Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς φιλοξενούμενος της κυρίας Δέσποινας Ηλιοπούλου (best tv Καλαμάτας)
ΔΗ: Για να δούμε τώρα κάτι άλλο κάτι ξεχωριστό έχουμε μαζί μας τον κύριο Αλέξανδρο Κακαβά, τον πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Καλησπέρα σας κύριε Κακαβά καλή χρονιά εύχομαι.
ΑΚ: Κυρία Ηλιοπούλου χαίρω πολύ που σας ξαναβλέπω ακμαιότατη, ωραιότατη όπως πάντα.
ΔΗ: Ευχαριστώ πολύ να είστε καλά και εύχομαι τα καλύτερα για το 2024.
ΑΚ: Μακάρι.
ΔΗ: Μακάρι μακάρι. Τώρα για πείτε μας κύριε Κακαβά βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ο σχολικός; Τι είναι αυτός ο διαγωνισμός είναι για το Ελληνικό διήγημα είναι μια διασκευή που πρέπει να γίνει από τους μαθητές καταλαβαίνουμε.
ΑΚ: Αυτός είναι ένας διαγωνισμός… Πρώτα από όλα δεν θυμάμαι κατά πόσο είχαμε αναφέρει πέρυσι την σύσταση της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της ΕΣΕ η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τα 430 μέλη. Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή έχουν εγγραφεί 430 μέλη. Είναι μια Λέσχη άνευ συνδρομής οπότε είναι πολύ φυσικό που πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να μετάσχει. Οι επικεφαλής αυτής της Λέσχης κάποια άτομα τα οποία ήδη ασχολούνται ενεργά είχαν την ιδέα αυτή, συγκεκριμένα η Φωτεινή η Σωτήρχου η οποία είναι διευθύντρια σε σχολείο της Ηλιούπολης Αττικής είχε αυτή τη φαεινή ιδέα, επειδή θεωρώ ότι είναι φαεινή ιδέα, να προτείνει στα παιδιά της τρίτης γυμνασίου και του λυκείου να διασκευάσουν ένα από τα διηγήματα τα οποία διδάσκονται σε σενάριο μικρού μήκους. Το πρότεινε στην Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος η οποία το αποδέχτηκε. Αναθέσαμε σε δύο πολύ καλούς καταξιωμένους συναδέλφους τον Ηλία Φλωράκη και την Αλεξάνδρα Μπελεγράτη να κάνουν ένα μικρό σεμινάριο για να αντιληφθούν τα παιδιά πως πρέπει να κινηθούν και διεξήχθη ο διαγωνισμός με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα είχαμε και μια πολύ ωραία τελετή στην οποία μίλησαν τα παιδιά, το χάρηκαν και οι γονείς των παιδιών ήταν παρών και ο δήμαρχος ο κύριος Χατζηδάκης εκεί ο πρώην δήμαρχος της Ηλιούπολης. Εφέτος όσυνεχίζεται στην Ηλιούπολη, μετέχουν όμως και ο Βύρωνας και από την Κρήτη τα Χανιά και το Ηράκλειο και περιμένουμε τη Νάξο, τη Κέρκυρα, τη Βέροια, τη Ξάνθη, τη Πάτρα, και άλλες πόλεις. Του χρόνου ελπίζω ότι το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής θα ενστερνιστεί την ιδέα αυτή και θα μπορέσει να την εφαρμόσει σε Πανελλαδική εμβέλεια, καθ’ όλη την επικράτεια. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να γίνει αυτό γιατί δεν γνωρίζω από δημόσια διοίκηση. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Έγινε και ένας διαγωνισμός μονολόγων για παιδιά, στο 17ο , νομίζω, σχολείο Περιστερίου υπό την κυρία Λιάπη τΕυαγγελία που είναι επίσης μέλος της Λέσχης. Όλοι η κυρία Σωτήρχου Φωτεινή και η Ευαγγελία Λιάπη και η Κατερίνα Καράμπελα, ο Μάνος Πολυκρέτης είναι όλοι μέλη της Λέσχης. Για αυτό ασχολούνται τόσο πολύ θέλοντας να παρουσιάσουν κάποιο έργο πολιτιστικό. Φυσικά και μακάρι και η Καλαμάτα.
ΔΗ: Αυτό τώρα η Καλαμάτα μπαίνει στο κάδρο σας έτσι στις δράσεις που κάνετε;
ΑΚ: Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί Καλαματιανός
ΔΗ: Τι πρέπει να γίνει δηλαδή;
ΑΚ: Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει. Για να είμαι ειλικρινής πρέπει να έρθω κάτω εγώ μια βόλτα για να σας ξεσηκώσω αλλά περιμένω πρόσκληση του Δημάρχου σας ο οποίος επανεξελέγηνευτυχώς και από τον οποίο περιμένω την πρόσκληση να σας κάνω μια ημερίδα για τη διασκευή. Το ίδιο πράγμα δηλαδή που κάνουμε στα σχολεία να το κάνουμε και σε εσάς, σε ενήλικες. Γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ο οποίος γράφει, το ξέρετε ότι έχετε πολλούς συγγραφείς, άλλωστε η Βίκυ Βασιλειάδου είχε πάρει και το βραβείο καλύτερου κειμένου μονολόγου πρόπερσι στον διαγωνισμό μονολόγων. Ήταν ένας πολύ ωραίος μονόλογος, «Ιφιγένειας έξοδος» και τον είχε ερμηνεύσει πολύ καλά τη δεύτερη ή τρίτη φορά που ήρθε στην Αθήνα και τον ερμήνευσε διότι τη προσκαλέσαμε. Προσκαλούμε τον κόσμο στην Αθήνα να παρουσίασουν την υπέροχη δουλειά που έχουν κάνει. Περιμένουμε λοιπόν από τον κύριο Βασιλόπουλο ο οποίος άλλωστε μας έχει παραχωρήσει την αιγίδα του δήμου στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις να μου κάνει μια πρόσκληση. Δεν χρειάζεται να μου καλύψει τα έξοδα έρχομαι με δικά μου χρήματα δεν με πειράζει το κάνω δώρο στην Καλαμάτα, άλλωστε την αγαπώ την Καλαμάτα. Το έχω ξαναπεί. Αγαπώ τον Μητροπολίτη σας, αγαπώ το Δήμαρχο σας, αγαπώ τους βουλευτές σας τα πάντα. Αγαπώ την Καλαμάτα την ίδια είναι μια πανέμορφη πόλη.
ΔΗ: Άρα πιστεύω ότι θα σας έχουμε να κάνετε αυτή την ημερίδα. Τώρα από εκεί και πέρα τα σχέδια σας ως Ε.Σ.Ε ποια είναι για το 24;
ΑΚ: Μπορώ να το δείξω φαίνεται;
ΔΗ: Ναι μονόλογοι…
ΑΚ: «Μονόλογοι και περί Μονολόγων». Αυτό υπάρχει στο site μας. Μπορεί ο οιοσδήποτε θέλει να διαβάσει τους μονολόγους που κέρδισαν πέρυσι και πρόπερσι να το πάρει και να το διαβάσει. Δωρεάν το προσφέρουμε γιατί φέτος είναι τα 35 χρόνια από τη σύσταση μας. Δίνουμε ακόμη δωρεάν το «Ήταν κάποτε μαζί μας» το οποίο επιμελήθηκα εγώ προκειμένου να αποτίσω φόρο τιμής στους συναδέλφους μας που δεν είναι πια μαζί μας. Δηλαδή από τον Σακελλάριο και τον Καμπανέλλη μέχρι τον Κακουλίδη, τον Γκούφα, τους νεότερους τον Λευτέρη Καπώνη κλπ. Γιατί όλους αυτούς εγώ τους πρόλαβα όλους είχα τη χαρά και τη τιμή να μεγαλώσω με αυτούς τους ανθρώπους. Επομένως βγάλαμε αυτό το βιβλίο που αποτελεί λίγο πολύ ένα απάνθισμα του έργου και της ζωής τους και είναι πολύ ευχάριστο. Και αυτό είναι δωρεάν. Επίσης μπορούν να βρουν δωρεάν στο site μας τα βραβεία τα θεατρικά του 23, του διαγωνισμού που κάνουμε με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τα σενάρια τα δύο σενάρια εξόν μάλιστα το σενάριο μεγάλου μήκους το κέρδισε Πατρινός, αυτό το λέω για να φανεί η σημασία που δίνουμε στην επικράτεια και το μικρού μήκους το κέρδισε από την Καστοριά. Δηλαδή η επαρχία κέρδισε τα δύο βραβεία.
ΔΗ: Η επαρχία κέρδισε τα βραβεία.
ΑΚ: Βεβαίως στο θεατρικό διαγωνισμό το μικρού μήκους, το μεγάλο το κέρδισε Αθηναίος το μικρό το κέρδισε η Λάρισα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό με ακούτε έτσι δηλαδή πραγματικά χαίρομαι που η επαρχία ακούγεται.
ΔΗ: Σας βλέπω έτσι έχετε ενθουσιασμό για όλα αυτά που κάνετε γιατί είναι πολύ σημαντικά και βάζετε έτσι και την επαρχία να λαμβάνει μέρος σε αυτές τις δράσεις που είναι σημαντικό αυτό γιατί δίνεται αυτή η ευκαιρία σε αυτούς που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο και δεν έχουν έτσι που να απευθυνθούν και τι να κάνουν.
ΑΚ: Και δεν στοιχίζει. Το βασικό είναι ότι το γράψιμο δηλαδή η συγγραφή είτε βιβλίου, είτε διηγήματος, είτε σεναρίου, στίχου όλα αυτά δεν στοιχίζουν. Ένα κομματάκι χαρτί ή αν θέλετε ένα κομπιούτερ γράφεις στην οθόνη και το στέλνεις δηλαδή το κόστος είναι ασήμαντο, είναι ελάχιστο. Με την κατοχύρωση δε κάνουμε δώρο και τη συμμετοχή γιατί πολύς κόσμος καμιά φορά με ρωτά πρέπει να πληρώσω για τον διαγωνισμό; Όχι. Οφείλεις να κατοχυρώσεις το έργο σου όμως προκειμένου να έχεις διασφαλιστεί μη τυχόν και γίνει κανένα αστείο ξαφνικά έρθει και μας πει κάποιος το έργο μου κάποιος μου το πήρε, για αυτό το λόγο το κατοχυρώνουμε και αμέσως ως δώρο προσφέρουμε τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και στο διαγωνισμό σεναρίου και στο διαγωνισμό θεατρικού έργου και στίχου πολύ σημαντικό. Θα σας πω όταν θα έρθει η ώρα του στίχου θα με ξαναβγάλετε να πω για τον στίχο και μονολόγου επί σκηνής.
ΔΗ: Μάλιστα. Εμείς ευχόμαστε να σας δούμε από κοντά πολύ σύντομα να τα πούμε και εδώ στο στούντιο και να τα πούμε αναλυτικά. Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας σήμερα. Καλή συνέχεια.
ΑΚ: Χάρηκα πολύ που σας ξαναείδα. Καλό σας βράδυ.
ΔΗ: Να είστε καλά.
Ενημέρωση: 31-01-2024