8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 10-19/3/2006
Συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του και στη θεματολογία του, άρχισε την Παρασκευή 10 Μαρτίου, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα.Από το ξεκίνημα του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, έχει εστιάσει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα που απασχολούν τη παγκόσμια κοινότητα. Στόχος του, όπως έχει τεθεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Δημήτρη Εϊπίδη, είναι να ενεργοποιήσει τις συνειδήσεις των θεατών μέσα από εναλλακτική ενημέρωση αλλά και ποιοτική ψυχαγωγία, αναδεικνύοντας ζητήματα που τα ΜΜΕ βάζουν σε δεύτερη μοίρα και προκαλώντας ζωντανό διάλογο.
Όσο για το αποτέλεσμα, το περσινό δεδομένο των 20.000 θεατών και η μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών στις ανοιχτές συζητήσεις που διοργανώθηκαν, αποδεικνύουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ταινίες τεκμηρίωσης, αλλά και την επιτυχία της διοργάνωσης που κατόρθωσε να επιβληθεί στη συνείδηση επαγγελματιών και κοινού.
Στο δρόμο του κοινωνικού και πολιτικού στοχασμού, το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, με επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης την Παγκοσμιοποίηση, την Αφρική και την Πολιτική της Βίας (Μέρος 2ο).
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ απαρτίζουν οι ενότητες:
Αφιερώματα
Σύγχρονα θέματα: Παγκοσμιοποίηση (11 ταινίες)
Αναφορές στις επιπτώσεις της Παγκοσμιοποίησης στον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσα από τοπικές κοινωνίες που αναζητούν τρόπους αντίστασης στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, κοινωνικές ομάδες που δημιουργούν κοινόβια, διερευνούν τρόπους συνύπαρξης, ή εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, σαν απάντηση στο φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σαν μονόδρομος.
Στα πλαίσια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί και σχετική Ημερίδα (13 Μαρτίου, 11:00-14:00, αίθουσα Τζων Κασσαβέτης).
Θέμα: Αφρική – Άλυτες υποθέσεις (11 ταινίες)
Το αφιέρωμα ασχολείται αφενός με τα προβλήματα των Αφρικανών στην ήπειρο τους (πόλεμοι, AIDS, αναλφαβητισμός, οικονομική εκμετάλλευση, φτώχεια) και αφετέρου, με την εμπειρία των Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη και τα προβλήματα της ενσωμάτωσης τους στις τοπικές κοινωνίες (ρατσισμός, οικονομικές δυσκολίες), ζήτημα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, με τις πρόσφατες ταραχές στο Παρίσι.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος προγραμματίζεται Ημερίδα, (14 Μαρτίου, 11:00-14:00, αίθουσα Τζων Κασσαβέτης).
Η πολιτική της Βίας [Μέρος 2ο] (6 ταινίες)
Σε συνέχεια του αφιερώματος που παρουσιάστηκε το 2004 (δείτε σχετικό δημοσίευμα), το οποίο επιχείρησε να διερευνήσει τη φύση της τρομοκρατίας και τα όρια της από τον αγώνα για ανεξαρτησία, φέτος η έρευνα θα διεισδύσει περισσότερο σ’ αυτό το -κατά κυριολεξία- εκρηκτικό και πολυσύνθετο ζήτημα της εποχής μας, μέσα από δύο πόλους: της Τσετσενίας και της Παλαιστίνης.
Όλα τα αφιερώματα και τις προβολές συνοδεύουν συζητήσεις ανοιχτές στο κοινό, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο (διανοούμενων, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν).
Kim Longinotto (7 ταινίες)
Αφιέρωμα στο έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης σκηνοθέτιδας Kim Longinotto, που έχει καθιερωθεί με τα εξαιρετικά ανθρώπινα πορτρέτα της και την ευαισθησία με την οποία πραγματεύεται αμφιλεγόμενα ζητήματα που άλλοι συνάδελφοί της δεν τολμούν να αγγίξουν.
Η Kim Longinotto θα παραδώσει masterclass (14 Μαρτίου, 15:00, αίθουσα Τζων Κασσαβέτης). Το αφιέρωμα συνοδεύεται από έκδοση μονογραφίας.
Εξάντας - Ντοκιμαντέρ στον κόσμο (10 επεισόδια)
Αναγνωρίζοντας την καλλιτεχνική και δημοσιογραφική αξία της τηλεοπτικής σειράς Εξάντας, το Φεστιβάλ παρουσιάζει αφιέρωμα από 10 επεισόδια της –ένα από τα οποία θα προβληθεί για πρώτη φορά. Το υλικό αυτό δίνει χαρακτηριστική εικόνα της δουλειάς που κάνει τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι συνεργάτες του.
Το αφιέρωμα συνοδεύεται από έκδοση.
Σκανδιναβικά Ντοκιμαντέρ
Αφιέρωμα στην εντυπωσιακή παραγωγή ταινιών από μια περιοχή με πλούσια παράδοση στο ντοκιμαντέρ. Ξεχωριστά δείγματα της παραγωγής αυτής έχει ήδη παρουσιάσει το Φεστιβάλ (πέρυσι, με αφιέρωμα στην πολυβραβευμένη φινλανδή σκηνοθέτιδα Pirjo Honkasalo και πρόπερσι στον σουηδό Stefan Jarl, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους εν ζωή ευρωπαίους δημιουργούς ντοκιμαντέρ). Φέτος, σε συνεργασία με το EDN (European Documentary Network), πραγματοποιείται αφιέρωμα, στο έργο του Jon Bang Carlsen, ενός από τους σημαντικότερους και πλέον καινοτόμους δημιουργούς του δανέζικου σινεμά.
Ο Jon Bang Carlsen θα παραδώσει masterclass, βασισμένο στην ταινία του, How to Invent Reality (16 Μαρτίου, 12:30, αίθουσα Τζων Κασσαβέτης).
Το αφιέρωμα στα σκανδιναβικά ντοκιμαντέρ συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση.
Οι υπόλοιπες ταινίες του προγράμματος εντάσσονται στους καθιερωμένους πλέον θεματικούς άξονες του Φεστιβάλ:
Τμήματα
Μικρές Αφηγήσεις: μικρές προσωπικές ιστορίες που ξεχωρίζουν από τη θεματική ιδιαιτερότητα και τους τρόπους καταγραφής τους (16 ταινίες)
Όψεις του Κόσμου: θέματα κοινωνικού, πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου (19 ταινίες)
Καταγραφή της μνήμης: γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας (6 ταινίες)
Κοινωνία και Περιβάλλον: το περιβάλλον, τα προβλήματα του και οι κοινωνικές του προεκτάσεις (12 ταινίες)
Πορτραίτα - Ανθρώπινες Διαδρομές: ο άνθρωπος κυρίαρχο στοιχείο μιας αφήγησης που καθορίζεται από την καθημερινότητα, αλλά και τις πολλαπλές ιστορικές και πολιτισμικές διακυμάνσεις (9 ταινίες)
Μουσική: μουσικά ντοκιμαντέρ (6 ταινίες)
Ελληνικά Ντοκιμαντέρ
Κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν οι αιτήσεις συμμετοχής ελληνικών ντοκιμαντέρ στη φετινή διοργάνωση, φτάνοντας τις 78. Το ενδιαφέρον των ελλήνων δημιουργών αποδεικνύει πως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Aιώνα αποτελεί βασικό πόλο έλξης για την προβολή του έργου τους. Έτσι, για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ θα προβάλλει σε κάποιο από τα τμήματά του, όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, μαζί με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά, έχουν -όπως κάθε χρόνο- επιλεγεί ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεν έχουν πραγματοποιήσει πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ δημόσια προβολή στην Eλλάδα και την Kύπρο.
Η επιλογή πρόσφατων ντοκιμαντέρ της ελληνικής παραγωγής χωρίζεται σε τρεις ομάδες:
Ελληνικό Πανόραμα (25 ταινίες)
Ντοκιμαντέρ που έχουν ήδη προβληθεί σε άλλες διοργανώσεις, ή διανεμηθεί εμπορικά.
Τηλεοπτικά Πορτραίτα (20 ταινίες)
Ντοκιμαντέρ που προορίζονται για τηλεοπτική προβολή.
Ανοιχτή Οθόνη (24 ταινίες)
Τα υπόλοιπα ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν υποβάλει αίτηση στο Φεστιβάλ.
Η επιλογή των ελληνικών ταινιών και η κατάταξή τους στα τμήματα έγινε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη, μετά από εισηγήσεις της τετραμελούς Γνωμοδοτικής Eπιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι: Κυριακή Μάλαμα (σκηνοθέτις), Δημήτρης Χαρίτος (κριτικός κινηματογράφου), Κατερίνα Πατρώνη (σκηνοθέτις) και Βασίλης Κατσίκης (σκηνοθέτης).
Τα Βραβεία του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Κατά το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πρόκειται να απονεμηθούν τέσσερα Βραβεία Κοινού:
Δύο βραβεία για ταινίες άνω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη).
Κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 €
Δύο βραβεία για ταινίες κάτω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη).
Κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 €
Βραβεία Κοινού ελληνικής ταινίας (για τα οποία διαγωνίζονται όλες οι ελληνικές ταινίες που πραγματοποιούν πρώτη δημόσια προβολή, είτε παρουσιάζονται στο επίσημο πρόγραμμα, είτε στο Πανόραμα)
Βραβεία Κοινού ξένης ταινίας (για τα οποία διαγωνίζονται όλες οι ταινίες, εκτός από αυτές που παρουσιάζονται στα αφιερώματα)
Ακόμα, όπως είναι καθιερωμένο κάθε χρόνο, η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα απονείμει το βραβείο FIPRESCI σε μια ελληνική και μια ξένη ταινία. Τη φετινή Kριτική Επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζουν οι: Adina Emilia Bradeanu, Πρόεδρος (Ρουμανία), Nils Vermund Gjerstad (Νορβηγία), Kirsten Liese (Γερμανία), Θεόδωρος Γιαχουστίδης (Ελλάδα).
Παράλληλες εκδηλώσεις
Πέρα από μια σειρά συζητήσεων για τη διανομή και προώθηση του ντοκιμαντέρ, που έχουν προγραμματιστεί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τριήμερο εργαστήριο για την ψηφιακή παραγωγή, που θα πραγματοποιήσει ο καναδός σκηνοθέτης, παραγωγός και πολιτικός ακτιβιστής Peter Wintonick –δημιουργός του ντοκιμαντέρ για τον Τσόμσκι: Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media και του Cinéma Verité: Defining the Moment. Εκεί θα εξεταστεί η διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ σε όλα τα στάδια παραγωγής, από την έρευνα του θέματος, το γύρισμα και το μοντάζ μέχρι το marketing και την προώθησή του. Βασική παράμετρος του εργαστηρίου, η ψηφιακή τεχνολογία και οι νέες δυνατότητες παραγωγής που ανοίγονται στους δημιουργούς. Επιπλέον θα γίνουν, σε περιορισμένο αριθμό, κατ’ ιδίαν συμβουλευτικές συναντήσεις με τους συμμετέχοντες.
(Εργαστήριο Peter Wintonick: 15, 16 και 17 Μαρτίου, 10:00-12:00, αίθουσα Τζων Κασσαβέτης).
Το εργαστήριο θα παρακολουθήσουν μόνο όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής.
Pitching Forum 2006
Από τις 15 έως τις 19 Μαρτίου, για όγδοη συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί το Pitching Forum 2006 που διοργανώνει το Eυρωπαϊκό Δίκτυο Nτοκιμαντέρ (EDN) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα "διεθνές ραντεβού" με τη συμμετοχή χωρών από όλη την Ευρώπη, που δίνει την ευκαιρία σε έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την κίνηση των ντοκιμαντέρ στη Δυτική Ευρώπη και θα εκπαιδευτούν από επαγγελματίες του χώρου στην ανάπτυξη και σωστή παρουσίαση των σχεδίων τους στη διεθνή αγορά, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε ταινίας. Στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε pitching (παρουσίαση) απέναντι σε πάνελ ευρωπαίων comissioning editors (υπεύθυνων ανάθεσης) από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια της Eυρώπης, όπως: YLE (Φινλανδία), ARTE THEMA (Γαλλία), ZDF/ARTE, WDR (Γερμανία), TV3 Catalunya (Ισπανία), VRT (Βέλγιο), ORF (Αυστρία), Jan Vrijman Fund, NPS (Ολλανδία), ARTE France, FR5 (Γαλλία), DRTV (Δανία), SVT (Σουηδία) και ΕΡΤ.
Με δεδομένη την εμπειρία των προηγούμενων ετών, η συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη συνεργασιών στον οπτικοακουστικό τομέα.
Αγορά Ντοκιμαντέρ
Έμφαση και φέτος θα δοθεί στην Αγορά Ντοκιμαντέρ, την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ που επί επτά χρόνια αγκαλιάζουν οι επαγγελματίες, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι φιλοξενήθηκαν 45 αγοραστές από το εξωτερικό, και αγοράστηκε από ξένα δίκτυα περίπου το 20% των ταινιών που συμμετείχαν στην Αγορά, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την αναγκαιότητα λειτουργίας του τμήματος. Η Αγορά προσφέρει τη δυνατότητα όχι μόνον ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων πάνω στην τρέχουσα παραγωγή των ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και ανίχνευσης των δυνατοτήτων απορρόφησης αυτού του είδους κινηματογράφου από την τηλεοπτική αγορά. Η φετινή συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο: τα ντοκιμαντέρ ξεπερνούν τα 400 ενώ οι συμμετέχοντες υποψήφιοι αγοραστές φτάνουν τους 40.
Πηγή για τα στοιχεία: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια κειμένου: Δ.Β.
Ενημέρωση: 11-03-2006