ShareThis

Tα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Συνεδρίων (CCIB) της Βαρκελώνης, ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2004.

Μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς, ο Τούρκος σκηνοθέτης Fatij Akin που με τη γερμανική παραγωγή Μαζί Ποτέ (Gegen Die Wand) κέρδισε (μετά τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό 54ο Φεστιβάλ Βερολίνου) το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας για το 2004 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου αλλά και το Βραβείο Κοινού Καλύτερου Ευρωπαίου Σκηνοθέτη.


Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Ακαδημίας κέρδισε ο Alejandro Amenabar για την ταινία Η Θάλασσα Μέσα Μου (Mar Dentro) που χάρισε και στον πρωταγωνιστή της, Javier Bardem, το Βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, ενώ το Βραβείο Σεναρίου κέρδισαν οι Agnes Jaoui και Jean-Pierre Bacri για την ταινία Comme Une Image (Look At Me). Απογοητευμένος (και μάλλον δικαιολογημένα) φέρεται να είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, εκ των ιδρυτικών μελών της Ακαδημίας, καθώς η τελευταία του δημιουργία Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει δεν απέσπασε παρά μόνον το βραβείο FIPRESCI που απονέμεται απ΄όλες τις χώρες-μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου. Έτσι, παρ΄όλο που στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Fédération Internationale de la Presse Cinématographique, Michel Ciment σημειώνει ότι η ταινία του Αγγελόπουλου είναι "ένα σινεμά ποίησης, πολύ σπάνιο για την τρέχουσα παραγωγή", τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου επέλεξαν να ακολουθήσουν την πρόσφατη παράδοση που (όπως σημειώνει στην Ελευθεροτυπία ο Νίνος Φενεκ Μικελίδης) λέει ότι "τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα μέλη της Ακαδημίας προτιμούν να βραβεύουν ταινίες με πλατιά απήχηση".
Να σημειώσουμε πάντως πως η ταινία είχε προταθεί ανάμεσα σε άλλες ως υποψήφια για τα βραβεία (nominations) Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Ανδρέα Σινάνο, Μουσικής για την Ελένη Καραϊνδρου και Καλύτερης Ταινίας για τα Βραβεία Κοινού, χωρίς δυστυχώς να καταφέρει τελικά να κερδίσει κανένα από αυτά.

Δείτε ακόμα, όλα τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2004.



Πηγές για όλα τα στοιχεία:

Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, German Films Service & Marketing GmbH, BBC, Deutsche Welle, Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου και το φύλλο της 13ης Δεκεμβρίου 2004 της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι αναγνώστες της οποίας συμμετείχαν από την Ελλάδα στην επιλογή των βραβείων Κοινού.

Η επιλογή του υλικού και οι επισημάνσεις δικές μας.
Κείμενα-επιμέλεια: Νίκος Απειρανθίτης

Ενημέρωση: 17-12-2004

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος