45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
19-28 Νοεμβρίου 2004Στα 45 έρχεται η ωριμότητα και οι ομπρέλες (;)
Το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε και φέτος τις πύλες του, εν μέσω νεφών –ή μήπως να πούμε για βροχές και καταιγίδες, αφού μεταξύ άλλων έγινε λόγος και για ομπρέλες;
"Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε μια φάση ωριμότητας" –είπε στο χαιρετισμό του ο διευθυντής του, Μισέλ Δημόπουλος. "Έχει κατοχυρώσει το χαρακτήρα του στο διεθνές περιβάλλον, έχει ανανεώσει κι ενισχύσει το κοινό του, αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για το νέο σινεμά. Δεν εφησυχάζει όμως. Αυτή η διαρκής κινητικότητα κι ανησυχία είναι στοιχεία του δυναμισμού του".
Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στην "εκρηκτική διάδοση του DVD" και γενικά των νέων τεχνολογιών που "διαμόρφωσαν ένα καινούργιο κύμα δημιουργικής σχέσης με τον κινηματογράφο και πρωτοφανείς συνήθειες στον τρόπο κατανάλωσής του, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές, που είναι και οι προνομιακοί θεατές του."
Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δημοτικός σύμβουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος χαρακτήρισε σοβαρό, σεμνό και διακριτικό τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το θεσμό του Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία της συνέχειας, της αυτό-οργάνωσης και της ανασύνταξης σε μία διοίκηση που ομολογουμένως έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεων και των προσδοκιών.
"Μετά το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκτιμούμε ότι το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί, στο βαθμό που η εμπειρία υπαγορεύει διορθωτικές αλλαγές, με ταυτόχρονη όμως αναγνώριση του έργου που επιτελέστηκε και με απόλυτο σεβασμό στην οργανική σχέση του θεσμού με την πόλη", είπε ο κ. Γυφτόπουλος.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι αισθάνεται δέος και τιμή που βρίσκεται ενώπιον των πλέον ιδιοφυών και οραματιστών επαγγελματιών του τόπου μας, οι οποίοι διαθέτουν το προνόμιο να αμφισβητούν, να προβληματίζουν, να τολμούν να καταγράφουν με ρεαλισμό τους κοινωνικούς προβληματισμούς, να εμπνέονται και να χρησιμοποιούν τις πηγές της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να παράγουν ουσιαστικό πολιτισμό μέσα από τη μαγεία της τέχνης που υπηρετούν. "Ο δημιουργός δεν συμβιβάζεται. Δεν επαναπαύεται σε παρωχημένους και στατικούς κομφορμισμούς. Μάχεται πάντοτε σε δύσκολους χώρους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είσαστε το ζωντανότερο κύτταρο της κοινωνίας" δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνεργασία φορέων και παραγόντων, παρακολουθεί και σχεδιάζει τρόπους και μεθόδους που θα αποτελέσουν ουσιαστικούς αρωγούς στο δημιουργικό έργο και την αποστολή του κινηματογράφου. "Το υπουργείο Πολιτισμού, σεβόμενο την αυτοτέλεια και την αυτονομία των φορέων και των θεσμικών οργάνων, θα αποτελέσει την ομπρέλα προστασίας και αρωγής σε κάθε υγιή πρωτοβουλία και προσπάθεια, προκειμένου τα κέρδη και οι ωφέλειες να αποτελέσουν μια γόνιμη διαδικασία αυτοπεποίθησης των δημιουργών και καλλιέργειας του κινηματογραφικού κοινού", κατέληξε ο κ. Τατούλης και κήρυξε την έναρξη του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αυτά δηλαδή, και έπεται συνέχεια.
Τι άλλο να επιθυμήσει κανείς; Ευτυχείτε…
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που φέτος χαρακτηρίζεται από το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, συνθέτουν το Διαγωνιστικό Τμήμα (με 14 ταινίες), μαζί με το Εκτός Συναγωνισμού (με 2 ταινίες) και τους Μεγάλους Δημιουργούς του καιρού μας (με 8 ταινίες).
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό, που επιμελείται ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, παρουσιάζει αποκλειστικά πρώτες και δεύτερες δημιουργίες σκηνοθετών από όλο τον κόσμο, με στόχο τη δυναμική ανάδειξη και προώθηση νέων ταλέντων.
Oι 14 ταινίες που συναγωνίζονται για τον Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο -τα δύο μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ, που συνοδεύονται από τα χρηματικά έπαθλα των 37.000 και 22.000 Ευρώ αντιστοίχως- αλλά και για τα υπόλοιπα βραβεία που θα απονεμηθούν είναι οι εξής:
ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ;, Στέργιος Νιζήρης (2004)
ΠΡΙΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ, Τίμων Κουλμάσης (2004)
ΒΑΡΚOYΛEΣ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΖΟΦΛΟΥΔΕΣ, Ahmet Uluçay (2004)
ONEIPO ΠIKPO, Mohsen Amiryoussefi (2004)
HΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ, Pjer Zalica (2004)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΠΕΛΟ, Liu Fendou (2004)
H EΠOXH ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΜΟΥ, Marina Razbezhkina (2004)
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣTH ZΩH, Robin Campillo (2004)
WHISKY, Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll (2003)
ΖΗΤΩ Η ΑΛΓΕΡΙΑ, Nadir Moknèche (2004)
ΑΝΕΜΟΣ ΤΗΣ ΣTEPIAΣ, Vincenzo Marra (2004)
ENAΣ ΣTOYΣ ΔYO, Alejo Hernόn Taube (2004)
ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, Ronit & Shlomi Elkabetz (2004)
TO KYNHΓI THΣ ΠAΠIAΣ, Fernando Eimbcke (2004)
ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
UNDERTOW, David Gordon Green (2004)
ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΟ, Josué Méndez (2004)
MEΓAΛOI ΔHMIOYPΓOI TOY KAIPOY MAΣ
Μια ανθολογία των πιο σημαντικών στιγμών της φετινής παραγωγής:
2046, Wong Kar-Wai (2004)
CAFÉ LUMIERE, Hou Hsiao Hsien (2004)
Ο ΚΟΣΜΟΣ, Jia Zhang-ke (2004)
ΜΟΟΛΑΑΝΤΕ, Ousmane Sembene (2004)
PROMISED LAND, Amos Gitai (2004)
ΑΥΡΙΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΜΕ, Chantal Ackerman (2004)
ΟΝΕΙΡΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ, Goran Paskaljevic (2004)
SARABAND, Ingmar Bergman (2003)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα των Ελληνικών Ταινιών του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει δύο τμήματα:
Ι) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2004 –πανόραμα που αποτελείται από 20 ταινίες μυθοπλασίας και 4 ντοκιμαντέρ που διεκδικούν υποψηφιότητες για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας
Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους
ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ 16, Κώστας Χαραλάμπους (2004)
ΑΛΕΜΑΓΙΑ, Ηλίας Γιαννακάκης (2004)
ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ, Πάνος Κούτρας (2004)
ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ;, Στέργιος Νιζήρης (2004)
HARDCORE, Ντένης Ηλιάδης (2004)
QUO VADIS, Τάκης Τουλιάτος (2004)
ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ, Βασίλης Μαζωμένος (2004)
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ, Αντώνης Κόκκινος (2004)
ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ, Γιάννης Μαυρογέννης (2004)
ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ, Αλέξανδρος Πανταζούδης (2004)
ΝΥΦΕΣ, Παντελής Bούλγαρης (2004)
ΟΥΤΟΠΙΑ, Γιώργος Καρυπίδης (2004)
ΠΡΙΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ, Τίμων Κουλμάσης (2004)
RAKUSHKA, Φωτεινή Σισκοπούλου (2004)
CC TV, Βασίλης Κατσίκης (2004)
Η ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ, Τάσος Ψαρράς (2004)
ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ, Γιώργος Πανουσόπουλος (2004)
ΦΤΑΣΑΜΕΕΕ!..., Σταύρος Τσιώλης (2004)
ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ (E tanti saluti), Δημήτρης Mακρής (2004)
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, Κώστας Αινιάν (2004)
Nτοκιμαντέρ
ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ, Μάρκος Γκαστίν (2003)
ΦΩΝΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, Λυδία Καρρά (2004)
ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ, Γιάννης Σολδάτος (2004)
Ο ΙΕΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ, Μυρτώ Παράσχη (2004)
ΙΙ) ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ που περιλαμβάνουν τρία τμήματα:
Α) Τρεις ταινίες μυθοπλασίας
Το λιβάδι που δακρύζει, Θόδωρος Aγγελόπουλος (2004)
Delivery, Νίκος Παναγιωτόπουλος (2004)
Uncut family, Κώστας Ζάπας (2004)
Β) Προσεχώς: με ταινίες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας. Στις προβολές θα παρίσταται ο σκηνοθέτης και θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό για την εξέλιξη της δουλειάς τους.
Γ) Ανοιχτή οθόνη: με πρωτοβουλία της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών θα παρουσιαστούν μια σειρά από ανεξάρτητες ταινίες γυρισμένες σε ψηφιακό βίντεο.
Ακόμα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρουσιάζονται οι ταινίες που κέρδισαν τα Bραβεία του 26ου Φεστιβάλ Tαινιών Mικρού Mήκους Δράμας:
NON PEOPLE, Έλενα Kαραθανάση (2004)
ΠIΛAΛA, Θόδωρος Παπαδουλάκης (2004)
XΩPIΣ TITΛO, Eυθύμης Παππάς (2004)
ΠAΠΠOYΣ KAI ΓIAΓIA, Bαγγέλης Mαδεράκης (2004)
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Abbas Kiarostami -Ιράν.
Το 45ο Φεστιβάλ φιλοξενεί μια πλήρη αναδρομή στο έργο του –33 δημιουργίες, από το 1970 και τις πρώτες του μικρού μήκους ταινίες, τις άγνωστες τηλεοπτικές του δουλειές και τα ντοκιμαντέρ, μέχρι σήμερα και το τελευταίο του φιλμ, Πέντε. Η ρετροσπεκτίβα θα συνοδεύεται από την έκδοση μονογραφίας και δύο εκθέσεις φωτογραφίας του γνωστού σκηνοθέτη.
Victor Erice - Ισπανία.
Γεννημένος το 1940, σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία το 1969, γίνεται γνωστός το 1973 με το Πνεύμα το Μελισσιού και από τότε γυρίζει μόλις μια ταινία ανά δεκαετία. Το έργο του μετράει συνολικά 5 δημιουργίες, με τελευταία το σπονδυλωτό Ten Minutes Older: the trumpet που συνυπογράφει το 2002 με τους Werner Herzog, Jim Jarmusch, Spike Lee και Wim Wenders. Μια πλήρης αναδρομή στο έργο του θα προβληθεί στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα συνοδεύεται από έκδοση μονογραφίας.
Kiyoshi Kurosawa –Ιαπωνία.
Με 23 ταινίες από το 1983 μέχρι σήμερα, έχει κατακτήσει τον τίτλο του "μαύρου πρίγκιπα του γιαπωνέζικου νέου κύματος" -τίτλο που υπογραμμίζει τον ρόλο του στην αναβίωση του ιαπωνικού θρίλερ. Ατμοσφαιρικός και βιρτουόζος, ο Kurosawa κινήθηκε για χρόνια στα περιθώρια του εμπορικού σινεμά της χώρας του, ανάμεσα στο b-movie και την καλλιτεχνική δημιουργία, μέχρι να συναντήσει διεθνή αναγνώριση σε φεστιβάλ, όπως του Λοκάρνο και των Καννών, ενώ παράλληλα δημιούργησε ολόκληρο ρεύμα στη χώρα του. Άγνωστος ακόμα στη χώρα μας, ο Kiyoshi Kurosawa θα παρουσιάσει έξι ταινίες του, που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Kατερίνα Θωμαδάκη-Mαρία Kλωνάρη
Eλληνίδες εικαστικοί, που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι από το 1975, έχουν ήδη πίσω τους σημαντική διεθνή καριέρα χρησιμοποιώντας πολλαπλά εκφραστικά μέσα: έχουν κάνει ταινίες, κινηματογράφο με τη διευρυμένη του έννοια, βίντεο, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, και έχουν ασχοληθεί με τον ήχο, αλλά και την συγγραφή θεωρητικών κειμένων. Η Κατερίνα Θωμαδάκη και η Μαρία Κλωνάρη, δημιούργησαν, στην δεκαετία του '70, τον "Σωματικό Κινηματογράφο" ενσωματώνοντας στην καλλιτεχνική τους γλώσσα την "πολιτική διάσταση της γυναικείας ταυτότητας". Γύρισαν πολλές μεγάλου μήκους ταινίες ενώ η εκτεταμένη τους πρακτική πάνω στον "διευρυμένο κινηματογράφο", πρωτοποριακή στη Γαλλία, τις οδήγησε σε εγκαταστάσεις multimedia και σε "περιβάλλοντα με προβολές" όπως και σε μια μεικτή χρήση κινηματογραφικών μέσων και περφόρμανς.
Tο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα αφιέρωμα στο καθαρά κινηματογραφικό έργο τους.
Kώστας Σφήκας
Ταγμένος στον πειραματικό κινηματογράφο, ο Κώστας Σφήκας έχει γυρίσει εννέα ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας και συνεχίζει να δημιουργεί, αποτελώντας μια σταθερά εναλλακτική φωνή στο χώρο ελληνικού κινηματογράφου. Η πλήρης αναδρομή του έργου του θα συνοδεύεται από έκδοση μονογραφίας.
Aλέξης Δαμιανός
Οι ταινίες του, τρεις στο σύνολό τους, διασχίζουν σχεδόν σαράντα χρόνια και σφραγίζουν ανεξίτηλα την πορεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Το τρίπτυχο του έργου του ξεκινά το 1966 με το Μέχρι το Πλοίο, συνεχίζει το 1971 με την Ευδοκία και το 1995 με τον Ηνίοχο –ίσως την πιο πολυαναμενόμενη κινηματογραφική επιστροφή του ελληνικού σινεμά. Σκληρή ποίηση, κοινωνική διείσδυση, ιστορικός προβληματισμός με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο χαρακτηρίζει το μοναδικό έργο του 83χρονου πια Αλέξη Δαμιανού.
TIMHTIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ
Iάκωβος Kαμπανέλλης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει τιμητική εκδήλωση με την απονομή Χρυσού Αλέξανδρου στον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα, σεναριογράφο και σκηνοθέτη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί η μία από της δύο ταινίες της κινηματογραφικής του σοδειάς, Το Κανόνι και τ' αηδόνι (1968), σπονδυλωτό φιλμ, στην οποία έγραψε το σενάριο και γύρισε με την βοήθεια του αδελφού του Γιώργου, που είναι παραγωγός και συν-σκηνοθέτης.
Mάνος Zαχαρίας
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα τιμήσει με την απονομή Χρυσού Αλέξανδρου έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, άγνωστο πιθανόν στο ευρύτερο κοινό λόγω της απουσίας του στην Σοβιετική Ένωση για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Ενας από το Εκτελεστικό Aπόσπασμα (1968).
Homage to Isabelle Huppert
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μεγάλη και "μαγευτικά αινιγματική" ηθοποιό για το σύνολο της δουλειάς της στο χώρο του κινηματογράφου και προβάλλοντας τις δύο τελευταίες της ταινίες, μια εκ των οποίων σε παγκόσμια πρεμιέρα (Les Soeurs Fâchées της Alexandra Leclère, ψυχολογική κωμωδία που μόλις ολοκληρώθηκε).
NEOI OPIZONTEΣ
Διεθνής Eπιλογή
Nέος Γαλλικός Kινηματογράφος
Νέος Ρωσικός Κινηματογράφος
Hirokazu Kore Eda
Götz Spielmann
Todd Verow
Peter Greenaway
MATIEΣ ΣTA BAΛKANIA
Oι ταινίες του Προγράμματος
Balkan Fund
TAINIEΣ THΣ EΠOXHΣ MAΣ
O ανθός του Nέου Aργεντινού Kινηματογράφου
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
H ΘAΛAΣΣA MEΣA MOY / Mar adentro (2004)
του Alejandro Amenabar
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
OI EPAΣTEΣ ME TA ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΣΤΙΛΕΤΑ / Shi mian mai fu (2004)
του Zang Yimou
Η Κριτική Επιτροπή του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ
Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από τους:
Μίκλος Γιάντσο
Σκηνοθέτη / Πρόεδρο της Επιτροπής
Bαλέριο Αντάμι
Zωγράφο
Αρσινέ Καντζιάν
Ηθοποιό
Γιάννη Μπακογιαννόπουλο
Kριτικό Kινηματογράφου
Αλεξάντερ Πέιν
Σκηνοθέτη
Ντόναλντ Ρανβό
Παραγωγό
Κεντ Τζόουνς
Kριτικό Kινηματογράφου
Δείτε ακόμα:
ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ
ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ / την καθημερινή εφημερίδα του Φεστιβάλ σε ηλεκτρονική μορφή
Πηγή για ολα τα στοιχεία: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η επιλογή του υλικού και οι επισημάνσεις δικές μας.
Νοέμβριος 2004
Ενημέρωση: 24-11-2004