ShareThis

EDITORIAL ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

Σε πείσμα των καιρών...



Όταν ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η δημιουργία Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, σπεύσαμε, ως Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, να εγγραφούμε καταθέτοντας όλα τα σχετικά δικαιολογητικά. Επιτέλους, είπαμε, να γνωρίζει το κράτος με ποιους πολιτιστικούς φορείς έχει να κάνει και να μην σκορπίζει λεφτά δεξιά και αριστερά σε κάθε εξωραϊστικό και εκπολιτιστικό σύλλογο με ελάχιστο ή ανύπαρκτο έργο.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής μας στο Μητρώο, υποβάλλαμε, όπως προβλεπόταν, αίτημα επιχορήγησης, προσκομίζοντας όλα τα σχετικά παραστατικά για δραστηριότητές μας το 2010 και καταθέτοντας αναλυτικό προϋπολογισμό για τις τρέχουσες και επικείμενες δραστηριότητες του 2011. Το κύριο έργο της Ένωσής μας, στο διάστημα αυτό, επικεντρώθηκε στην προστασία και ανάδειξη του σεναρίου και της σημασίας του στη δημιουργία του οπτικοακουστικού έργου, στην ενημέρωση και επικοινωνία των σεναριογράφων-δημιουργών,αλλά και στην προβολή και προάσπισή των επαγγελματικών συμφερόντων τους. Στα πλαίσια αυτά αναβαθμίσαμε τον ιστότοπο (www.senariografoi.gr), ώστε πέραν των άλλων, να υποστηρίξει την ψηφιακή κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, μιας αληθινά καινοτόμας υπηρεσίας της ΕΣΕ προς τους δημιουργούς, στα πρότυπα της Writers Guild of America, West.

Τελικά, η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΥΠΟΤ μάς ενέκρινε το ποσόν των 5000 ευρώ για το 2010, που είναι το μικρότερο ποσόν μεταξύ όλων των επιχορηγούμενων ( ο κατάλογος ΕΔΩ: http://senariografoi.gr/gr/news/stories/i351).

Ωστόσο ακόμα και αυτό το γλίσχρο ποσόν δεν το έχουμε λάβει ακόμα -την ίδια στιγμή που διάφορες ΜΚΟ επιχορηγούνται με τεράστια ποσά- με συνέπεια η ΕΣΕ να αντιμετωπίζει σήμερα οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του υπουργείου του Πολιτισμού και των άλλων παραγόντων για το μέλλον των σωματείων στο χώρο του πολιτισμού, όμως είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε την Ένωση Σεναριογράφων, σε πείσμα των καιρών και των προθύμων, ανοιχτή και δημιουργική.

 

Ντίνος Γιώτης

 

Y.Γ. Στην πρόσφατα διορισμένη επιτροπή της ΕΡΤ για το 1,5%, η οποία διαβάζει σενάρια και αποφασίζει ποιά θα συγχρηματοδοτούνται για κινηματογραφική παραγωγή, δεν υπάρχει ούτε ένας σεναριογράφος! Αντιθέτως την απαρτίζουν δύο κριτικοί κινηματογράφου, ένας σκηνοθέτης, μια ηθοποιός, ένας μουσικός και μια ανώτερη υπάλληλος της ΕΡΤ. Εύγε !





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος