ShareThis

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για διδασκαλία στο χειμερινό σεμινάριο ΕΣΕ-ΔΟΜΗΣ

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΔΟΜΗ πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέο κύκλο Σεμιναρίου Σεναριογραφίας.
Όσοι συνάδελφοι-μέλη της ΕΣΕ επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για διδασκαλία.








Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 3 Δεκεμβρίου και 25 Ιανουαρίου, με διάρκεια 6 εβδομάδων, ήτοι 66 διδακτικών ωρών και θα διεξάγεται Δευτέρες (τα θεωρητικά) και Τετάρτες (τα εργαστήρια) απογεύματα, ενώ κάθε Παρασκευή καταξιωμένοι συνάδελφοι θα παρουσιάζουν το έργο τους (master classes).[1]

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα θεωρητικά μαθήματα προβλέπονται έξι τετράωρες διδασκαλίες (κάθε Δευτέρα) και το περιεχόμενο τους είναι, ενδεικτικά, το εξής:

1. Γενικές αρχές
[Το επάγγελμα του σεναριογράφου και οι απαιτήσεις του – δραματουργικές αρχές και κινηματογραφική γλώσσα – γράφοντας για την τηλεόραση και το σινεμά – σεναριογραφία, λογοτεχνία, θέατρο]
2. Από την αρχική ιδέα στο τελικό σενάριο
[Πηγές, μοτίβα, θέματα – Τα στάδια ανάπτυξης – το treatment – η σκαλέτα – το γράψιμο των σκηνών – οι διορθώσεις]
3. Χαρακτήρες – Διάλογοι
[Η δημιουργία των ηρώων – τα χαρακτηριστικά, ο λόγος και η δράση τους – οι δραματουργικές λειτουργίες στην αφήγηση]
4. Αφηγηματικές δομές – Πλοκή
[Το χτίσιμο της ιστορίας – τρόποι αφήγησης – κανόνες κλασικής δραματουργίας – Διάρθρωση, κλιμακώσεις, επίπεδα σύγκρουσης]
5. Σεναριακά είδη
[Τα κινηματογραφικά είδη και οι συμβάσεις τους – διαφορετικά στιλ, φορμά και budgets – κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο – ζητήματα διασκευής]
6. Η Αγορά του σεναρίου – Τακτικές προώθησης, πώλησης
[Κινηματογραφική παραγωγή, τηλεοπτικά κανάλια, φεστιβάλ – Πνευματικά δικαιώματα και τεχνικές διαπραγμάτευσης – κυκλώματα παραγωγής, διανομής, εκμετάλλευσης]

Σημειώνεται η σκοπιμότητα παρουσίασης αντίστοιχου ο/α υλικού, παροχής σημειώσεων και παραπομπής σε έγκυρες βιβλιογραφικές πηγές, ώστε να υποστηριχθεί καλύτερα το κάθε θεωρητικό αντικείμενο από τους διδάσκοντες.
[6 τετράωρες διδασκαλίες: Δευτέρες απογεύματα].

Τα εργαστήρια, αντιστοίχως, πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα. Σε αυτά κάθε σπουδαστής γράφει τη δική του μικρού μήκους ταινία και συμμετέχει σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής καθώς και στη διαμόρφωση των υπολοίπων projects στα πλαίσια της ομάδας. Κάθε διδάσκων συνάδελφος αναλαμβάνει τον συντονισμό και την καθοδήγηση των ομάδων εργασίας (περ. 10 σπουδαστές / ομάδα), έτσι ώστε στο τέλος των έξι εβδομάδων κάθε σπουδαστής να έχει ολοκληρώσει το προσωπικό του μικρού μήκους σενάριο.
Διευκρινίζεται πως οι διδάσκοντες που θα επιλεγούν για τα εργαστήρια θα έχουν επομένως έξι συνεχόμενες διδασκαλίες. Ακόμα, θα ήταν χρήσιμο να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ώστε η ομάδα εργασίας τους να επικοινωνεί και δικτυακά.
[6 τετράωρα εργαστήρια σε ομάδες σπουδαστών: Τετάρτες απογεύματα].

Οι προβλεπόμενες αμοιβές για τη διδασκαλία τόσο στα θεωρητικά όσο και στα εργαστήρια ανέρχονται στα 40 ευρώ τη διδ. ώρα.

Παρακαλούμε, όσοι συνάδελφοι έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ως διδάσκοντες, είτε στα θεωρητικά μαθήματα είτε στα εργαστήρια, να μας ενημερώσουν μέχρι και τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου, με e-mail στην Ένωση (ese@otenet.gr), ή τηλεφωνικά στα μέλη της Οργανωτικής, δηλώνοντας ποια κατεύθυνση διδασκαλίας – θεωρητικά (και ποιο συγκεκριμένο μάθημα αν έχουν προτίμηση), εργαστήρια ή αμφότερα – τους ενδιαφέρει.

Όροι συμμετοχής για τους διδάσκοντες στο σεμινάριο είναι και :
α) η ενεργός παρουσία τους στην ΕΣΕ (και η ανάλογη οικονομική συνδρομή τους),
β) να μη διδάσκουν ταυτόχρονα σε ανταγωνιστικό σεμινάριο σεναριογραφίας και
γ) να μη διδάσκουν παράλληλα σε ανταγωνιστικό ΙΕΚ (π.χ. ΑΚΜΗ)

Επίσης, θα προτιμηθούν όσοι συνάδελφοι δεν έχουν μέχρι τώρα διδάξει σε κάποιο από τα σεμινάριά μας, ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η αρχή του πλουραλισμού και της εναλλαγής στις θέσεις των διδασκόντων.

Για όποια παραπάνω πληροφορία στη διάθεσή σας.
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας,

Η Οργανωτική Επιτροπή

Στάθης Βαλούκος - Γιάννης Μαρούδας - Πάνος Κοκκίδης



[1] Μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν τις 2 εβδομάδες, από 24 Δεκεμβρίου έως και 6 Ιανουαρίου, λόγω εορτών.



Φωτογραφία: Από το σεμινάριο ΕΣΕ-ΔΟΜΗ 2006
Ενημέρωση: 17-09-2007

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος