ShareThis

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία

Δόθηκαν πριν από λίγο τα βραβεία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο μετά 10 ημέρες, ολοκληρώνεται αύριο με την τελευταία μέρα προβολών του...


Μετά από εννέα ημέρες έκθεσης στην πολύπλευρη πραγματικότητα ενός πλανήτη που φλέγεται, άγνωστων προσωπικοτήτων που μας συστήθηκαν μέσα από τη ζωή και το έργο τους, αθέατες όψεις του κόσμου και άλλοτε τραγικές, άλλοτε διασκεδαστικές αλλά πάντα αποκαλυπτικές κινηματογραφικές φέτες αλήθειας, το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 24 Μαρτίου με τις τελευταίες προβολές του.


Πριν από λίγο στο Ολύμπιον, σε μια απλή τελετή, έκλεισε όμως τυπικά η αυλαία του με την απονομή των βραβείων που - παραδοσιακά - αποτελούνται από τα βραβεία κοινού, τα βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και μια σειρά περιφερειακών βραβείων.


Ανάμεσά στις βραβευμένες ταινίες συναντάμε μερικά από τα ντοκιμαντέρ που ξεχώρισαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σε μια υπέροχη στιγμή για το ελληνικό σινεμά, διακρίθηκαν ο «Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και το «They Glow in the Dark» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, δύο δείγματα ιδιοσυγκρασιακής γραφής από δύο υπέροχους δημιουργούς που ο καθένας ξεχωριστά συνεχίζουν μια μοναχική διαδρομή που δεν σταματάει να κρύβει εκπλήξεις.


Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα βραβεία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:


BΡΑΒΕΙΑ KOINOY



  • Βραβείο Κοινού για ελληνική ταινία πάνω από 45 λεπτά: Ο Μανάβης του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Ενα υπέροχο οδοιπορικό στα ορεινά χωριά της Πίνδου όπου ένας μανάβης επισκέπτεται κάθε εβδομάδα όλο το χρόνο με το φορτηγό του και που ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος ακολουθεί στις τέσσερις εποχές του χρόνου, σκιαγραφόντας ένα αφοπλιστικό πορτρέτο μιας άγνωστης Ελλάδας.


  • Βραβείο Κοινού για ξένη ταινία πάνω από 45 λεπτά: Blood Brother του Στιβ Χούβερ. Εχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς, αφού είναι με διαφορά μια αξέχαστη feelgood εμπειρία, το «Blood Brother» αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός νεαρού Αμερικάνου που βρέθηκε σε ένα ίδρυμα παιδιών και γυναικών ασθενών του AIDS, ζώντας μια αποκάλυψη που του άλλαξε για πάντα τη ζωή. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Βlood Brother».


  • Βραβείο Κοινού για ελληνική ταινία κάτω από 45 λεπτά: Μια κληρονομιά: Με την Ψυχή στο Στόμα της Κυριακής Μάλαμα. Μέρος της σειράς της ΕΤ3 «Μια Κληρονομιά», το «Με την Ψυχή στο Στόμα» αφηγείται την ιστορία του Κυριάκου Ποιμενίδη, ο οποίος καταθέτει τη δική του προσωπική αλήθεια για όσα έζησε παιδί στην πατρίδα του: μια συγκλονιστική αφήγηση για τις φοβερές μέρες του 1920 στο Καβάκ, στα περίχωρα της Σαμψούντας, και την οδυνηρή περιπλάνηση των ελληνορθόδοξων γυναικόπαιδων του χωριού στους δρόμους της εξορίας μέχρι το Νότο της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ταυτόχρονα ενας ώριμος άντρας (τον υποδύεται o ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης), περικυκλωμένος σήμερα από τις αφηγήσεις του πρόσφυγα, προσπαθεί να μπει στον δικό του χαμένο κόσμο, να τον νιώσει και να τον καταλάβει.


  • Βραβείο κοινού για ξένη ταινία κάτω από 45 λεπτά: Η Υψηλή Τιμή του Χρυσού (The High Price of Gold) του Ρος Ντόμονι. Η Ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου για μια γυναίκα. Κάθε ώρα που περνά, περίπου 48 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού σ’ αυτή τη χώρα, που φημίζεται για τον ορυκτό της πλούτο. Οι γυναίκες, που κάποτε ζούσαν μια πολύ απλή αλλά πλούσια ζωή καλλιεργώντας τα χωράφια, τώρα είναι σκλάβες στα χρυσωρυχεία, όπου δουλεύουν για τους αντάρτες. Τα ορυκτά κάποια στιγμή φεύγουν απ’ το Κονγκό και διοχετεύονται στη διεθνή αγορά. Αυτή η εκ των έσω ταινία καταγράφει συγκλονιστικές μαρτυρίες τόσο από γυναίκες, όσο κι από παιδιά που ζουν εδώ.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI) / Η φετινή επιτροπή απαρτίζεται από τους Πρόεδρο, Πίτερ Γουιντόνικ (Καναδά) και τα μέλη Κρίστεν Κλένινγκερ (Γερμανία), Αλμπέρτο Καστελάνο (Ιταλία), Νίκο Τσαγκαράκη (Ελλάδα).



  • Ελληνική ταινία: They Glow in the Dark του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ που βρήκε τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη («Chip & Ovi», «Η Ζωή και ο Θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ») στην μετά - Κατρίνα Νέα Ορλεάνη να κινηματογραφεί ένα ζευγάρι ανδρών σε ένα πειραγμένο love story επιβίωσης.


Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ απονέμεται σε μια αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή. Τα αφηγηματικά και υφολογικά του χαρακτηριστικά αποφεύγουν όλες τις παγίδες, στερεοτυπικές και ηθικολογικές προσεγγίσεις που συναντώνται συνήθως σε ταινίες που καταπιάνονται με το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας. Πρόκειται για ένα ουμανιστικό φιλμ, με φόντο τη Νέα Ορλεάνη που διερευνά τη φιλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, την αρρώστια, την οικειότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη φτώχια, τη συντροφικότητα, εν τέλει αυτό που αποκαλούμε αγάπη»



  • Ξένη ταινία: Μέρη μιας Οικογένειας (Parts of a Family) του Διέγο Γκουτιέρες (Ολλανδία, Μεξικό). Ενας σπαρακτικός χάρτης της φθοράς των ανθρώπινων σχέσεων που ο σκηνοθέτης αντικατοπτρίζει στη σχέση των γονιών του.


Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ απονέμεται σε ένα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εγκλωβισμένου σε 50 χρόνια ενός –κάποτε αγαπημένου – γάμου, στα δεσμά της μεγαλοαστικής αφθονίας, σε μια απομονωμένη έπαυλη στο Μεξικό. Μοιράζονται ένα σπίτι, αλλά όχι τις ζωές τους. Καθώς ο γάμος τους καταρρέει μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή γιου τους, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με την αποξένωση με τους δικούς του όρους. Πρόκειται για μια κινηματογραφικά ξεχωριστή σπουδή μιας ασφυκτικής σχέσης που κάποτε λεγόταν αγάπη».


ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ3


Winter Nomads


Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Little Land σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά (Ελλάδα, Γαλλία) και Νομάδες του Χειμώνα (Winter Nomads) σε σκηνοθεσία Μανιέλ φον Στιρλέρ (Ελβετία). Η επιτροπή απαρτίστηκε από τους Γιώργο Μπότσο, Δημήτρη Βέτα και Γρηγόρη Γκίνο. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΡΤ3


ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ / Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», απαρτίζεται από τους αντιπρόσωπους της Διεθνούς Αμνηστίας Ειρήνη Τσολάκη Κατερίνα Καλογερά, Μάρω Σαββοπούλου και Μαριάννα Λεονταρίδου.


Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Λέγε με Κούτσου (Call me Kuchu) σε σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ και Μάλικα Ζουχάλι- Ουόρολ (Η.Π.Α.). Το «Λέγε με Κουτσού» αφηγείται όσα συμβαίνουν στην Ουγκάντα, όπου ένας νέος νόμος απειλεί να τιμωρεί με θανατική ποινή την ομοφυλοφιλία. Ο Ντέιβιντ Κάτο, ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος στην Ουγκάντα, και άλλοι ομοϊδεάτες ακτιβιστές δουλεύουν με στενά χρονικά περιθώρια για να αποτρέψουν τη νομοθέτηση, ενώ έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με άγριους διωγμούς. Αλλά κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για τη βάρβαρη δολοφονία που θα κλονίσει τα θεμέλια του κινήματός τους και θα σοκάρει ολόκληρη την υφήλιο.


ΒΡΑΒΕΙΟ WWF / Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους εκπρόσωπους της WWF Ελλάς, Γιώργο Βελλίδη, Ιάσων Κάντα και Κωνσταντίνο Λιαρίκο.


Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Little Land σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά (Ελλάδα, Γαλλία). Μια ιστορία για δύο νέους που αποφασίζουν να αλλάξουν ζωή και να μείνουν μόνιμα στην Ικαρία, μαθαίνοντας από την αρχή τις βασικές αρχές της επιβίωσης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Little Land».


ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS


Φέτος, για πρώτη φορά στα Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονέμεται βραβείο το οποίο αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave.


Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Φλόρα Γκρέγκορι (Εντεταλμένη Συντάκτρια του Al Jazeera της Μ. Βρετανίας), Αριάνα Μεϊντανά (Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, Ελλάδα) και Γιαν Ρόφεκαμπ (Γενικός Διευθντής της εταιρίας Film Transit με έδρα τον Καναδά).


Το βραβείο Docs in Progress απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Aunty σε σκηνοθεσία και παραγωγή Σάλβα Μουνιόζ και Μανού Γκερόσα (Ιταλία / Ισπανία).


ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ «Doc on Air»


Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN.


Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project Playing With Fire (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου, Modiano S.A.


Το σκεπτικό της επιτροπής: «Η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει ένα πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ που ρίχνει φως στην καθημερινότητα των ατρόμητων γυναικών ηθοποιών στο Αφγανιστάν και στη δουλειά μιας θαρραλέας ελληνίδας σκηνοθέτιδας. Ενασχολούνται με την επανεμφάνιση της αφήγησης και του θεάτρου στην Καμπούλ, τέχνες που βρίσκουν τις ρίζες τους στην αρχή του χρόνου και φυσικά στην ελληνική αρχαιότητα. Αυτές οι γυναίκες λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, διαρκή αντίσταση, απειλές για τη ζωή τους και κοινωνική απόρριψη. Η επιτροπή πιστεύει ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα κινητοποιήσει το κοινό. Θα μας δείξει ότι ο πολιτισμός και οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο»




Πηγή: flix.gr





CLUB