ShareThis

EDITORIAL ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Ανάλυσέ το!



Η πρόσκληση του διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλου προς την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι μια καλή ευκαιρία να ανακοινώσουμε μια ιδέα που είχαμε από καιρό:  την δημιουργία, με βάση τα διεθνή πρότυπα, υπηρεσίας ανάλυσης σεναρίου για κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά για τους σεναριογράφους.  Έτσι στις 19 Σεπτεμβρίου, από το βήμα του 35ο Φεστιβάλ, θα  έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε αναλυτικά την πρότασή μας στο κοινό των νέων κινηματογραφιστών και όχι μόνο.

 

Ήδη από το 2010, η ‘Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προσφέρει επιτυχώς στους δημιουργούς την ψηφιακή κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, μιας καινοτόμου υπηρεσίας, που θέτει προληπτικά μέτρα κατά της λογοκλοπής ή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του έργου του δημιουργού.

 

Η ανάλυση σεναρίου είναι μια δοκιμασμένη  μέθοδος που βοηθάει το σεναριογράφο να βελτιώσει και να αναπτύξει το σενάριό του, προτού αυτό φτάσει στα χέρια παραγωγών, σκηνοθετών, ηθοποιών και άλλων στελεχών του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού χώρου.

 

Η ανάλυση σεναρίου χρησιμοποιείται διεθνώς  από τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο προκειμένου να ξεσκαρτάρουν τα αναρίθμητα σενάρια που φτάνουν στα γραφεία τους, χωρίς να αναγκάζονται να διαβάζουν ολόκληρο το σενάριο. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν «αναλυτές» ή «αναγνώστες» που για κάθε σενάριο  συντάσσουν μια αναφορά (report) η οποία περιλαμβάνει  μια ακριβή και εκτενή περίληψη (treatment) του σεναρίου καθώς  και ένα Logline (την ιστορία σε μια πρόταση).  Ακόμα, αναγράφονται συμπερασματικά τα σχόλια  με μια τελική σημείωση, αν το σενάριο «Προτείνεται», «Συζητείται» ή «Απορρίπτεται».

 

Αυτή είναι η ανάλυση σεναρίου διεθνώς. Εμείς, εδώ στην ΕΣΕ, επειδή δεν είμαστε γραφείο παραγωγής, ξεκινάμε με  πρώτο βήμα την απλή αξιολόγηση ενός σεναρίου. Πολύ σύντομα, πιστεύω, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στον κάθε ενδιαφερόμενο Ανάλυση με Προτάσεις Βελτίωσης. Σε αυτήν την περίπτωση  πηγαίνουμε τον συγγραφέα ένα βήμα πιο πέρα και τον βοηθάμε να καταλάβει τι «περπατάει» και τι δεν πηγαίνει καλά και σε ποιο σημείο, προτείνοντάς του  διάφορες βελτιώσεις για το γράψιμο της νέας εκδοχής (rewrite). Λεπτομέρειες  και για τους δύο τύπους ανάλυσης θα μπορείτε να διαβάσετε πολύ σύντομα από την ιστοσελίδα μας.

 

Ραντεβού στη Δράμα και καλό Φθινόπωρο!

 

Ντίνος Γιώτης

 

Υ.Γ. Θέλουμε να θυμίσουμε σε κάθε νέο σεναριογράφο ότι μπορεί (και τον καλούμε) να γίνει μέλος της ΕΣΕ. Οι προϋποθέσεις εγγραφής ορίζονται από το άρθρο  6  του καταστατικού μας (http://senariografoi.gr/gr/presentation/memorandum)

 

Αφίσα κατοχύρωσης και ανάλυσης σεναρίου (μορφή αρχείου .pdf)





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος