ShareThis

Κατοχύρωση Σεναρίων και κοπή πίτας 2011

Τμήμα Κατοχύρωσης Σεναρίων δημιούργησε η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, προκειμένου να διευκολύνει τους δημιουργούς να διασφαλίζουν απλά και εύκολα το πνευματικό τους έργο.


Η παρουσία της νέας υπηρεσίας της ΕΣΕ προς τα μέλη της και γενικά προς τους δημιουργούς έγινε κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας στον πολυχώρο των εκδόσεων ΑΓΚΥΡΑ, στις 20 Ιανουαρίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία δεκάδες μέλη και φίλοι της ΕΣΕ να ενημερωθούν από το ΔΣ και την ομάδα παραγωγής Utopia για την ανάπτυξη του σχεδίου της κατοχύρωσης σεναρίων. Ανάμεσά τους, οι πρώην πρόεδροι της ΕΣΕ Αλέξανδρος Κακαβάς και Στάθης Βαλούκος, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ Μάνος Ευστρατιάδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, οι σεναριογράφοι Δήμητρα Σάκαλη, Βασίλης Ρίσβας, Ρένα Ρίγγα, Βασίλης Σπηλιόπουλος, Πάνος Κοκκίδης, Κώστας Καπώνης, Ελένη Λευθεριώτη, Βασιλική Ηλιοπούλου, Δήμητρα Ζαχαρή, Σοφία Σωτηρίου, οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι Γιώργος Ζερβουλάκος, Σταμάτης Τσαρουχάς, Βασίλης Νεμέας, Βασίλης Κεσίσογλου, Σπύρος Ταραβήρας, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Τζίμυ Κορίνης,ο κριτικός και συγγραφέας Δημήτρης Κολιοδήμος και άλλοι.

 

 

 

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων ενώσεων σεναριογράφων ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα της WGA (Writers Guild of America, West), η ΕΣΕ προσφέρει στους συγγραφείς την ευκαιρία να κατοχυρώνουν ηλεκτρονικά τα έργα τους, μέσα από τον ανανεωμένο ιστότοπό της (www.senariografoi.gr).

 

 

 

Έργα που μπορούν να κατοχυρωθούν είναι συνόψεις, treatments και σενάρια για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα νέα ψηφιακά μέσα. Ακόμα μπορούν να κατοχυρωθούν θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, διατριβές, βιογραφίες, λιμπρέτο και στίχοι.

 

 

 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κατοχύρωσης, όπως πραγματοποιείται από την ΕΣΕ, οι δημιουργοί λαμβάνουν Πιστοποιητικό Κατάθεσης και το έργο τους φυλάσσεται ασφαλώς σε μη επανεγγράψιμο ψηφιακό format σε ηλεκτρονική τράπεζα της ΕΣΕ.

 

Το ΔΣ της ΕΣΕ κόβει την πίτα

 

 

 

Mε την κατοχύρωση του έργου εκείνο που διασφαλίζεται είναι η επίσημη πιστοποίηση της βέβαιης χρονολογίας κατάθεσης, πράγμα που παρέχει στον δημιουργό το προνόμιο της χρονικής προτεραιότητας με βάση τον κανόνα "prior in tempore potior in jure".

 

 

 

Έτσι σε περίπτωση αμφισβήτησης ή λογοκλοπής του έργου του, η κατοχύρωση αυτή αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αποδεικτικά στοιχεία για την πατρότητα του έργου.

 

 

 

Η υπηρεσία της ΕΣΕ τίθεται σε λειτουργία εντός Φεβρουαρίου 2011



Φωτογραφία: Μέλη και φίλοι της ΕΣΕ στη διάρκεια της παρουσίασης
Ενημέρωση: 24-01-2011

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος