Σεμινάριο του Media Desk Hellas για προσαρμογή λογοτεχνικών έργων
10 και 11 Απριλίου 2006, το Media Desk Hellas διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: Προσαρμογή Λογοτεχνικών Έργων για τη Μικρή και τη Μεγάλη Οθόνη.Το σεμινάριο που διοργανώνει το Media Desk Hellas σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Arista, απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες του ελληνικού οπτικοακουστικού χώρου και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 10 & 11 Απριλίου 2006.
Το Arista ιδρύθηκε το 1996 με έδρα το Λονδίνο. Παρέχει υπηρεσίες στην ανάπτυξη σχεδίων παραγωγής και κατάρτιση σε ευρωπαίους επαγγελματίες από τον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Είναι από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στην Ευρώπη σε θέματα ανάπτυξης. Επί δέκα χρόνια διοργανώνει σε όλη την Ευρώπη εργαστηριακά σεμινάρια για σεναριογράφους και επιμελητές σεναρίου σε διάφορα επί μέρους αντικείμενα εκτός από αυτό το εργαστηριακό σεμινάριο πάνω στις τεχνικές της προσαρμογής λογοτεχνικών / θεατρικών έργων για τον κινηματογράφο: για την ανάπτυξη ενός οπτικοακουστικού έργου, για τη συγγραφή, με βάση το είδος, ρομαντικών κομεντί, θρίλερ, ταινιών τρόμου, για επιμελητές σεναρίου και ομάδες με σχέδια παραγωγής σε εξέλιξη. Οι δράσεις του Arista υποστηρίζονται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιεχόμενο του σεμιναρίου
Το αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η προσαρμογή λογοτεχνικού έργου σε κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο. Όπως δηλώνει και ο Stephen Cleary, βασικός εισηγητής της ημερίδας: "Δεν υπάρχει περίπτωση αργά ή γρήγορα ο επαγγελματίας του κινηματογραφικού και του τηλεοπτικού χώρου να μην έρθει αντιμέτωπος με ένα διασκευασμένο σενάριο. Η προσαρμογή θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις στους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς, με άλλα λόγια σε όλους τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής αφήγησης".
Το MEDIA Desk Hellas αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσαρμογής για την ελληνική οπτικοακουστική αγορά και τις προοπτικές εξέλιξης του κλάδου, εντάσσει το σεμινάριο αυτό στο πλαίσιο δράσεων του που στοχεύουν να φέρουν στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου τεχνογνωσία και εργαλεία ανάπτυξης, στα οποία δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να δείξει στους συμμετέχοντες τους τρόπους διαχείρισης των τεχνικών δυσκολιών της τέχνης και της τεχνικής της προσαρμογής ενός λογοτεχνικού έργου. Ξεκινώντας από τα γενικά ζητήματα που θέτει η προσαρμογή, το σεμινάριο προχωρά σε επί μέρους προβλήματα που σχετίζονται με κάθε μέσο ειδικά. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως οι ταινίες Shane, West Side Story, Romeo & Juliet, Don’t Look Now, The Long Goodbye, The Dead, The Silence of the Lambs, Dracula, Harry Potter, στα οποία αντιπαραβάλλεται η αρχική και η διασκευασμένη τους μορφή, οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν στη δημιουργία ενός οδηγού βήμα-βήμα για την ανάπτυξη προσαρμογών που να έχουν επιτυχία.
Στο σεμινάριο, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, θα αναλυθούν τα εξής ζητήματα:
- Η σημασία του προσαρμοσμένου σεναρίου για την κινηματογραφική και την τηλεοπτική βιομηχανία
- Η ιδιομορφία των προβλημάτων της προσαρμογής λογοτεχνικού έργου στο στάδιο της ανάπτυξης του σεναρίου
Προσεγγίζοντας την προσαρμογή
- Τα τρία είδη της προσαρμογής και πώς συσχετίζονται
- Παράδειγμα: τρεις ερμηνείες του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Σαίξπηρ
Το μυθιστόρημα και ο κινηματογράφος
- Η "πάλη" με τη συνηθέστερη πρωτότυπη φόρμα
Προσδιορίζοντας το θέμα, τον τόνο και το νόημα
- Το θέμα του πρωτότυπου
- Το θέμα της δικής σας προσαρμογής
Η αφηγηματική "φωνή"
- Το πρόβλημα του συγγραφέα της προσαρμογής: η "φωνή" του σε σύγκρουση με τη "φωνή" του συγγραφέα του πρωτότυπου έργου
- Η αποσαφήνιση της δικής σας αφηγηματικής προοπτικής
Προσαρμόζοντας τον χαρακτήρα
Προσαρμόζοντας την πλοκή
Η τεχνική προσέγγιση της προσαρμογής
10 πράγματα που πρέπει να ξέρει ο σεναριογράφος:
- Για την προσαρμογή από μυθιστόρημα
- Για την προσαρμογή από πραγματική ιστορία
- Για την προσαρμογή από θεατρικό έργο
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους (χωρίς κόστος συμμετοχής και με ταυτόχρονη μετάφραση) και θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Γεν. Γραμματείας Επικοινωνίας / Γεν. Γραμματείας Ενημέρωσης, Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, στην Καλλιθέα (όπισθεν Παντείου Πανεπιστημίου).
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Περισσότερες πληροφορίες: Media Desk Hellas (Βασ. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα 116 35)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 7254056-7, Φαξ: 210 7254058
Email: mediadesk@otenet.gr, info@mediadesk.gr
Http://www.mediadesk.gr
Πηγή: Media Desk Hellas
Ενημέρωση: 18-03-2006