ShareThis

7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου Cine@Art


Η έβδομη διοργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κύπρου είναι γεγονός. Με βασικό στοιχείο το δημιουργικό στίγμα των νέων, ανερχόμενων σκηνοθετών που γυρίζουν ταινίες εν μέσω κρίσης, διαμορφώνεται το πρόγραμμα των κατηγοριών: Από το τμήμα Urban Space και τις θεματικές προβολές ταινιών μικρού μήκους, που διαμορφώνονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα (Χρυσή Αφροδίτη), αλλά και τις πρεμιέρες ταινιών στην κατηγορία Πανόραμα.


Στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής, ως ταινία έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία «Κωλόπαιδα» του Στέλιου Καμμίτση, που έχει ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές διεθνώς.


Ανάμεσα στις «καινοτομίες» που εισάγει η φετινή διοργάνωση στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνεται το τιμητικό CYPRESS Veterans' Award που απονέμεται από τριμελή επιτροπή έγκριτων Κυπρίων δημοσιογράφων σε μια από τις ταινίες που προβάλλονται στην κατηγορία Πανόραμα. Επίσης οι θεματικές προβολές των ταινιών μικρού μήκους στις κατηγορίες Short Films και CYIFF's Got Talent, όπου παρουσιάζεται το ντεμπούτο των ανερχόμενων σκηνοθετών, αλλά και η κατηγορία Urban Space που εισάγει έναν «γενναίο νέο κόσμο»- την οπτική των δημιουργών για τους ανθρώπους και τον αστικό χώρο- στο φεστιβάλ, αποτελούν τουςνέους τομείς καλλιτεχνικής δραστηριοποίησης της διοργάνωσης.


Παράλληλα, η κλασσική δομή του προγράμματος με τις πρεμιέρες αναμενόμενων ταινιών από καταξιωμένους σκηνοθέτες, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό, οι ταινίες ελληνοκυπρίων και Ελλήνων της διασποράς, που θα προβληθούν στην κατηγορία Νόστιμον Ήμαρ, αλλά και το ιστορικό ντοκουμέντο «Missing Person on the road '74» της Ελένης Γιόκαρη για τους αγνοουμένους της Κύπρου, και το Focus στο σύγχρονο Ισραηλινό σινεμά και την Ινδονησία, διαμορφώνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του φετινού προγράμματος.


Παράλληλες Δράσεις Στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ για τη «χαρτογράφηση» του urban space θα πραγματοποιηθεί στις 21.10.2012 βιβλιοπαρουσίαση της Αγγελικής Μυλωνάκη «Από τις Αυλές στα Σαλόνια» και «Δουλειές με Φούντες» εμπνευσμένα από τον ελληνικό κινηματογράφο και θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κινηματογραφώντας την πόλη/ Filming the city» όπου θα συμμετάσχουν η δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αγγελική Μυλωνάκη, ο πανεπιστημιακός Στέφανος Στεφανίδης, ο σκηνοθέτης Bill Μουσούλης, η Αίγλη Καμμίτση, μέλος της επιτροπής «Λευκωσία Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017», αλλά και ο καταξιωμένος καλλιτέχνης και δημιουργός Σταύρος Σιδεράς.


Τελετή Λήξης Ιδιαίτερη τιμή για την φετινή διοργάνωση αποτελεί η πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «Το Πλοίο», σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο Παλλάς στις 22 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα στο Παλλάς θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του φεστιβάλ και η απονομή βραβείων.




Πηγή:  http://cyiff.cineartfestival.eu Νέο παράθυρο





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος