξαιρέσεις τα πρώτα πέντε έτη επαγγελματικής δραστηριοποίησης και τα τελευταία τρία πριν τη συνταξιοδότηση). Ένα τέλος που έρχεται προσθετικά στις αυξήσεις του φόρου εισοδήματος και της επιβολής του κεφαλικού φόρου.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και στον οπτικοακουστικό τομέα και στα Μίντια, εκτός της επιβάρυνσης φόρου εισοδήματος από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ και της εισοδηματικής εισφοράς, θα πληρώνουν εφεξής και το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος. Για το οικονομικό έτος 2011 (δηλαδή για τη χρήση του 2010) το τέλος είναι 300 ευρώ  και από του χρόνου θα ανέλθει στα 500 ευρώ.

 

Συγγραφείς, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, κειμενογράφοι, ηθοποιοί, φωτογράφοι, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, συντάκτες, μουσικοσυνθέτες και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να καλύψουν την τρύπα των 600 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε για το έτος 2011, λόγω της διατήρησης του συστήματος της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων.

 

Ανεξαρτήτως άν κάποιοι από αυτούς έχουν δουλέψει έστω και μία μέρα τα τελευταία χρόνια - δηλαδή είναι ουσιαστικά μακροχρόνια άνεργοι και μάλιστα  χωρίς να παίρνουν καν επίδομα ανεργίας- αν έχουν πολύ μικρό εισόδημα ή ακόμα και αν ζουν κάτω από τα όρια φτώχιας.

 

Αρκεί που κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαν ανοίξει βιβλία και είχαν βγάλει δελτίο παροχής υπηρεσιών,  έστω και αν δεν έχουν κόψει ούτε ένα δελτίο από το μπλοκάκι, έστω και αν δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ τα τελευταία χρόνια. Για την εφορία θεωρούνται "ενεργοί" και πρέπει να πληρώσουν. Ανάμεσά τους οι σεναριογράφοι που καλούνται να πληρώσουν για δουλειές που δεν έχουν κάνει.

 

Και εδώ αρχίζει ο παραλογισμός. Δεν είναι δυνατόν να χρεώνεις οριζόντια το ίδιο πλούσιους επιτηδευματίες που φοροδιαφεύγουν και όλους εκείνους που υποαπασχολούνται ή  είναι ουσιαστικά άνεργοι. Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεις σε "οριζόντιο θάνατο" χιλιάδες οικονομικά αδύναμους, επειδή δεν μπορείς να συλλάβεις τους φοροδιαφεύγοντες. Τα μέτρα είναι οριζόντια, άδικα και ισοπεδωτικά. Το ότι και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι άδικα, δεν την απαλάσσει από τις ευθύνες της. Αντιθέτως την καθιστά υπεύθυνη για την άρση της αδικίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την άμεση ανάκληση του επαχθούς τέλους για όλους εκείνους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

Ντίνος Γιώτης





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος