1821 ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ με τον Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας Παν/μιου Ιωαννίνων κ. Νικ. Αναστασόπουλο
Κείμενα/Παρουσίαση Νικόλαος Αναστασόπουλος
Σκηνοθεσία/Εκτέλεση Παραγωγής Αλέξανδρος Κακαβάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας/Μοντάζ Αδαμάντιος Πετρίτσης
Παραγωγή Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Ο Νίκος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2001). Επίσης είναι αριστούχος Διδάκτορας σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας του ιδίου Πανεπιστημίου (2007). Από το 2016 είναι μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών αλλά και Έφορος Βιβλιοθήκης, Εκδόσεων και Πνευματικού Κέντρου του ιδίου Ιδρύματος. Ακόμα, από το 2018 είναι μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Μελέτης Νομισματικής και Οικονομικής Ιστορίας «Λυδία Λίθος», ενώ από το 2020 είναι μέλος και του Δ. Σ. της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών. Επίσης είναι μέλος ή εταίρος στην Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, στην Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, στην Ε. Μ. Ι. Α. Ν. και στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.
Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών «Ηπειρωτικό Ημερολόγιο» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και «Πελοποννησιακά Γράμματα» και επόπτης έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού «Ηπειρωτικά Χρονικά». Ακόμη διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Επιστημονικής Επετηρίδας «Δωδώνη» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα λέκτορα νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (19ου-20ού αι.) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τον Νοέμβριο του 2015 είναι επίκουρος καθηγητής νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (19ου-20ού αι.) και από τον Αύγουστο του 2019 μόνιμος επίκουρος καθηγητής νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (19ου-20ού αι.) στο ίδιο Τμήμα.
Το 2012 εκδόθηκε το βιβλίο του «Παραβατικές συμπεριφορές και καταστολή στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο: το παράδειγμα του νομού Ιωαννίνων» (Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, 2 τόμοι, 1.056 σελίδες).
Το 2015, εκδόθηκε το βιβλίο του «Η Ισραηλιτική Λέσχη Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο, Ίδρυση, στόχοι, παρουσία» (Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή).
Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η ληστεία στο ελληνικό κράτος (μέσα 19ου – αρχές 20ού αι.)» (Εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ).
Ενημέρωση: 03-06-2022