ShareThis

Φαντασία στην κρίση

Το Φεστιβάλ Φαντασίας και Φανταστικού ανοίγει τις πύλες του στις 10 Απριλίου με 16 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα.


Όταν οι καιροί αγριεύουν, το ίδιο οφείλει να κάνει και η φαντασία. Τόσο γι' αυτούς που τους αρέσει να δραπετεύουν από φυλακές χωρίς κάγκελα όσο και για εκείνους που ψάχνουν να βρουν τρόπο να πριονίσουν αυτά τα κάγκελα, η φαντασία είναι το πρώτο και πιο ισχυρό τους όπλο.


Και το SFF-rated ATHENS, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας, που διοργανώνει η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ), έρχεται για όγδοη συνεχή χρονιά να τους προσφέρει άφθονα πυρομαχικά.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 17 Απριλίου στους κινηματογράφους Μικρόκοσμος Film-center και Τιτάνια Cinemax, αντιμετωπίζει την κρίση που ζούμε αντικαθιστώντας τα αποσιωπητικά με το θαυμαστικό: Κρίση! - όχι για να σας προσκαλέσει σε μια αφελή γιορτή, αλλά για να ξυπνήσει και να διεγείρει τη φαντασία σας.

Με ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο μόνο 5 ευρώ, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 18 ταινίες μεγάλου μήκους και 50 μικρού μήκους απ' όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας την ποικιλία και τον πλούτο που χαρακτηρίζει το φανταστικό κινηματογράφο.

Το φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος δύο avant-premieres, εντελώς διαφορετικής αισθητικής: Το «The host» (Το σώμα) (Μικρόκοσμος, Τετάρτη 10 Απριλίου, 22.30), μια μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή, όπου ο σοβαρός Andrew Niccol (Gattaca, The Truman show, In time) σκηνοθετεί το ομότιτλο βιβλίο της Stephenie Meyer (Twilight saga), σε μια απρόσμενη συνάντηση ενήλικης τέχνης και εφηβικού ρομαντισμού, ενώ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (13 Απριλίου), και πάλι στον Μικρόκοσμο, η 2η avant-premiere, η γαλλική ταινία επιστημονικής φαντασίας και τρόμου (sci-fi horror) «Dead shadows» απλά δεν αστειεύεται...

Αλλά και οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: το «Baikonur» του Veit Helmer (Γερμανία), που διαδραματίζεται στο παρόν και είναι μια δροσερή και χιουμοριστική ταινία ονείρων και σκληρής ζωής, ρομαντισμού και πείσματος, με φόντο το ταξίδι στο Διάστημα και την ασιατική στέπα... Η ταινία περιέχει σκηνές που εγγυημένα δεν έχει ξαναδεί το ελληνικό κοινό, ντυμένες με τη μουσική του γνωστού και αγαπημένου Goran Bregovic.

Το «Dimensions» (Διαστάσεις - σκηνοθεσία Sloane U'Ren, Βρετανία) είναι μια ταινία εποχής Μεσοπολέμου και επιστημονικής φαντασίας. Στην παράδοση του Τζέιμς Αϊβορι και έχοντας ήδη τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, η ταινία κινηματογραφεί με φινέτσα και ευαισθησία τις ανθρώπινες εμμονές και το πού μπορούν αυτές να οδηγήσουν (στην περίπτωσή μας, οδηγούν σε άλλους χωροχρόνους).

Το «Astronaut the Last Push» (Η τελική ώθηση - σκηνοθεσία Eric Hayden, ΗΠΑ) μας στέλνει στο μέλλον και στα πρώτα βήματα των διαπλανητικών ταξιδιών. Ρεσιτάλ ηθοποιίας από τους Lance Henrik-sen και Brian Baumgartner, μια ταινία-ύμνος στο ανθρώπινο πείσμα, στο σθένος και στην επιμονή που απαιτεί η έξοδος στο Διάστημα.

Το «Shuffle» (Η τράπουλα του χρόνου - σκην. Kurt Kuenne, ΗΠΑ) με τη σειρά του μας πηγαίνει στο... παντού, αφού ο ήρωας κάθε φορά που ξυπνά βρίσκεται και σε διαφορετική ηλικία της ζωής του! Γυρισμένη με νεύρο σε ασπρόμαυρο, η ταινία αποτίει έναν πρωτότυπο, εμπνευσμένο (και πολυβραβευμένο) φόρο τιμής στο σινεμά του Φρανκ Κάπρα.

Φέτος θα επαναπροβληθούν επίσης και οι καλύτερες και πιο δημοφιλείς ταινίες από τα προηγούμενα χρόνια του φεστιβάλ (όλες στον κινηματογράφο Τιτάνια).

Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ. Τα αριστουργήματα, τόσο στη λογοτεχνία όσο και τον κινηματογράφο του φανταστικού, συχνά διαρκούν μόνο δέκα σελίδες ή δέκα λεπτά· έτσι και φέτος, δεκάδες εξαιρετικές ταινίες μικρού μήκους θα προκαλέσουν, θα εκπλήξουν και θα προβληματίσουν όσους ξέρουν να τις εκτιμούν... Ολες οι ξένες ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες στα ελληνικά με τη φροντίδα της ΑΛΕΦ, ενώ, για να βοηθήσει το κοινό του, το SFF-rated ATHENS θα κερνάει και φέτος σφηνάκια αψέντι, το ποτό της φαντασίας. Βλέπετε, έχουμε Κρίση!




Πηγή: enet.gr Νέο παράθυρο





CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος