Συνέντευξη Προέδρου Ε.Σ.Ε. Αλεξάνδρου Κακαβά στον Γεώργιο Γεωργιάδη Ελλάδα Sports 94,3
ΓΓ: Πάμε όμως στα πιο ευχάριστα και τα ευχάριστα είναι όταν δημιουργούνται πράγματα, όταν προσπαθούμε και φτιάχνουμε πράγματα και ο κύριος Κακαβάς Πρόεδρος των Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, είμαι στη γραμμή μας. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε.
ΑΚ: Καλησπέρα σας.
ΓΓ: Κύριε Κακαβά υπάρχει ένας διαγωνισμός σεναρίου. Πανελλήνιος. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Πώς είναι η ανταπόκριση και πόσες φορές είστε ευτυχισμένος, ικανοποιημένος, ευχαριστημένος από τις συμμετοχές;
ΑΚ: Πρώτον δεν είναι ένας ο διαγωνισμός είναι δύο.
ΓΓ: Παρακαλώ
ΑΚ: Είναι μεγάλου μήκους και μικρού μήκους. Από τις ταινίες μεγάλου μήκους είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, διότι διανύουμε τον ενδέκατο χρόνο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον, δηλαδή το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει αμείωτο επειδή όπως ξέρετε, δεν μετέχουν παρα ελάχιστοι επαγγελματίες, μετέχουν κυρίως ερασιτέχνες.
ΓΓ: Ναι, βέβαια.
ΑΚ: Και επίσης είχαμε τη χαρά να δούμε δύο ταινίες να παράγονται από αυτόν. Μάλιστα η μία, το «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ” του Μάριου Πιπερίδη έλαβε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Tribeca festival στην Αμερική. Μεγάλη επιτυχία για ελληνική ταινία. Επίσης το «Ιμάν» της Αβρααμίδου και του Τοφαρίδη, είναι σύζυγοι, πήγε πολύ καλά και προβλήθηκε στο διαγωνιστικό της Θεσσαλονίκης, Ιμάν λεγόταν από το όνομα της ηρωίδας, και επομένως είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και συνεχίζουμε. Στη μικρού μήκους πάμε πάρα πολύ καλά. Εντάξει, είναι φυσικό, το καταλαβαίνετε γιατί ο οιοσδήποτε μπορεί εάν θέλει, να κάτσει να γράψει μια μικρού μήκους εντός 15, 20, 30 ημερών. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά τη στιγμή που τους προσφέρουμε δωρεάν το ξαναλέω αυτό μπορείτε να το λέτε και εσείς στη συνέχεια στις εκπομπές σας. Εάν μπούν στο bookstream.eu, το site των εκδόσεων της Ένωσης μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν δύο βιβλία του Σωτήρη Πετρίδη, ο οποίος δίδασκε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, στο τμήμα Κινηματογράφου. Το ένα αφορά το τηλεοπτικό σενάριο και το άλλο αφορά την ταινία μικρού μήκους.
ΓΓ: Να σας διακόψω λίγο και θα συνεχίσετε αμέσως μετά, γιατί η ερώτηση μου είναι πάρα πολύ σημαντική και ορμώμενος από τη λέξη εσείς το δίνετε δωρεάν εσείς καμιά χρηματοδότηση από αυτό το Ελληνικό Κράτος από αυτή την Περιφέρεια, από το Δήμαρχο ή τους Δημάρχους έχετε δει; Υπάρχει στήριξη στο έργο που επιτελείτε.
ΑΚ: Κοιτάξτε να δείτε, ξέρετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Δήμος, εξαρτώνται πάντα από το πρόσωπο του δημάρχου και από την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Εγώ οφείλω να πω ότι ως Πρόεδρος της Ένωσης μιλώ πάντοτε και όχι ως άτομο, θέλω να πω ότι ήμουν πολύ ευχαριστημένος και από τη Ρένα Δούρου, η οποία διετέλεσε Περιφερειάρχης, και η οποία στήριξε την Ένωση και από τον Γιώργο Πατούλη και οι δύο ήταν άψογοι, λίγα χρήματα, πολύ λίγα χρήματα, επαρκή όμως για να μπορούμε να παράσχουμε αυτές τις υπηρεσίες σε πάρα πολύ κόσμο, κυρίως με τη διεξαγωγή σεμιναρίων. Δυστυχώς ο κύριος Χαρδαλιάς, ακόμα, δεν μας έχει καν δεχθεί.
ΓΓ: Να ξέρετε γιατί δεν το γνωρίζουν πολλοί, σήμερα έγινε η πρώτη σύσκεψη πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής. Σήμερα έγινε η πρώτη σύσκεψη.
ΑΚ: Ωραία μακάρι
ΓΓ: Όχι αυτό είναι ντε φάκτο έχω πληροφορίες οι οποίες διασταυρωμένες.
ΑΚ: Καλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι απαραίτητα ο οιοσδήποτε είναι υπεύθυνος, κατ΄εντολή βεβαίως του κυρίου Χαρδαλιά, θα αρχίσει να συναντά ανθρώπους του πολιτισμού.
ΓΓ: Τουλάχιστον κάτι θα αρχίσει κύριε Πρόεδρε, κάτι θα αρχίσει γιατί μέχρι τώρα δεν είχε γίνει τίποτα για τον πολιτισμό.
ΑΚ: Τίποτα, συμφωνώ απόλυτα, συμφωνώ απόλυτα και το ίδιο και με το Δήμο. Δηλαδή περιμένουμε από τον ίδιο τον κύριο Δούκα.
ΓΓ: Οπότε και θα τον κρίνουμε.
ΑΚ: Βεβαίως. Από εκεί και πέρα από το κράτος όταν λέμε κράτος εννοούμε το δημόσιο αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις ετήσιες επιχορηγήσεις. Ακόμα δεν έχουμε νεότερα. Φυσικά μιλούμε, πάντα, για πολύ μικρά ποσά.
ΓΓ: Το γνωρίζουμε αυτό το γνωρίζουμε και εμείς με ρεπορτάζ θα σας πληροφορήσουμε και θα μάθουμε και εμείς το τι γίνεται με τον πολιτισμό, γιατί είναι κάτι που αυτή την εκπομπή την ενδιαφέρει τα μάλα.
ΑΚ: Μακάρι! Κοιτάξτε εγώ γενικώς έχω παράπονα, έχω πάρα πολλά παράπονα, αλλά δεν έχω τα παράπονα εκείνα τα οποία θα μου επέτρεπαν λόγω αγωγής να εξέλθω και να τα δημοσιοποιήσω καταφερόμενος κατά συγκεκριμένων προσώπων. Δεν είναι μόνο θέμα προσώπων.
ΓΓ: Είναι θέμα θεσμών και αποφάσεων.Πείτε μας όμως μέχρι πότε καταθέτει και που τις προτάσεις όποιος στέλνει το σενάριο του στους διαγωνισμούς.
ΑΚ: Να πω κάτι πρώτα. Οι διαγωνισμοί είναι δώρο, το τονίζω δώρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος σε όλους εκείνους οι οποίοι καταθέτουν προς κατοχύρωση τα έργα τους στη νομική μας υπηρεσία. Άλλωστε είναι πολύ φθηνότερα από οιονδήποτε συμβολαιογράφο και επικεφαλής είναι η Κλαίρη Παπανδρέου εξαίρετη νομικός και υπεύθυνο άτομο. Όποιος λοιπόν κατοχυρώνει στη νομική μας υπηρεσία δικαιούται να μετάσχει, εάν και εφόσον το επιθυμεί, στους διαγωνισμούς σεναρίου, θέατρου, στίχου, φωτογραφίας και τους μονολόγους επί σκηνής. Τώρα μπορούν να καταθέσουν για τους τρεις διαγωνισμούς, δηλαδή σεναρίου, θεάτρου και στίχου μέχρι τις 31 Αυγούστου.
ΓΓ: Μέχρι 31 Αυγούστου. Θα είμαστε σε επαφή πρόεδρε γιατί θα κάνω και εγώ ρεπορτάζ για το τι γίνεται με τη χρηματοδότηση, ειδικά μετά την πρώτη σύσκεψη που έγινε λίγο καθυστερημένα, για το θέμα του πολιτισμού.
ΑΚ: Μακάρι. Το θέμα είναι ότι αυτά τα σεμινάρια, τα οποία διεξήγαμε και επί κυρίας Δούρου και επί κυρίου Πατούλη ήταν σεμινάρια, τα οποία θεωρώ ότι συνέβαλαν τα μάλα. Δεν λέω ότι οι άνθρωποι που τα παρακολούθησαν, έμαθαν να γράφουν σενάριο, απαιτείται πολλή δουλειά για να μάθουν να γράφουν σενάριο και δη τηλεοπτικό, αλλά το βέβαιο είναι ότι τους έκανε πάρα πολύ καλό γιατί ανακάλυψαν κάποια χαρίσματα τους τα οποία πιθανώς δεν γνώριζαν ότι κατείχαν. Ακόμα και ότι κάθονταν στο σπίτι τους, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας και έγραψαν κάτι, ότι κι αν ήταν αυτό, βασιζόμενοι στη γνώση την οποία τους είχαμε προσφέρει, το θεωρώ ευεργετικό.
ΓΓ: Εγώ να σας πω ότι ταυτόχρονα έμαθαν και λίγο καλύτερα την Ελληνική γλώσσα.
ΑΚ: Πιθανώς
ΓΓ: Γιατί ασχολήθηκαν με αυτήν. Προσπάθησαν να δουλέψουν πάνω σε αυτή.
ΑΚ: Κύριε Γεωργιάδη, το θέμα είναι ότι οι εφημερίδες σιγά σιγά θα αποτελέσουν παρελθόν και το ξέρετε.
ΓΓ: Ελπίζω πως όχι.
ΑΚ: Καλά και εγώ ελπίζω πως όχι διότι αρθρογραφούσα επί χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πραγματικότητα δεν οδηγεί δυστυχώς σε αυτό. Φυσικά σταδιακά κάποιες από τις έντυπες εφημερίδες μπορεί να μετατραπούν σε sites
ΓΓ: Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας γιατί επιτελείτε ένα έργο το οποίο πραγματικά βοηθάει στη λειτουργία της γλώσσας για όποιον ασχολείται με τη συγγραφή ενός σεναρίου, είτε κινηματογραφικό, είτε τηλεοπτικό. Πρώτα από όλα πρέπει να μάθει να χειρίζεται καλά τη γλώσσα κάτι που δυστυχώς δεν το μαθαίνουμε καλά στα σχολεία.
ΑΚ: Αληθές. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΓ: Να είστε καλά. Καλή επιτυχία.
Ενημέρωση: 09-07-2024