Πλούσια η δραστηριότητα της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - ert.gr
Σενάριο: ένα από τα πλέον βασικά στοιχεία της οπτικοακουστικής παραγωγής, αλλά ίσως και το πιο παραγνωρισμένο.
Σε αντίθεση με τη δουλειά και το όνομα του σκηνοθέτη, αυτό του σεναριογράφου σπανίως λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει, παρά το γεγονός ότι σε αυτόν οφείλεται η επιτυχία ή μη της παραγωγής, όπως και οι γνωστές ατάκες που συνδέονται στη μνήμη του κοινού με κάθε ταινία ή σειρά, όσα χρόνια και αν περάσουν.
Το έργο αυτών των ανθρώπων έρχεται να στηρίξει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, το μόνο συλλογικό όργανο του κλάδου, μέσα από συνεχείς και ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρά την επέλαση της πανδημίας.
Όπως είναι φυσικό, μια από τις κυριότερες δράσεις της Ένωσης είναι η κυκλοφορία επιμελημένων εκδόσεων για το σενάριο και τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Ήδη κυκλοφορούν περισσότεροι από 40 τίτλοι δοκιμίων και μονογραφιών στις θεματικές ενότητες «Οθόνη», «Γραφή», «Μαρτυρία» και «Θεωρία».
Τελευταία προσθήκη στην πλούσια συλλογή της Ένωσης είναι το δοκίμιο του Σάββα Καρύδα «Το θέατρο της Δευτέρας 1972 – 1997», μια ιστορική μελέτη για την κλασική θεατρική ζώνη της ΕΡΤ, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και διήρκεσε για 25 χρόνια, με στόχο την τηλεοπτική μεταφορά ελληνικών και ξένων θεατρικών έργων, πολλά από τα οποία έγιναν για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό.
Στη μελέτη του Σάββα Καρύδα αναδεικνύεται ο τόπος με τον οποίο το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό θέατρο της ΕΡΤ, επιμόρφωσαν γενιές Ελλήνων στην τέχνη του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για να αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες – συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, μεταφραστές κ.ά. – που κυριάρχησαν στα θεατρικά δρώμενα της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.
Προσφάτως κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της σειράς «Γραφή» η έκδοση των βραβευμένων στίχων του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής Στίχου, που διεξήχθη το 2019 σε συνεργασία με τον Θανάση Συλιβό, εκδότη του μουσικού περιοδικού «Μετρονόμος» και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή.
Μεθοδική είναι και η προσπάθεια της Ένωσης για τη διάχυση και προβολή της τέχνης του σεναρίου, μέσα από επιτυχημένους διαγωνισμούς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής, κυρίως για νέους και νέες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.
Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου είναι ανοικτοί οι δύο μεγάλοι, καθιερωμένοι διαγωνισμοί της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος: ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου για Ταινία Μικρού και Μεγάλου Μήκους, καθώς και ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Έργου.
Ειδικότερα, ο Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου είναι ανοικτός για οποιονδήποτε συγγραφέα ανεξαρτήτως ηλικίας και οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής με την κατάθεση πρωτότυπου ή διασκευασμένου ελληνικού λογοτεχνικού κειμένου.
Τα υποβληθέντα έργα θα εξετασθούν από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα απαρτίζονται από μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Το 1ο Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Σεναριογράφων Ελλάδος και θα λάβει μετάλλιο. Οι δεύτεροι και τρίτοι νικητές θα λάβουν μετάλλιο και συμβολικό έπαθλο, ενώ οι έπαινοι θα λάβουν τιμητική διάκριση. Οι πρώτοι νικητές θα υποστηριχθούν από εταιρίες παραγωγής ώστε να καταθέσουν τα σενάριά τους προς διερεύνηση παραγωγής ή συμπαραγωγής με θεσμικούς φορείς.
Παράλληλα, στο πλαίσιο στήριξης και προώθησης του ελληνικού θεατρικού έργου, η ΕΣΕ και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, διεξάγουν τον Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Έργου με ελεύθερη θεματολογία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη μία ή και στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού, με την κατάθεση πρωτότυπων θεατρικών έργων έως 30 ή έως 90 σελίδων. Μάλιστα, ο νικητής του διαγωνισμού θα έχει την ευκαιρία να δει το θεατρικό του επί σκηνής, ερμηνευμένο από τη Θεατρική Ομάδα που συνέστησε η Ένωση ειδικά για αυτό τον σκοπό.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου «τρέχει» και ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Στίχου, σε συνεργασία με τον εκδότη Θανάση Συλιβό και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή. Στόχος του διαγωνισμού είναι η επίτευξη ενός όσο το δυνατόν αρτιότερου και καλύτερου θεματικού αποτελέσματος, προκειμένου να μελοποιηθεί και να μετατραπεί σε έναν ενιαίο κύκλο τραγουδιών που θα μπορούσε να προταθεί προς παραγωγή σε όλες τις δισκογραφικές εταιρείες. Όλοι οι κύκλοι τραγουδιών που θα διακριθούν θα κυκλοφορήσουν σε τόμο από τις Εκδόσεις Σεναριογράφων Ελλάδος.
Επίσης, σε συνεργασία με την Pfizer Ηellas διεξάγεται έως τις 17 Αυγούστου ειδικός διαγωνισμός συγγραφής σεναρίου ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Σενάρια ζωής», στο πλαίσιο εκστρατείας Ενημέρωσης για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Στόχος της ταινίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάδειξη του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής σαν μία από τις σημαντικότερες υγειονομικές απειλές.
Δεκάδες είναι τα σεμινάρια συγγραφής σεναρίου που διεξήγαγε και συνεχίζει να διεξάγει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος σε συνεργασία με δήμους του Λεκανοπεδίου και με την αρωγή της Περιφέρειας Αττικής. Μέσα από αυτά, γνωστοί και επιτυχημένοι σεναριογράφοι διδάσκουν την τεχνική σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη συγγραφή σεναρίου.
Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε όσους οραματίζονται να δώσουν σάρκα και οστά σε μία ιστορία τους ειπωμένη με εικόνες στην τηλεόραση, είναι και το εξειδικευμένο σεμινάριο – εργαστήριο συγγραφής ιστορίας για σίριαλ υπό τον τίτλο «Ιστορία, η αρχή παντός σίριαλ». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάζεται όλη η μεθοδολογία και οι τεχνικές συγγραφής της ιστορίας που θα μετατραπεί σε επεισόδια μιας καθημερινής ή εβδομαδιαίας τηλεοπτικής σειράς. Στο σεμινάριο διδάσκουν γνωστοί και καταξιωμένοι Έλληνες σεναριογράφοι, όπως ο Βασίλης Σπηλιόπουλος, η Ρένα Ρίγγα, ο Κώστας Καπώνης, ο Αλέξανδρος Κακαβάς, η Άννα Χατζησοφιά, ο Θάνος Τσάμπρας, ο Ηλίας Φλωράκης και η Αλεξάνδρα Μπελεγράτη.
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος έχει επίσης και μια σημαντική τηλεοπτική παρουσία μέσα από το κανάλι της Βουλής, με τη σειρά παραγωγής της «Από το μικρό στο μεγάλο». Ο τρίτος κύκλος της σειράς, που μεταδόθηκε πρόσφατα, αναφέρεται στη ζωή 15 Ελλήνων στιχουργών (Αλκαίος, Βασιλειάδης – Τσάντας, Βίρβος, Γκάτσος, Δασκαλόπουλος, Ελευθερίου, Κατσούλης, Κολοκοτρώνης, Νεγρεπόντης, Πάνου, Παπαγιαννοπούλου, Πυθαγόρας, Ρασούλης, Τσώτου, Χριστοδούλου), το έργο των οποίων άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη σύγχρονη ελληνική μουσική.
Βλ. επίσης: https://www.ert.gr/e
Ενημέρωση: 29-06-2020