en

Σεναριογράφοι και σκηνοθέτες στο πλευρό της ΕΡΤΔέκα προτάσεις από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών


Την εναντίωσή τους στο αυθαίρετο λουκέτο της ΕΡΤ και τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους μια σειρά από φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία καταθέτει και πρόταση δέκα σημείων.


“Οι εκμαυλιστές καριερίστες και οι κομματικοί καρεκλοκένταυροι, δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τη δήθεν εξυγίανση της ΕΡΤ, για να κουκουλώσουν την προδοτική τους στάση στο βωμό των ολιγαρχών καναλαρχών και των μικροπολιτικών τους συμφερόντων” αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ υπογραμμίζοντας ότι καμία εξυγίανση δεν μπορεί να υπάρξει με την εθνική ραδιοτηλεόραση κλειστή.


“Η σκέψη μας είναι στους εργαζόμενους και στις οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους. Η σκέψη μας είναι στους ενεργούς κινηματογραφιστές και σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς που βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς η ΕΡΤ είναι το μοναδικό κανάλι που υποστηρίζει εμπράκτως τον σύγχρονο πολιτισμό αυτής της χώρας. Η σκέψη μας είναι στον κάθε Έλληνα πολίτη ο οποίος στερείται από τη μια στιγμή στην άλλη, μια από τις βασικές προϋποθέσεις ενός δημοκρατικού πολιτεύματος: το δικαίωμα στην δημόσια ενημέρωση και στον πολιτισμό της χώρας” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ΕΑΚ καταδικάζει την πρακτική της κυβέρνησης, απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ενημερώνει ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο σε κάθε μορφής φίμωσης της ενημέρωσης και του ζωντανού και ενεργού πολιτισμού της χώρας.


Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος σημειώνει ότι το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, υπονομεύει την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καταστρατηγεί την ελευθερία της έκφρασης και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η ΕΣΕ συμπαρίσταται στους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ και εκτιμά ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξυγίανση , την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να γίνει με κλειστά τα κανάλια. “Η δημόσια τηλεόραση όχι μόνο πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, αλλά και να αναβαθμιστεί ο ενημερωτικός και ο πολιτιστικός της ρόλος. Ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς τους σεναριογράφους αλλά και γενικότερα για τους Έλληνες κινηματογραφιστές, να παραμείνει ενεργός ο πόρος του "1,5%", με τον οποίο η ΕΡΤ συνδράμει αποφασιστικά την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή” τονίζεται. “ Κάθε άλλη προσπάθεια για επανάληψη πρακτικών και αντιλήψεων του παρελθόντος θα μας βρει κατηγορηματικά αντίθετους” καταλήγει η ανακοίνωση.


Τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ και την απόλυτη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους του φορέα εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία κάλεσε σε ανοιχτή διαβούλευση τα μέλη της που εργάζονται στην ΕΡΤ αλλά και όλους τους επαγγελματίες σκηνοθέτες που συνεργάζονται με τη Δημόσια Τηλεόραση, είτε με ανάθεση έργου είτε ως εξωτερικοί συνεργάτες.


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, μετά από μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη συζήτηση, το Δ.Σ αφού άκουσε προσεκτικά τις απόψεις των μελών παρεμβαίνει στα συμβάντα καταθέτοντας τις θέσεις του προς τις εξής κατευθύνσεις :


1. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, αναπόσπαστο κομμάτι των φορέων του Οπτικοακουστικού που έχουν τον πρώτο λόγο στα ζητήματα Τηλεόρασης και Πολιτισμού επιμένει στη συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ. Οποιαδήποτε αλλαγή και αναμόρφωση της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΕΡΤ είναι ένα σύμβολο της εθνικής και ιστορικής μας μνήμης και πρέπει να παραμένει πάντοτε ζωντανό.


2. Εκφράζουμε τη στήριξη και την απόλυτη συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ Α.Ε (ΝΕΤ,ΕΤ1,ΕΤ3,Ελληνική Ραδιοφωνία, Ψηφιακά Πολυμέσα) και ζητάμε να επαναπροσληφθούν οι άξιοι εργαζόμενοι τόσο στο διοικητικό όσο και στο τεχνικό προσωπικό του νέου φορέα, καθοριστικοί παράγοντες της συνέχειας της Τηλεόρασης.


3. Για την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών οι σκηνοθέτες δημιουργοί της ΕΡΤ, είτε είναι μέλη μας είτε όχι, θεωρούμε ότι με την πείρα και το υψηλό κύρος τους δεν μπορούν να λείπουν από την ΕΡΤ, άσχετο αν μέσα σε αυτό το κομμάτι πρέπει να προστεθούν και άλλοι νεώτεροι.


4. Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Τηλεόρασης θεωρούμε ότι έχουν ευθύνες για ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα αλλά δεν είναι η στιγμή να τις αναλύσουμε. Ζητάμε να περιοριστούν στον ρόλο της ενημέρωσης, αυτών που θα πρέπει να διαχειρίζονται.


5. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών πάντα μιλούσε για εξορθολογισμό τόσο των οικονομικών όσο και για διαφάνεια στις αναθέσεις και κυρίως στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα παλέψουμε για τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που χρειάζεται η Δημόσια Τηλεόραση για την αναμόρφωση κι εξυγίανσή της.


6. H Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλει σήμερα να διοικείται με μεγαλύτερη συλλογικότητα, ξεκαθαρισμένες στοχεύσεις, αυξημένη κοινωνική ευαισθησία, συνετή και διάφανη διαχείριση των πόρων της. Κυρίως όμως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλει να εκπέμπει προς το λαό υψηλότερης ποιότητας αγαθά και όχι εύπεπτα προϊόντα μιας χρήσης.


7. H έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της ΕΡΤ Α.Ε. και η απουσία φιλοσοφίας προγράμματος οδήγησε σε αποσπασματικές και προσωπικές στρατηγικές, σε αποκλεισμούς νέων ικανών συνεργατών, στην έλλειψη πολυφωνίας, στην επανάληψη ίδιων προσώπων και ιδεών, στην απουσία ποικιλίας στο πρόγραμμα, χωρίς πρωτοτυπία και καινοτόμες ιδέες και θέματα και το κάνουν έτσι ανιαρό και αδιάφορο.


8. Για τη σημερινή κατάσταση στην ΕΡΤ, θα συσταθούν δύο επιτροπές από σκηνοθέτες που εργάζονται στην ΕΡΤ, μία στην Αθήνα και μία στην Θεσσαλονίκη, και με την συνδρομή εργατολόγου θα παρακολουθούν και θα παρεμβαίνουν στα δρώμενα.


9. Για όλα αυτά, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα συγκαλέσει την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 Διασωματειακή συνδιάσκεψη των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου, για την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της Δημόσιας Τηλεόρασης και του νέου φορέα που πάει να δημιουργηθεί.


10. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα δώσει Συνέντευξη Τύπου στην οποία θα εκθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για τη σύσταση του νέου φορέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.


ΠΗΓΗ: enet.gr

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr
Info
Χρήσιμα
Σενάρια

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος